Hyppää sisältöön

KANSALLISEEN PONINÄYTTELYYN ENNÄTYSMÄÄRÄ PONEJA

pony


Tuttuun tapaan Vermon raviradalla järjestettävä Kansallinen Poninäyttely on tänä vuonna rikkomassa osallistujaennätyksen. Elokuun 13. – 14. päivä pidettävään näyttelyyn on ilmoitettu huikeat 480 ponia yhteensä kahdeksasta eri ponirodusta, mukaan lukien ponikokoiset suomenhevoset.

Näyttelyn yli 30 vuotta pitkän historian aikana kasvua on tapahtunut merkittävästi ja tämän vuoden ilmoittautuneiden määrä onkin moninkertainen näyttelyn alkuvuosien osallistujamäärään verraten.
- On erittäin positiivista, että tapahtumamme jatkaa kasvuaan, koska se kertoo, ettei suomalainen ponikasvatus ole ainakaan hiipumassa, päinvastoin. Uusia harrastajia tulee alalle lisää ja näyttelytoimintaa on alettu arvostaa yhä enemmän osana jalostus- ja kasvatustoimintaa, näyttelyn puheenjohtajana toista vuotta toimiva Janina Ahola toteaa.

Vuoden suurin ponitapahtuma vaatii järjestäjiltä vuosi vuodelta yhä mittavampia ponnisteluja, mutta työskentely näyttelyn hyväksi on kuitenkin sydämen asia.
- Kasvatus- ja näyttelytoiminnan parissa tapaa kaiken ikäisiä ihmisiä, joista toisille ponit ovat harrastus, toisille elinkeino. On kunnia-asia olla mukana järjestämässä heille tätä merkittävää hevosalan tapahtumaa. Täällä kasvattaja saa tietoa kasvatustyönsä tuloksista, omistaja poninsa vahvuuksista ja heikkouksista ja tuomari maan ponikasvatuksen suunnasta, Ahola summaa.

Julkkisvieraina laamoja

Näyttelyssä nähdään perinteisiä näyttelyluokkia yhteensä lähes parikymmentä. Näiden lisäksi voi seurata ratsastus- ja ajoluokkia sekä näytösluonteisia kilpailuja, kuten poniagilitya. Lapsille ja nuorille on lisäksi omat handler-luokat, joissa kilpaillaan ponin esittämisessä. Luokat on jaettu ikäryhmittäin super mini handler (7-vuotiaat ja alle), mini handler (8-11-vuotiaat) ja junior handler (12–15-vuotiaat) -luokkiin.

Ponien ohella näyttelyssä on mahdollista tutustua myös muihin eläinlajeihin, kun Ylitalon alpakat ja laamat saapuvat paikalle sunnuntaina. Laamat ovat jo miltei julkkiksia, sillä ne ovat olleet mukana tunnetun puhelinoperaattorin mainoskuvauksissa. Eläimet ovat muutoinkin tottuneita esiintyjiä.
- Näyttelyyn ovat tulossa laamat Kim ja Ulla sekä kirjava alpakka Fuchsie. Ulla ja Fuchsie ovat sertifioituja terapiaeläimiä eli niitä käytetään eläinavusteiseen terapiaan ja toimintaan. Käymme niiden kanssa vierailuilla mm. vanhainkodeissa, kertoo eläinten omistaja Pirkko Kivikari.

KARKEA AIKATAULU:
Lauantai
Näyttelyluokat klo 10.00 – n. 16.00
Ohjasajo ja Driving class alk. klo 10.00
Ratsastusluokat alk. klo 11.30
Agility alk. klo 13.45
Ridden Champion valinta n. klo 14.40

Sunnuntai

Näyttelyluokat klo 9.00 – 16.30
Ylitalon alpakat ja laamat paikalla klo 10.00 – 15.00
Handler-luokat alk. klo 11.00
Best in Show valinnat n. klo 16.00

Lisätietoja: www.poninayttely.com

34. Kansallinen Poninäyttely
Kansallinen Poninäyttely järjestetään tänä vuonna 34. kertaa. Ensimmäinen näyttely järjestettiin vuonna 1978 Ypäjällä. Vuodesta 1997 näyttelypaikaksi on vakiintunut Vermon ravirata Helsingissä. Näyttelyn huima kasvu alkuvuosilta sai aikaan sen, että järjestäjätahot perustivat vuonna 1998 Poninäyttely-yhdistyksen huolehtimaan näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta. Poninäyttely-yhdistyksen jäseninä ovat ponirotuyhdistykset, jotka nimeävät vuosittain edustajansa PONY:n työryhmään.

Kansallinen Poninäyttely on koko vuoden suurin ponitapahtuma. Näyttelyssä nähdään yhteensä kahdeksan ponirodun edustajia, mukaan lukien ponikokoiset suomenhevoset.  Kaikista roduista voi nähdä niin nuoret ponit, tammat, jalostusoriit kuin maitovarsat ja veteraanitkin. Näyttelyn lisäksi ohjelmassa on ratsastus- ja ajoesityksiä sekä näytösluontoisia kilpailuja.


Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy.