Hyppää sisältöön

Kansainvälinen jalostusseminaari avasi EM-ravien lauantain

EM-ravien lauantaipäivä starttasi huippuluokan jalostusseminaarilla, jossa näkemyksiään hevosjalostuksesta kertoivat ranskalainen Pierji-hevosten kasvattaja Pierre Julienne sekä yhdysvaltalaisen Hunterton Farmin Steve Stewart.

Pierre Julienne kertoi muun muassa ranskalaisesta geenitestauksesta. Kuva: Hippos/Hanna Närhinen

Vermo Areenalla päästiin lauantaiaamuna kuulemaan kahta menestyskasvattajaa, kun ranskalainen Pierji-hevosten kasvattaja ja yhdysvaltalaisen Hunterton Farmin Steve Stewart esiintyivät kansainvälisen jalostusseminaarin puhujina.

Juliennen puheenvuorossa keskityttiin hänen kasvatustoimintaansa ja ranskalaiseen ravihevoskasvatukseen. Pierji-hevosista tunnettu Julienne pitää kotitilallaan 12-13 todella hyvää siitostammaa ja tähtää siihen, että parhaat astutetaan parhailla. Julienne kertoi painottavansa kasvatuksessaan liikkeen laatua ja mainitsi yksityiskohtana, että ei pidä erityisen isoista liikkeistä hevosillaan.

Ranskassa on tutkittu hevosten ravivarmuusgeenejä ja Julienne kertoi geenitestien olevan ranskalaisille ravureille hyvin tärkeitä. AA-geenityypin ravurit saadaan tutkitusti nopeammin kilparadoille kuin esimerkiksi enemmän askelvirheitä tekevät CA-tyypin ravurit, mutta noin viiden ikävuoden kohdalla erot alkavat tasoittua. Juliennen mukaan ranskalaisista ravureista noin 74 prosenttia kantaa AA-geeniä, kun taas amerikkalaisilla ravureilla AA-geeni on käytännössä kaikilla.

”Syynä tähän voi nähdä maiden erilaiset kilpailutyylit ja eri mittaiset kilpailumatkat: Pohjois-Amerikassa kasvattajalla on vain yksi maali, hevosen tulee juosta kolmevuotiaana mailin matka. Lyhyellä matkalla laukan jälkeen ei pysty enää nousemaan mukaan voittotaisteluun. Ranskassa taas on enemmän erilaisia vaihtoehtoja: voidaan kilpailla kärryistä tai montéssa, hiekalla tai nurmella. Se on monimutkaisempaa, mutta tarjoaa mahdollisuuden geenivaihtelulle”, Julienne avasi.

Cindy ja Steve Stewart kertoivat kasvatustoiminnastaan Martti Ala-Seppälän haastattelussa. Kuva: Hippos/Hanna Närhinen

Stewart: Kasvattajilla on oltava suurin usko tulevaisuuteen


Yhdysvaltalaista näkökulmaa keskusteluun toi Kentuckyssa sijaitsevan Hunterton Farmin omistajat Steve ja Cindy Stewart. Hunterton Farmilla syntyy vuosittain noin 150 varsaa ja tilan kasvatteihin kuuluu myös tämän vuoden Hambletonian-voittaja Forbidden Trade.

”Kaikkien kasvattajien unelma on kasvattaa hyvä hevonen. Ei ole mitään parempaa, kuin että sinulla on hyvä hevonen, joka tekee sinusta kuninkaan. Pitää vain keksiä, miten se hieno hevonen tehdään”, Steve Stewart totesi nauraen.

”Kasvattajat ovat raviurheilussa kaikkein luottavaisimpia ihmistyyppejä. Meidän tähtäimemme on vuosien päässä, toisin kuin omistajilla ja valmentajilla. Sanon usein, että meillä lasi on aina puoliksi täynnä.”

Pohjois-Amerikassa kolme valtaoria, Muscle Hill, Chapter Seven ja Father Patrick hallitsevat markkinoita, mutta Stewart nosti esille hyvien siitostammojen merkityksen ravihevosten kasvatuksessa.

”Puhumme liikaa siitosoreista, kun mielestäni meidän pitäisi keskittyä paljon enemmän tammoihin. Me olemme esimerkiksi pyrkineet keräämään mahdollisimman monta Muscle Hillin tytärtä itsellemme ennakoiden sitä, että hienojen oriiden tyttäret tulevat olemaan tulevaisuuden suuria siitostammoja.”

Sen sijaan suoraan kilparadoilta ei Stevartin mukaan kannata hyvää siitostammaa etsiä.

”Jos siitostammaa kilpailuttaa paljon, se menettää energiaansa. Tähän liittyy myös se, että hyvät kilpatammat ovat usein kuin oriita – niiden testosteronitaso on korkea. Hyvät siitostammat eivät voi olla sellaisia, ja näkisin että siksi hyvillä kilpatammoilla on harvoin menestyneitä jälkeläisiä.”