Hyppää sisältöön

Kansalaisaloite ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseksi

Neljätoista eläin-, terveys- ja potilasjärjestöä avasi tänään 4.12.2018 Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen ja sitä tukevan kampanjan, jonka tavoitteena on kieltää luokkiin F2 ja F3 kuuluvien ilotulitteiden käyttö kuluttajilta. Suomen Hippos on mukana tukemassa kampanjaa.

Lakiehdotuksen tavoitteena on vähentää ilotulituksesta aiheutuvia haittoja. Ilotulitteet aiheuttavat kansalaisille joka vuosi lukuisia silmävammoja sekä muita vammoja, kuten kuulo- ja palovammoja. Ilotulitteiden käyttö aiheuttaa vuosittain myös noin sata tulipaloa ja merkittäviä omaisuusvahinkoja. Ilotulitteet myös heikentävät ilmanlaatua ja kuormittavat ympäristöä sekä aiheuttavat suurelle määrälle eläimiä voimakasta stressiä ja pelkoa.

Monet eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, välähdykset ja ruudin hajun uhkaavina. Koska ilotulitteiden käyttöaikaa ei läheskään aina noudateta, eläinten stressitila voi kestää useiden päivien ajan. Ilotulitteiden vaikutus ulottuu ulkona elävien luonnonvaraisten eläinten lisäksi myös sisätiloihin, talleihin ja navettoihin.

”Ilotulitteet stressaavat erityisen paljon herkkäkuuloisia hevosia. Ilotulitus aiheuttaa ongelmia monilla hevostalleilla, joissa on päivystettävä ilotulitusnäytösten aikana siltä varalta, että levottomasti käyttäytyvät hevoset vahingoittavat itseään karsinan rakenteisiin. Pillastunut, karkuun päässyt hevonen on vaarallinen liikenteelle ja on suuressa vaarassa loukkaantua”, sanoo Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloitekampanjan tavoitteena on, että ilotulituksia saavat siirtymäajan jälkeen järjestää ainoastaan ammattimaiset, luvan saaneet ilotulittajat.


Kansalaisaloitteen voit käydä allekirjoittamassa täällä

Lue tiedote Rajat räiskeelle kansalaisaloitekampanjasta kokonaisuudessaan Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton verkkosivuilta

Lisätietoja:

Reija Junkkari
Asiantuntijaeläinlääkäri
Suomen Hippos
reija.junkkari@hippos.fi
puh. 040 354 0338