Hyppää sisältöön

Juoksija tilauksessa -seminaari keräsi 120 kuulijaa Lahteen

Uudet hevoskasvattajat –hankkeen Juoksija tilauksessa -lämminverikasvatuksen erikoisseminaari järjestettiin perjantaina 19. tammikuuta Lahden Wanhassa Walimossa teemalla tulevaisuuden huippujuoksijoiden jalostaminen. Seminaari herätti paljon mielenkiintoa ja 120 kuulijaa kerääntyikin kuulemaan sekä keskustelemaan lämminverisen ravihevosen jalostuksen ajankohtaisista aiheista kansainvälisten ja kotimaisten huippuasiantuntijoiden johdolla. Puhujina oli Timo Nurmos, Staffan Philipsson, Henrikki Halme ja Markku Punkari.

Staffan Philipsson
Staffan Philipsson puhui lämminverisen ravihevosen kasvatuksen ajankohtaisista asioista.
- On hienoa tulla Suomeen puhumaan hevosten kasvattamisesta, sillä täällä on hevosmiehiä, avasi puheenvuoronsa ruotsalainen jalostuksen asiantuntija Staffan Philipsson.

Muun muassa Elitloppet-osallistuja Sanityn kasvattaja Philipsson puhui seminaarissa kahteen otteeseen. Philipsson puhui lämminverisen ravihevosen jalostuksen nykytilasta ja avasi sitä mitä jalostusindeksit sekä jalostusarvostelu kertovat hevosesta. Toisessa puheenvuorossaan Philipsson avasi lämminverisen ravihevosen rakenteen merkitystä sen suoritukseen.

- Ravihevosten rakenteet ovat kääntyneet muistuttamaan täysiveristen rakenteita. Nykyään ravihevosten etuosassa on niin paljon voimaa, että tämän päivän ravihevoset ovat kuin hevosmaailman nelivetoja. Parhaiden hevosten liikkeessä näkee liikkeen harmonian, Philipsson summaa.

Timo Nurmos arvostaa tammoja

Kahdessa eri kategoriassa eilisessä Urheilugaalassa ehdolla ollut ravivalmentaja-kasvattaja Timo Nurmos tunnetaan muun muassa tämän vuoden Ruotsin Kriterium-voittaja Villiamin kasvattaja-omistaja-valmentajana. Ruotsissa toimiva Nurmos keskusteli intensiivisen tunnin ajan Erkki Lagerstamin kanssa siitä, mitä eurooppalaisen lämminverisen ravihevosen kasvatus on käytännössä.

- Huippuravivalmentajan ei tarvitse ymmärtää hevosten kasvatuksesta, mutta siitä on etua. Monet ravivalmentajat tekevät myös yhteistyötä kasvattajien kanssa. Valmentajat tuntevat hevosten suvut ja niihin liittyvät ominaisuudet erittäin hyvin. Kaikki on alkaneet tähän hommaan hevosen takia, se on se rakkaus hevoseen. Niin valmentamisessa kuin kasvatuksessa, Nurmos puhuu perusasioista.

Tamma ja tamman suku ovat tärkeät Nurmokselle.

- Tamman luonteella on merkitystä. Tammalla nopeus on tärkeämpi kuin fysiikka. Hyvä suku emän puolelta ja nopea, kovaluontoinen tamma, sellainen on minulle mieleen. Useamman kerran kuukaudessa kasvattajat kyselevät tammoja siitokseen. Sellaisia tammoja, jotka lopettavat uransa, Nurmos kertoo.

Huutokaupasta siitostamma

Päivän aikana nousi monesti esille huutokaupat. Siitostamman valinnasta ja huutokaupasta mahdollisuutena puhuivat Markku Puntari ja Henrikki Halme. Markku Puntari puhui ajatuksestaan, mitä haluaa siitostammalta, kun sellaisen huutokaupasta Yhdysvalloista on ostamassa.

- Siitostammasta, kun puhutaan, niin tamman koko on minulle tärkeää, rajan pidän 157-160 senttimetrissä. Tamman ennätys on tärkeä. Se on tae siitä, että elimistö kestää ajoa. Jos tamman uran lyhyys on voittosumman syy jenkkitammalle, niin sitten en voittosummaa, niin katsele, mutta muuten sen pitää olla kunnossa. Huutokauppa on helppo paikka, mistä Yhdysvalloista ostaa tamma, Punkari kertoo.

Seminaarin järjesti Uudet hevoskasvattajat –hanke, jota toteuttavat yhdessä Suomen Hippos ry ja Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK.