Hyppää sisältöön

Kasvattajapalkinnot maksuun ensi viikolla

Korkeatasoisen kotimaisen hevoskasvatuksen edistämiseksi tarkoitetut kasvattajapalkinnot saadaan pian maksuun. Ensimmäiset suoritukset lähtevät liikkeelle ensi viikon lopulla.

varsa potku
Kuva: Suomen Hippos
Poikkeuskevät on viivästyttänyt myös kasvattajapalkintojen maksuja, mutta nyt on maa- ja metsätalousministeriö maksatuspäätöksen tehnyt, ja palkintojen maksaminen aloitetaan tulevalla viikolla loppuviikosta. Ensin lähtevät liikkeelle ravihevosten kasvattajapalkinnot. Ratsujen ja ponien maksut ajoittuvat kesäkuun loppuun, tammapalkkio maksetaan loppuvuodesta, ja samoin työmestaruuteen liittyvät palkinnot maksetaan syksyllä pidettävien mestaruuskisojen jälkeen. Kasvattajilta kasvattajapalkintojen maksaminen ei vaadi erityistä reagointia, omat tilitiedot on joka tapauksessa hyvä tarkistaa Oma Talli -palvelussa. 


Maksettava kasvattajapalkintojen määrä on kokonaisuudessaan noin 2,6 miljoonaa euroa, ja kaikki kasvatuksen tuet välitetään täysimääräisenä suoraan kasvattajille. Palkinnot maksetaan Veikkaus Oy:n tuotosta. Palkinnoilla pyritään edistämään kasvatustyön laadukkuutta, kasvatuksen kannattavuutta sekä koko suomalaista hevosalaa ja hevoselinkeinoa. Kasvattajapalkintoon on oikeutettu kasvattaja, eli henkilö tai taho, joka on rekisterissä tamman omistaja varsan syntyessä. 


Koronapandemia viivästytti palkkioiden maksatuspäätöksen saamista. Kasvattajapalkinnot ovat yksi osa hevosalan tukikokonaisuutta, joista päätöksen ministeriössä tehdään yleensä osa-alueittain. Kasvattajapalkintopäätöksen kanssa samaan aikaan saatiin myös maa- ja metsätalousministeriöltä vahvistus siitä, että päätös Veikkauksen edunsaajien tuottojen kompensoinnista on edelleen tulossa syksyn budjettiriihessä.  


Ravihevosten kasvattajapalkkioiden tarkoituksena on edistää kotimaista ravihevoskasvatusta ja parantaa kasvatuksen laatua. Kasvattajapalkinto määräytyy hevosen Suomessa vuonna 2019 saavuttamien ravikilpailupalkintojen perusteella.

  

Ratsuhevosten ja ponien kasvattajapalkintojen tarkoituksena on niin ikään edistää kotimaista hevos- ja ponikasvatusta. Kasvattajapalkinto määräytyy vuoden 2019 rankingpisteiden perusteella.  


Suomenhevosratsujen kasvattajapalkinto maksetaan hevosen kasvattajalle rankingpisteistä muodostuvien palkintomäärien perusteella.   


Tammapalkkion tavoitteena on kannustaa laadukkaiden siitostammojen jalostuskäyttöä. Tammapalkkioita maksetaan lämminverisille ravihevosille, J-, R-, T, ja P-suunnan suomenhevosille, ratsuille sekä poneille, vuonohevosille ja islanninhevosille. Tammapalkinnon perusteissa painoarvo on jalostusarvostelutulosten rakennearvostelussa. 


Suomenhevosen monimuotoisuuden ylläpitämiseksi palkitaan myös suomenhevosten valtakunnallisissa työmestaruuksissa kilpailutulosten perusteella enintään kymmenen hevosta. Työmestaruuskilpailun tarkoituksena on hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen, suomenhevosen monikäyttöisyyden ja sen geneettisen vaihtelun edistäminen.  

  


  

Lisätietoja: 

  

Minna Mäenpää 

vt. toimitusjohtaja, jalostusjohtaja 

020 760 5250 
minna.maenpaa@hippos.fi