Hyppää sisältöön

Kaksipäiväinen Superviikonloppu starttaa perjantaina Vermo Areenalla

Vermo Areenalla järjestetään perjantaina ja lauantaina Superviikonloppu-tapahtuma, jolloin perjantaina ajetaan avoimen tason huippuravureiden Finlandia-Ajo ja lauantaina kilpaillaan ikäluokkalähtö Suuren Suomalaisen Derbyn voitosta. Ravit alkavat perjantaina kello 17.10 ja lauantaina kello 13.00.

Raviliiga Travliga HIFK Vermo 040519 kuva Hippos Hanna Laakso
Viime vuoden Finlandia-päivänä Mascate Matchin punaisiin pukeutuneet kannattajat juhlivat Seppeleajon voittoa. Lauantaina selviää, juhliiko Raviliiga HIFK:n tammatähti myös Derbyn voittajaseremonioissa. Kuva:Hippos/Hanna Viskari

Kaksipäiväinen Superviikonloppu-tapahtuma Vermo Areenalla järjestetään tulevana perjantaina ja lauantaina ensimmäistä kertaa. Perjantaina kilpaillaan perinteinen Finlandia-Ajo, joka jouduttiin siirtämään tänä vuonna toukokuulta syyskuulle. Lauantaina vuoronsa saa ravivuoden isopalkintoisin kilpailu Suuri Suomalainen Derby, jossa ykköspalkinto on 150 000 euroa.

Kansainvälisessä Finlandia-Ajossa 1620 metrin matkalla toisensa kohtaavat avoimen tason lämminveriravurit. Kilpailussa nähdään tänä vuonna peräti seitsemän suomalaisvalmennuksessa olevaa huippuravuria, joista yksi on mm. tuore SE-hevonen Next Direction. Kovan vastuksen suomalaishevosille tarjoaa ulkomaalaisista mm. ruotsalaisen Daniel Redénin huipputallista Vermoon saapuva Double Exposure.

”Tällaisena poikkeusvuonna ei ole ollut helppoa tuon tasoista kilpailua kasata. Kolme kovaa ulkomaalaista ja parhaat suomalaiset, niin olen kyllä tyytyväinen osallistujajoukkoon”, Vermo Areenan kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemi kommentoi.

Finlandia-Ajo on St Michelin lisäksi yksi kovavauhtisimmista suurkilpailuista Suomessa, ja kilpailun ensimmäisiin metreihin kulminoituukin paljon. Maanantaina Vermossa arvottiin lähtöradat, jossa pelottavan hyvät asetelmat perjantaille sai juuri Double Exposure. Lähdeniemi odottaa suomalaisilta kuitenkin hyvää panosta perjantaina.

”Uskon, että viitos- ja sisäradalta ladataan täysiä matkaan. Toivon, että Finlandiassa ajetaan kunnolla kilpaa, kaikki luottavat varmasti omiinsa. Suomalaisista kaksikko Next Direction – Iikka Nurmonen on sellainen, että ne harvoin jarruttelevat”, Lähdeniemi pohtii, viitaten Next Direction lisäksi ykkösradalta starttaavaan Le Gros Billiin.

Nelivuotiaiden lämminveristen Suuri Suomalainen Derby on tänä vuonna kaikista suuri palkintoisin ravikilpailu Suomessa. Peräti 150 000 euron ykköspalkinnosta kilpailee 12 kivenkovaa Suomessa syntynyttä tulevaisuuden supertähteä. Kilpailun suurin ennakkosuosikki on Raviliiga HIFK:n Mascate Match, jonka omistus on jaettu peräti 1000 osuuteen. Viime keskiviikkona Vermo täyttyikin HIFK:n väreistä, kun tammatähti juhli oman karsintalähtönsä voittoa näytöstyyliin.

Derby on laji-ihmisille yksi vuoden mielenkiintoisimmista lähdöistä, mutta varsinkin hevosten taustajoukoille lähtöön kulminoituu paljon. Oman hevosen pääsy arvostetuimman ikäluokkalähdön finaaliin on ainutkertainen kokemus.

”Derby-finaaliin pääsy on kerran elämässä tilaisuus yksittäiselle hevoselle, ja se sähköistää paljon ilmapiiriä. Toisin kuin vaikka Finlandia-Ajoon, Derbyyn hevonen pystyy osallistumaan vain kerran kilpauransa aikana. Vuodessa syntyy noin tuhat lämminverivarsaa vuodessa, ja niistä vajaat 60 pääsee karsintoihin, saati sitten finaaliin. Se on pitkä tie kulkea, ja hevosten taustajoukoille kyseessä on yksi hevosuran tärkeimmistä päivistä.”

Superviikonloppu on jo paperilla nimensä veroinen. Lämminveristen huippulähtöjen lisäksi raveissa nähdään sekä perjantaina että lauantaina mm. tasokkaita suomenhevoslähtöjä. Perjantaina kilpaillaan Erkon Pokaali -lähtö ja lauantaina juostaan taas Tähtisprintterin herruudesta. Molemmissa lähdöissä starttaa tuore ravikuningas Evartti. Perjantaina kilpaillaan lisäksi montén eli raviratsastuksen Prix Monté Finlandia -lähtö, jossa mukana nähdään vuoden 2020 lämminveristen montén Suomen mestari Sunbeam sekä viime perjantaina Forssassa SE-ajan juossut Trot Kronos.

Lauantaina vuorossa on lisäksi 5-vuotiaiden lämminveristen Tammaderby, jossa lähdön kuumin ennakkosuosikki on huipputamma Peanuts. Mainittavia huippunimiä viikonlopulta on mm. 23 ykkössijaa putkeen napannut Parvelan Retu sekä perinteisessä Käpylä Grand Prix –lähdössä kilpaileva Don Williams.

Perjantaina kilpaillaan myös kello 17.10 A-ponien MiniFinlandia ja kello 17.30 B-ponien PikkuFinlandia. Lauantaina kilpailut alkavat kello 13.00 A-ponien Kipinä Cup -finaalilla.

Superviikonloppua tuskin olisi järjestetty, ellei korona olisi perunut toukokuulle suunniteltua Finlandia-Ajoa. Tapahtumajärjestäjien puolesta tilanne on ollut vuoden mittaan kaikkea muuta kuin helppo, mutta Vermossa katseet käännetään päättäväisesti eteenpäin. Viikonlopun tapahtumassa koronan varjo tiedostetaan vahvasti ja etusijalla on ennen kaikkea yleisön, urheilijoiden sekä henkilökunnan turvallisuus.

”Itseasiassa juuri parhaillaan istumakatsomoon laitellaan lappuja, joilla pyritään pitämään istumapaikat väljässä. Tämä on iso alue, jossa ihmiset pystyvät pitämään turvalliset välit muihin. Ulos tulee kolme erillistä ruokapistettä ja on terassia sekä istumapenkkejä. On paljon varaa valita, mihin menee.”, Superviikonlopun järjestelyiden keskeltä tavoitettu Lähdeniemi kommentoi.

Vermon Superviikonloppu 4.-5.9.2020

Lähtölistat perjantaina:

Prix Monté Finlandia (Lähtö 6, kello 20.14)
Erkon Pokaali (Lähtö 9, kello 21.18)
Finlandia-Ajo (Lähtö 10, kello 21.45)

Lähtölistat lauantai:

Käpylä Grand Prix (Lähtö 7, 15.56)
Tähtisprintteri (Lähtö 8, 16.25)
Arvid Åvallin Tammaderby (Lähtö 10, 17.15)
Suuri Suomalainen Derby (Lähtö 11, 17.50)


Viikonlopun lähdöt ja tulokset löydät näppärästi Mobiili-Hepasta. Antennitelevision kanava MT26 lähettää ravit perjantaina 18.00-22.30 ja lauantaina 14.15-20.00. Ravit ovat nähtävissä myös suorana Veikkauksen TotoTV:n sekä maksullisten C More ja Ruutu+ palveluiden välityksellä.