Hyppää sisältöön

Juoksijaorinäyttelyssä tarjolla harvinaista herkkua – seuraa myös Jalostuspäivät kotisohvaltasi

Poikkeuksellisen suuri määrä oriita, kansainvälisen mittaluokan suomalaisasiantuntijoita, kykynsä näyttäneitä periyttäjiä ja tulevaisuudenlupauksia – tätä on tarjolla Juoksijajalostuksen superpäivillä 18.–19.2. Tapahtuman pääset seuraamaan laadukkaana verkkototeutuksena.


Suomen Hippoksen Jalostusvuosi 2021 käynnistyy huikealla juoksijajalostustapahtumalla: Lahden Jokimaalla nähdään 18.–19.2. poikkeuksellisen runsaslukuinen ja poikkeuksellisen laadukas joukko jalostusarvosteltavia oriita. Samassa yhteydessä järjestettävät Jalostuspäivät tarjoavat mielenkiintoista ja ajantasaista jalostusasiantuntemusta kiinnostavien vieraiden ja hyvien keskustelujen merkeissä.

Tänä vuonna yleisö pääsee seuraamaan näyttelyä ja asiantuntijakeskusteluja aivan uudella tavalla. Turvallisuusrajoitusten johdosta tapahtuma striimataan kokonaisuudessaan verkkoon, ja yleisö pääsee aitiopaikalta seuraamaan yli kolmenkymmenen mukaan ilmoittautuneen oriin arvostelua sekä osallistumaan omilla kysymyksillään asiantuntijapaneeliin.

”Mukana on oriita, joiden näkeminen ikään kuin kulissien takana ja kilparadan ulkopuolella on tilaisuus, jota ei kannata jättää väliin. Jos samoina päivinä pääsee näkemään niin Broadway HallinSouthwind Spiritin, kuin myös Parvelan Retun ja Ville Kallen, vain muutaman mainitakseni, niin päivistä tulee ainutlaatuiset”, hehkuttaa näyttelyn johtaja, Suomen Hippoksen jalostusinformaatikko Susanna Back.

 


Arvostelu pureutuu pintaa syvemmälle


Jalostustapahtumat, orinäyttelyt mukaan lukien, rytmittävät Suomen Hippoksen jalostuspalveluiden arkea läpi vuoden. Näyttelyt ja jalostusarvostelut ovat työkalu, jolla varmistetaan, että eläimet ovat terveitä, rakenteeltaan, omaisuuksiltaan ja luonteeltaan käyttötarkoitukseensa sopivia. Hevosten läpi elämän kestävästä hyvinvoinnista huolehtiminen alkaa oikeanlaisten jalostusominaisuuksien valinnasta.

Juoksijahevosjalostuksella kuten muullakin kotieläinjalostuksella pyritään siihen, että jokainen sukupolvi on edellistä parempi siinä tarkoituksessa, johon eläin on kasvatettu. Juoksijan ominaisuuksista arvostetaan nopeutta, kestävyyttä – luonnettakin, jotka tekevät hevosesta suorituskykyisen urheilijan ja kilpailijan.

Oriiden jalostusarvostelu ei ole ulkonäkökilpailu, vaan kokonaisvaltainen arviointi yksilön ominaisuuksista. Yksilön arvostelu kattaa juoksijaorien kohdalla myös niiden vanhempien sekä jälkeläisten suoritukset – puhutaan yksilön BLUP-indeksistä, jossa nämä kaikki on otettu huomioon. Kun ori on riittävän laadukas ja se hyväksytään jalostusarvostelussa, se saa jalostukseenkäyttöoikeuden loppuiäkseen.  

Jokimaan tapahtumassa on mukana poikkeuksellisen paljon oriita, sillä nyt paikalle saapuvat viime kevään poikkeusarvostelunsa puuttuvilta osin täydentävät oriit. Näinpä mukana on siis sekä viime kauden poikkeusluvalla astuneita oriita, että ensimmäistä kertaa jalostusarvosteluun tulijoita.

Ville Kalle Kriterium-voittaja 2020 Teivo 3.10. kuva juho hämäläinen
Orinäyttely on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä radoilta tuttuja huippuhevosia täysin uudenlaisessa tilanteessa.Mukana Jokimaalla myös 2020 Kriterium-voittaja Ville Kalle. Kuva: Juho Hämäläinen / Suomen Hippos

Oriin tuoteseloste syntyy asiantuntijayhteistyöllä


Oriiden näyttelyurakka alkaa noin kuukautta ennen varsinaista tapatumaa: tuoreet nivelten röntgenkuvat toimitetaan Suomen Hippokseen, jossa eläinlääkäri käy ne läpi. Paikan päällä näyttelyssä eläinlääkäri palaa vielä jalka-asioihin muun terveydentilan tarkastuksen yhteydessä.

Ennen näyttelyä aloittavat työnsä myös lämminveristen juoksijoiden pisteryhmä sekä suomenhevosten lausuntoryhmä – erilaisista nimistään huolimatta näiden asiantuntijaryhmien tehtävä on molempien rotujen kohdalla suunnilleen sama: täydentää näyttelytilaisuudessa toimivan arvostelulautakunnan työtä perehtymällä etukäteen oriiden taustatietoihin ja muodostamalla sanallisen kuvauksen suku- ja suoritusominaisuuksista.

Lämminveristen jalostusarvostelussa on käytössä ns. tuoteselostemalli. Oriiden kokonaisarvostelu muodostuu suvun, kilpailusuoritusten, terveysominaisuuksien sekä lautakunnan yleisarvion perusteella. Lisäksi rakenneominaisuudet pisteytetään ja arvioidaan sanallisesti. Suvun ja kilpailusuoritusten arvioinnista vastaa Suomen Hippoksen nimeämä asiantuntijaryhmä, lv-oriiden pisteryhmä. Pisteryhmä koostuu lämminveristen ravihevosten kasvatuksen ja raviurheilun asiantuntijoista, erityisesti kansainvälisen toiminnan osalta. Pisteryhmä käyttää tietolähteenään kaikkia hevosten suvusta ja omista kilpailutuloksista kerättyä ennakkomateriaalia. Sukuarvioinnissa painotetaan kolmea lähintä sukupolvea.

Suomenhevosten jalostusarvostelu perustuu hevosten kilpailusuorituksiin sekä terveys- ja rakenneominaisuuksien arvosteluun. Vuodesta 2020 alkaen käynnistyi jalostusarvostelun laajentamiseksi erillisen suomenhevosten lausuntoryhmän toiminta. Ryhmä koostuu suomenhevoskasvatuksen ja -urheilun asiantuntijoista. Lausuntoryhmä käy läpi oriiden taustatiedot niin suvun kuin suoritusominaisuuksien osalta. Tärkeänä osana on myös arvioida arvosteluun tulevia oriita populaation monimuotoisuuden ja elinvoiman näkökulmasta, joten tarkastelun kohteena ovat erityisesti mm. sukulinjat, sukusiitos sekä sukukatokertoimet. Lausuntoryhmän työn tuloksena on sanallinen arviointi. Arvioinnilla ei ole vaikutusta oriiden hyväksymiseen, vaan se tarjoaa lisäinformaatiota kasvattajien käyttöön jalostusarvostelutilaisuudessa tehtävän arvioinnin lisäksi.

Itse näyttelypäivä etenee jalostusarvosteltavien oriiden tahtiin: ensimmäisenä ori tunnistetaan, mitataan ja eläinlääkäri tarkastaa sen, tätä vaihetta yleisö ei näe. Tämän jälkeen ori saapuu lautakunnan eteen: lämminverisillä viisi- ja suomenhevosilla nelihenkinen lautakunta käy huolella läpi oriin rakenteen ja liikkeet, jotka esitetään taluttamalla käynnissä ja ravissa. Tässä vaiheessa lautakunta keskustelee vain keskenään, eli yleisö ei kuule arvostelua. Rakennearvostelun jälkeen oriista otetaan viralliset valokuvat.

”Striimiä katsoessa kannattaa kotisohvalle perustaa oma arvostelulautakunta – ja arvioida samoja asioita, joita virallinenkin tuomaristo katsoo: oriiden rakennetta kokonaisuutena; mittasuhteita, kulmauksia ja yleisilmettä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös taluttaessa esitettyihin liikkeisiin sekä oriin käytökseen”, Susanna Back vinkkaa.

Rakennearvostelun jälkeen ori valjastetaan ja se siirtyy ajokokeeseen radalle. Ajokokeessa kärryille istuu vuorollaan kaksi eri ohjastajaa, jotka tekevät oriin ominaisuuksista oman kirjallisen arviointinsa ja pisteytyksensä.

Ajokokeen jälkeen oriiden päivä on suoritettu ja ne saavat lähteä kotimatkalle. Lautakunta puolestaan vetäytyy suorittamaan työnsä loppuun - rakennearvostelun sekä suorituskokeiden lausunnot ja pisteet kootaan yhteen. 

Orinäyttelyssä ja Jalostuspäiväiven asiantuntijapaneelissa päästään pureutumaan juoksijajalostukseen pintaa syvemmälle. Muiden huippunimien lisäksi mukana myös Parvelan Retu. Kuva: Hanna Laakso

Jalostuspäivillä huippuvieraita – ota osaa keskusteluun!


Kun näyttelytapahtumassa päästään iltapäiviin ja lautakunta vetäytyy työskentelemään arvioinnin pariin, yleisö pääsee seuraamaan molempina päivinä Lauri Hyvösen johtamaa paneelikeskustelua, jonka sisältö tyydyttää takuulla myös syväharrastajan tarpeet. Asiantuntijoina kuullaan tämän hetken suomalaisen ravihevoskasvatuksen ehdottomia ykkösnimiä: panelisteina lämminveripäivänä ovat Kimmo KemppiMarkku Punkari ja Saku Mikkola, sekä suomenhevospäivänä Toini ImmonenRiina Keskinen ja Marko Vuolukka.

”Harvoin on tarjolla tämäntasoista asiantuntijuutta saman pöydän ääressä. Kimmo Kemppi tuo kansainväliset terveiset, Markku Punkari ja Saku Mikkola ovat puolestaan yhteiskasvattajina monen tämän hetken menestyjän taustalla. Tietämys suomenhevosten juoksijajalostuksen nykytrendeistä ja tulevaisuuden askelista puolestaan tiivistyy perjantain paneelissa”, vinkkaa Susanna Back.

Torstain ja perjantain näyttelypäivät huipentuvat tulosten julkistamiseen. Lautakuntien tehtyä työnsä lausunnot julkistetaan orikohtaisesti.  Näyttelypäivänä rakennearvostelun ja suorituskokeiden pisteet kirjataan Heppaan ja kun lausunnot on tarkastettu, lausunnot tuloksineen kirjataan kokonaisuudessaan myös Heppaan tammanomistajien nähtäville.

Orinäyttelypäivät ovat koko hevosyhteisölle merkittävä tapahtuma, jonka läpivientiin vaaditaan monialaisen ammattilaisjoukon asiantuntijuutta, paljon etukäteistyötä ja käytännön järjestelyiden toimivuuden varmistamista. Päivien päähenkilöinä ovat tietysti oriit, joiden seuraaminen ja joiden kanssa toimiminen ovat aina elämys ja etuoikeus.

Näyttelytapahtumat eivät olisi mahdollisia ilman asialleen omistautuneita ja siihen panostavia hevosenomistajia ja kasvattajia. Omistajien ja kasvattajien sitoutuminen mahdollistaa osaltaan sen, että suomalainen hevosala ja hevosurheilulajit kehittyvät, menestyvät jatkossakin ja innostavat mukaan yhä uusia kiinnostuneita.

Osallitujalistat ja muuta tärkeää, lue lisää: Juoksijaorinäyttely ja Jalostuspäivät 18.–19.2. Jokimaalla - Hippos