Hyppää sisältöön

Kansainvälinen suurkilpailu Kymi Grand Prix lähestyy – mukana Euroopan ravikermaa

Vuoden 2020 Kymi Grand Prix'n voittokamppailussa nähtiin Cokstile sekä lähdön lopulta voittanut Vitruvio. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Kouvolan ravivuoden huipennus järjestetään lauantaina 19. kesäkuuta, kun perinteiset Kymi Grand Prix –ravit järjestetään Kymenlaaksossa. Viikonlopun pääkilpailuna ajettavaan Kymi GP –lähtöön osallistuu kymmenen huippuravuria ympäri Eurooppaa, ja mukana nähdään neljä kotimaan huippua.

Kymi Grand Prix –lähtö tunnetaan yhtenä ravikesän kohokohdista. 2100 metrin suurkilpailussa on totuttu näkemään vuosittain maailmanluokan ravitähtiä, eikä poikkeusta tehdä tänäkään vuonna. Suomessa kilpailevista hevosista mukana nähdään Grainfield Aiden, Next Direction, MAS Champ ja Willow Pride. Suomalaisväriä lähtöön tuo lisäksi suomalaisomisteinen Short In Cash.

Ranskan kivenkovan kaartin ykkösnimi on huipputamma Delia du Pommereux, joka voitti kotimaassaan alkuvuodesta suurkilpailu Prix de Francen, kukistaen itse Face Time Bourbonin. Pohjoismaissa tamma voitti toukokuun alussa arvostetun Paralympiatravet –suurkilpailun. Ravien suurmaan osallistujalistaa täydentävät Jean-Michel Baziren tallin Valokaja Hindö ja Sylvain Gérard Dupontin valmentama Ce Bello Romain.

Ranskalaisvivahde löytyy myös Ruotsin rekisterissä kilpailevilta hevosilta. Aetos Kronos sijoittui hienosti kolmanneksi Delia du Pommereux’n voittamassa Prix de Francessa, ja toukokuun lopulla Jerry Riordanin valmennettava teki yhden Elitloppet-karsintojen hurjimmista esityksistä, jolla se lunasti paikan loppukilpailuun. Vaikka finaalissa sijoitus jäi kärkisijojen ulkopuolelle, on kisan nuorin osallistuja eittämättä yksi mielenkiintoisimmista.

Short In Cash on Stall Nikkanen Oy:n kasvattama ori, joka on syntynyt ja rekisteröity Ruotsiin. Hevosen omistajiin kasvattajien lisäksi kuuluu MP Silva Oy. Viime vuoden voittajan Vitruvion valmentaja Björn Goop löytyy myös Short In Cashin takaa. Ori on kilpaillut Goopin Ranskan tallilta käsin ja meriitteihin mahtuu kaksi ykkössijaa maan pääraviradalta Vincennesistä. Hevosen esiintyminen on monella tapaa mielenkiintoinen tapahtuma, sillä ori ei ole kilpaillut omistajiensa kotimaassa vielä kertaakaan. Ruotsista kilpailuun osallistuu lisäksi Timo Nurmoksen valmentama Seismic Wave.

Suomalaisjoukkueen kirkkain tähti on monien papereissa Next Direction. Leppävirran ihmeruuna on jälleen juoksemassa kohti loistavaa kautta. Toukokuun Finlandia-Ajossa Timo Hulkkosen valmennettava starttasi lyhyelle kilpailumatkalle takarivistä, mutta onnistui loistavan kirin päätteeksi nousemaan toiselle sijalle. Suurkilpailuiden tunnelmaa on päässyt alkuvuodesta maistamaan myös Grainfield Aiden, joka kilpaili sekä Seinäjoki Racessa että Finlandia-Ajossa. Ruuna varmisti paikkansa Kouvolaan jo hyvissä ajoin, kun se varmisti Kavioliiga-kauden voiton kevättalvella. Kymi GP:ssä ohjastuksesta vastaa valmentaja Hannu Korpi.

Matkalla kohti vahvaa kautta on myös Markku Niemisen tallin tammatähti Willow Pride, jonka suoritusvarmuus on ihailtavaa katsottavaa. Seinäjoki Racessa se kiri upeasti kolmanneksi ja Solvallan Elitloppet-viikonlopun tammalähdössä se sivusi heikosta lähtöpaikasta huolimatta ennätystään, joka kuuluu aikaan 10,3a. Kotimaan kilpailuja viime kuukausina hallinnut MAS Champ pääsee sovittelemaan jalkaansa täysin uusia saappaita, kun sillä on vastassa uransa ensimmäinen kansainvälinen kutsukilpailu. Vauhtikestävä kilpailija on voittanut kauden aikana mm. Kavioliiga-kauden viimeisen GP-lähdön.

Liveyleisö on tervetullut Kouvolaan

Tapahtumien yleisörajoituksissa noudatetaan alueellisia ohjeistuksia ja Kymi Grand Prix’hin yleisö on tervetullut – lähes rajoituksitta.

”Yleisörajoitteet ovat poistuneet ulkoalueilta ja nyt ravikesä voidaan avata kansainvälisen huippuraviurheilun parissa. Toivotamme yleisön lämpimästi tervetulleeksi Kouvolaan”, Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen kommentoi.

Yleisörajoituksia on voimassa vielä sisätiloissa. Lisäksi tallialue on yleisöltä suljettu.

Yleisön kannalta lauantain lähtökohdat näyttävät erinomaisilta. Päälähdön lisäksi lauantaina ravataan perinteinen tammalähtö Jouni Kaikko Memorial, jossa nähdään jälleen kova osallistujajoukko. Suomen tuttujen kilpailijoiden lisäksi lähdössä nähdään ranskalainen tammasuuruus Billie De Montfort. Lauantaita tähdittävät lisäksi neljä- ja viisivuotiaiden lämminveristen avoimet lähdöt sekä lämminveristen 3100 metrin tasoitusajo.

Lauantain ravitunnelmaan virittäydytään perjantain Kymi GP –etkoilla, kun Kouvolassa ravataan tasokkaat yhdeksän lähdön iltaravit kello 18.00 alkaen.

Lisätietoja viikonlopun raveista löytyy Kouvolan raviradan verkkosivuilta

Tutustu Kymi GP -ravien lähtölistoihin

Kymi Grand Prix, 19.6.2021, kello 16.47

1. Aetos Kronos / Magnus A Djuse
2. Grainfield Aiden / Hannu Korpi
3. Ce Bello Romain / Anthony Barrier
4. Valokaja Hindö / Nicolas Bazire
5. MAS Champ / Santtu Raitala
6. Willow Pride / Ari Moilanen
7. Next Direction / Iikka Nurmonen
8. Delia du Pommereux / David Thomain
9. Short In Cash / Björn Goop
10. Seismic Wave / Hannu Torvinen