Hyppää sisältöön

Karsintavoittaja MAS For You on valmis Teivon Kriterium-finaaliin – “Sillä on kuin keijukaisen askel”

Tanja Goman-Nieminen juhli heinäkuun alussa MAS For Youn Tammahambon voittoa. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Tanja Goman-Niemisen valmentama MAS For You oli yksi lämminveristen Kriteriumin karsintavoittajista. Lauantaina 2.10. alastarolaisen valmentama tamma kohtaa ikäluokkansa parhaat ravurit Tampereen Teivon raviradalla.

Alastarolainen Tanja Goman-Nieminen on noussut viime vuosina suuren yleisön tietoisuuteen lahjakkaiden lämminverivarsojen valmentajana. Suuriin parrasvaloihin Goman-Nieminen nousi ensimmäistä kertaa Edwina Ordenin myötä, joka kilpaurallaan tunnetaan ME-juoksun tehneenä ravitähtenä.

Lauantaina suurta menestystä lähtee jahtaamaan tallin toinen tammatähti MAS For You, joka voitti oman 21. syyskuuta ajetun Kriteriumin karsintalähtönsä vakuuttavan loppukirin päätteeksi.

”Se oli valtava esitys. Lähtökohdat starttiin olivat tosin vähän kaksijakoiset, kun Tammakriterium oli mennyt alavireisesti. Karsinnan lämmityksenkin jälkeen fiilikset olivat vielä kaikkea muuta kuin lupaavat, kun hevonen oli tosi ylienerginen”, valmentaja kertasi karsintaa.

”Jukka (Torvinen) ja tamma kuitenkin hoitivat homman maaliin tyylikkäästi. Hevonen tuli loppusuoraa ihan omia vauhtejaan eikä kuskin tarvinnut kuin istua kyydissä. Se oli hevosen ensimmäinen 2600 metrin matka ja korvatkin jäivät avaamatta.”

Finaaliin ohjastaja valitsi yhdeksännen lähtöradan. Selkäjuoksua tavoitellaan myös finaalissa.

”Selkäreissu on sille ihan ehdoton menestymisen kannalta. Vapaalla radalla se on turhan terävä. Jukka teki valinnan lähtöpaikasta ja olemme sataprosenttisesti valinnan takana. Selkäreissun päätteeksi, jos tiloja on, niin sillä on mahdollisuudet. Se on pieni ja pätkänopea hevonen, joka ei tarvitse kiihtyäkseen pitkääkään suoraa”, valmentaja taustoittaa.

Terävä kilpailija on valmentajan mukaan kuin luotu kaviourille. Ravaaminen on hevoselle helppoa ja kevyttä.

”Mas For Youlle ravi on helppoa. Sillä on kuin keijukaisen askel.”

”Kiitos hyvästä kunnosta kuuluu meidän isännälle”

Goman-Nieminen toimii tamman vastuuvalmentajana, mutta MAS For Youn hienosta kunnosta käy erityisesti kiittäminen valmentajan puolisoa Juha-Pekka Niemistä, joka on vastannut pitkälti hevosen treenaamisesta sekä hoidosta. Finaalissa Juha-Pekka Nieminen toimii myös virallisen hoitajan roolissa.

Rakkaus lajiin on havaittavissa koko perheessä ja kun toimiva talliympäristö mahdollistaa työssäkäynnin, on syntynyt voittava yhdistelmä.

”Minä katselen sivusta hevosen treenaamista ja kiitos hyvästä kunnosta kuuluu meidän isännälle. Itsekseen en jaksaisi kaikkea tätä pyörittää, mutta hän on innostunut lajista niin paljon että se helpottaa tallin pyöritystä.”

”Meillä on täällä kuudelle hevosella tilat ja seitsemän hehtaaria maata. Tilat ovat hevosille sellaiset, että ne pääsevät itse liikkumaan ulos. Ne pääsevät elämään stressittömässä tilassa vapaata hevosen elämää. Lisäksi hyvinvointiin panostetaan muutenkin paljon”, Goman-Nieminen kertoo.

Työssäkäyvälle pariskunnalle ravitallin pyöritys ei ole itsestäänselvyys. Työpaikan aamuvuorot yhdistettynä menestyvän ravitallin pyörittämiseen vaatii oman panostuksensa, mutta tukea omaan tekemiseen tulee myös omistajapuolelta.

Goman-Niemisen valmennettavien omistajana on totuttu näkemään Five Comrades Team, johon kuuluu valmentajaperheen lisäksi Jouni ja Maritta Toivosen perhe.

”Tämänhetkiseen tilanteeseen töiden ja raviurheilun välillä olemme tyytyväisiä. Jounin ja Maritan kaltaiset omistajat antavat myös rauhaa, kun on saanut rauhassa valmentaa”, Goman-Nieminen kertoo.

Teivon Kriterium-ravit ajetaan lauantaina 2. lokakuuta. Ravit alkavat kello 13.00. Suomenhevosten Kriterium-finaali ajetaan päivän kahdeksantena lähtönä kello 15.43 ja lämminveristen finaali ajetaan viimeisenä lähtönä kello 17.08. Raveissa ajetaan myös lämminveristen perinteinen Tammer-ajo sekä kylmäveristen Erilo-juoksu. Ravit näkyvät suorana mm. Veikkauksen TotoTv:stä sekä MT26-kanavalta. Lisäksi maksulliset C More- ja Ruutu + -palvelut näyttävät ravit suorana.

Suomenhevosten Kriterium 2021

1. Fransson / Mikko Niemistö
2. Siirin Valtsu / Hannu Torvinen
3. Sarikan / Santtu Raitala
4. Luosalan Taisto / Markku Tonteri
5. Vieskoff / Seppo Markkula
6. Sirun Sikke / Teemu Okkolin
7. V.G. Voitto / Ari Moilanen
8. Humander / Jarmo Saarela
9. Aaton Yllätys / Jukka Torvinen
10. Zelos / Tapio Perttunen
11. Suvelan Salama / Ville Koivisto
12. Karelia / Pekka Vilpponen

Lämminveristen Kriterium 2021

1. Shackhills Twister / Jari Kinnunen
2. Time Match / Ari Moilanen
3. EL Jetpack / Mika Forss
4. Sahara Flames / Santtu Raitala
5. Bee Combo / Janne Korpi
6. Deep Blue Font / Seppo Markkula
7. Velvet Gold / Jorma Kontio
8. Unique Sunrise / Antti Teivainen
9. MAS For You / Jukka Torvinen
10. Planbee / Tommi Kylliäinen
11. Nemea Kato / Hannu Torvinen
12. American Zakke / Olli Koivunen