Hyppää sisältöön

Kaitaisten Veijari uusi voittonsa

3-vuotiaiden suomenhevosten valtakunnallisen varsanäyttelyn voittajaksi kruunattiin Kaitaisten Veijari. Ratsusuunnalle arvosteltu Tarja Aromaan ori uusi viime vuoden voittonsa saavuttaen näyttelyn ainoana hevosena I- palkinnon.

Kaitaisten Veijari Ja Tarja Aromaa
Kaitaisten Veijari ja oikealla omistaja, kasvattaja sekä esittäjä Tarja Aromaa. Kuva Pirje Fager-Pintilä


Kaitaisten Veijarin (Valtteri Valloitus) pisteiden yhteismääräksi nousi 50,5, joka oikeutti I- palkintoon. Messukeskuksessa ori väläytti 9,5 pisteen raviaan ja vei mukanaan 1000 euron ykköspalkinnon.

- Kaikki meni tänään hyvin. Oriilla on vielä vähän talvikarvaa ja mietin kehtaako sitä tuoda ollenkaan, mutta onneksi tultiin ja se ei haitannut. Viime vuoden perusteella olin luottavainen, että pärjätään, mutta 3-vuotiaat kehittyvät aina niin eri tahtia, että koskaan ei voi tietää, onko joku päässyt kirimään ohi. Ori on nyt irtohypännyt ja Laatuarvostelukarsinnat toukokuussa ovat seuraavana ohjelmassa, omistaja ja kasvattaja Tarja Aromaa kertoi.

 

Finaalissa nähtiin kaksi juoksijasuunnan, kaksi ratsusuunnan ja yksi pienhevossuunnan edustaja. Kolme varsoista oli tammoja ja kaksi oritta. Toiseksi sijoittui juoksijasuunnan tamma Ypäjä Liisa (Liising), jonka esittäjä Miia Myllymäki palkittiin näyttelyn parhaana esittäjänä. Ypäjä Liisa palkittiin myös näyttelyn parhaana tammana. Kolmanneksi sijoittui myös juoksijasuunnalle arvosteltu tamma Larvan Lempi (I.P. Lento). Neljännen sijan vei pienhevossuunnan ori Merimaan Ruhtinas (Tintin Timjami), joka oli näyttelyn paras pienhevonen. Viides oli ratsusuunnan ori Varma-Jekku (Mannin Vilperi).

- Tänään näimme tasaisen kattauksen varsoja. Pitkä talvi näkyi hieman siinä, että varsat eivät yleisilmeeltään olleet ihan parhaimmassa terässä. Finaaliviisikko oli tänä vuonna selkeä ja ne erottuivat eritoten hyvillä liikkeillä. Positiivista oli myös se, että hevoset olivat hyväkäytöksiä, lautakunnan puheenjohtaja Jenni Timlin kommentoi.

 

Finaaliviisikon rakennekuvat näkyvät Suomen Hippoksen kuvapankissa.

Varsojen näyttelypisteet julkaistaan Heppa-järjestelmässä.

Tapahtuman livetaltiointi on nähtävillä Uudet hevoskasvattajat Facebook-sivulla.

 

Näyttelyssä arvosteltiin yhteensä 21 varsaa. Kolme varsaa oli poissa. 100 euron kannustuspalkinnot jaettiin varsoille Vaahterikon Ryminä ja Siru-Ukko. 3-vuotiaiden suomenhevosten valtakunnallinen varsanäyttely järjestettiin Teivon raviradalla ja finaali Tampereella Hevoset -messujen yhteydessä sunnuntaina 9. huhtikuuta.Finaalin tulokset

1. ori Kaitaisten Veijari (Valtteri Valloitus) Kasv. ja Om. Tarja Aromaa, TAIVASSALO

Palkinto I-

Kokonaispisteet 50,5

Arvostelusuunta: Ratsu


2. tamma Ypäjä Liisa (Liising) Kasv. Luonnonvarakeskus (ent. MTT/Hevostutkimus), YPÄJÄ Om. Hevosopisto Oy, Ypäjä

Palkinto II+

Kokonaispisteet 48,5

Arvostelusuunta: Juoksija

3. tamma Larvan Lempi (I.P. Lento) Kasv. Riikka Takaneva, ILMAJOKI Om. Puska Tiina & Takaneva Riikka, ILMAJOKI
Palkinto II
Kokonaispisteet: 46,5
Jalostussuunta: Juoksija


4. ori Merimaan Ruhtinas (Tintin Timjami) Kasv. Kela Katri & Seaground Oy, UUSIKYLÄ Om. Seaground Oy, UUSIKYLÄ
Palkinto II+
Kokonaispisteet 47
Arvostelusuunta: Pienhevonen

5. ori Varma-Jekku (Mannin Vilperi) Kasv. Friman Anna-Mari & Peltonen Pasi, Hankasalmi Om. Minja Lehmonen, SAUVAMÄKI
Palkinto II+
Kokonaispisteet: 47,5
Jalostussuunta: Ratsu


Valtakunnallinen varsanäyttely on 3-vuotiaiden suomenhevosten näyttelykauden huipentuma. Näyttelytulokset ovat puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä siinä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta. Näyttelyn järjestää Hämeen Hevosjalostusliitto ry yhteistyökumppaneinaan Pohjois-Hämeen Hippoksen säätiö, Teivon Ravikeskus, Suomen Hippos ry ja Tampereen messut. Voittajahevoselle annettiin Pohjois-Hämeen Hippoksen Säätiön loimi, muille finalisteille loimen olivat lahjoittaneet: Hämeen Hevosenomistajain Yhdistys, Suomenhevosliitto, Suomenratsut ja Teivon Ravikeskus. Suomenpienhevosyhdistys lahjoitti loimen parhaalle P-suunnan varsalle ja Hämeen hevosjalostusliitto lahjoitti loimen näyttelyn parhaalle tammalle.