Hyppää sisältöön

Juvan ja Sastamalan suomenhevoset ottavat mittaa toisistaan Tammaderbyssä

Jyväskylässä Killerin raviradalla vietetään lauantaina 17. marraskuuta kolmen suurkilpailulähdön päivää. Radalla kilpaillaan viisi–kuusivuotiaiden suomenhevosten Tammaderbyn sekä nelivuotiaiden lämminveristen Kasvattajakruunu-finaalien merkeissä.

Jani Ruotsalainen
Jani Ruotsalaisen valmentama Haitek osallistuu Tammaderbyn finaaliin numerolla kolme. Kuva: Suomen Hippos

Tammaderbyn finaalissa hevoset kilpailevat 15 000 euron ensipalkinnosta. Lähtö on viisi–kuusivuotiaiden suomenhevostammojen suurkilpailu.

Sastamalalainen Martti Hämäläinen lähtee Jyväskylään kahden finalistin kanssa. Kaksi karsintaa päättyi kumpikin Hämäläisen valmennettavien voittoihin, kun sekä Ponutella että Verna-Illuusia pinkaisivat ykkösiksi.

Finaalin muihin mielenkiintoisiin hevosiin lukeutuu muun muassa juvalaisen Seppo Suurosen valmentama Tähtiheili, joka sijoittui karsintalähdössään kolmanneksi Ponutellan ja Haitekin jälkeen. Tähtiheili on lahjakas suomenhevonen, joka onnistui viisivuotiaana juoksemaan jopa SE-tuloksen. Nyt kuusivuotias tamma on kuitenkin laukkaherkkä, minkä vuoksi menestys on jäänyt lahjoja matalammalle tasolle.

Juvan lippua pitää finaalissa korkealla myös Ponutellan karsinnassa toiseksi juossut Haitek, jota valmentaa juvalainen Jani Ruotsalainen.

Haitek tuli Ruotsalaisen talliin kolmevuotiaana.

”Se osasi heti juosta”, Ruotsalainen muistelee. ”Nelivuotiaana sille tuli kuitenkin kasvukipuja, ja sinä vuonna jäi kärrytreeni vähemmälle. Kesän hevonen treenasi uimalla. Viisivuotistalvena alettiin sitten ajaa kilpaa.”

Haitek voitti viisivuotiskaudellaan kahdesti. Tänä vuonna voittoja ei vielä ole osunut sen kohdalle, mutta tamma on onnistunut sijoittumaan kolmesti kolmen parhaan joukkoon. Tammaderbyn karsinnan kakkonen jätti valmentajalle hyvän mielen, vaikka hieman jäi vielä parannettavaa.

”Vähän siinä karsinnassa meille voittoakin tarjottiin. Toivottavasti olisimme vielä vähän terävämpiä finaalissa”, Jani Ruotsalainen sanoo.

Haitek on valmentajansa mukaan luonteikas tamma, jota saa useimmiten ennemminkin jarrutella kuin patistella. Ruotsalainen kertoo myös, että tamman kanssa tulee parhaiten toimeen hänen puolisonsa Anu Suutari.

”Haitek on vähän sellainen yhden ihmisen hevonen, eli on parempi, kun Anu hoitaa ja laittelee.”

Ruotsalainen ennustaa menestystä myös toiselle Juvalla valmentautuvalle tammalle.

”Tähtiheili on sellainen hevonen, että jos se vaan pysyy rauhallisena, se voi olla finaalissa todella vaarallinen vastus.”

Tammaderbyn lisäksi Jyväskylässä ajetaan lauantaina Kasvattajakruunun finaalit. Oriiden ja ruunien finaalissa kohtaavat muun muassa välierävoittajat, Aripekka Pakkasen valmentama Hotshot Luca sekä Markku Niemisen valmentama Lexus Dream. 

Tammojen välierävoittaja, Harri Koivusen tallin Boadicea joutuu jäämään finaalista pois, koska se todettiin torstaina kipeäksi. Toisen välierän voittaja Rose’s Tara saa vastaansa kuitenkin kovanluokan tammoja, muun muassa välieräkakkosen Callela Lisbethin. Rose’s Taraa valmentaa Timo Salmela, Callela Lisbeth tulee Lexus Dreamin tavoin Markku Niemisen tallista.

Sekä tammojen että oriiden ja ruunien Kasvattajakruunu-finaalissa voittaja saa 30 000 euroa.

Ravitapahtuman ensimmäinen lähtö ajetaan Killerin radalla lauantaina kello 14.05. Lisätietoa tapahtumasta löydät Killerin raviradan verkkosivuilta.

Kilpailut näet ilmaiseksi myös netissä Veikkauksen TotoTV:ssä.

Lisätietoja: 

Hanna Laakso
Tiedottaja, Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403

Kari Nyyssönen
Toimitusjohtaja, Keski-Suomen ravirata

kari.nyyssonen@killeri.fi
010 321 0261

HotshotLuca
Hotshot Luca starttaa Kasvattajakruunun finaalissa kakkosradalta. Kuva: Suomen Hippos / Hanna Närhinen