Hyppää sisältöön

Juniorikypärien kausi alkaa Jyväskylässä 29.6. – mukana kahdeksan sarjan ensikertalaista

Hippoksen ohjastajasarjoista pyörähtää käyntiin vielä Juniorikypärät. Sarjan ensimmäinen osalähtö ajetaan tiistaina 29.6. Jyväskylässä. Yhteensä osalähtöjä on viime kauden tapaan kuusi, joista viimeinen ajetaan marraskuussa niin ikään Jyväskylässä. Juniorikypärät on nuorille, 16-25-vuotiaille suunnattu ohjastajasarja.

Juniorikypärien osallistujista edelliseltä kaudelta tuttuja ovat Sara Hautamäki, Tomi Kitunen, Siiri Mäkinen ja Ronja Röpelinen. Uusia kasvoja on siis peräti kahdeksan. Heistä yksi on Lopella asuva Riia Laine. Laine on ohjastanut aktiivisesti poneilla 12-vuotiaasta alkaen. Ensimmäisen hevoslähtönsä Laine ajoi viime vuonna, ja nyt hevosilla ajettuja lähtöjä on kertynyt 13.

Hevosilla kilpailemista Laine on harjoitellut perheen omalla hevosella Eugene Webillä, jolla hän on ajanut kaikki hevoslähtönsä ennen Juniorikypärien tiistain osalähtöä. Eugene Webiä valmentaa Laineen isä Kyösti Hagert.

”Eugene Web on ollut ihan mahtava harjoitteluhevonen. Se ei ole mikään automaatti, vaan sitä pitää osata ajaakin. Ja onhan sillä ne orimaiset juttunsakin, jotka pitää ottaa huomioon. Toisena päivänä se on tosi laiska ja toisena päivänä liikaakin menossa”, Laine kuvailee.

Lähes kaikilla Juniorikypärillä on taustaa poniraviurheilun parista, ja sarjan tarkoituksena onkin myös toimia yhtenä apuna poneista hevosiin siirtyville ohjastajille. Siskonsa jalanjäljissä poneilla ohjastamiseen innostuneen Laineen on tarkoitus siirtyä hiljalleen kokonaan hevosiin. Laineen poni on eläköitymässä raveista. Ponilähdöissä hän saattaa ohjastaa vielä niin kutsutuilla laina-ajokeilla. Poniravit ovat antaneet hyvän pohjan hevoslähtöihin.

”Olen saanut arvokasta kokemusta poneilla. Ravipäiviä ei tarvitse jännittää, kun poneilla on jo saatu hyvä rutiini raveihin. Niiden kanssa oppii ravipäivän asiat”, Laine sanoo.

Poneista hevosiin siirtyminen voi tuntua osalle hankalalta, mutta Laineen kohdalla siirtymä on tullut kivuttomasti. Omien sanojensa mukaan hän odottikin ponivuodet kuumeisesti sitä, että pääsee ajamaan hevoslähtöihin oikeuttavan c-ajoluvan ja sen jälkeen ohjastamaan lähtöjä hevosilla. Laine on löytänyt kuitenkin yhden selkeän syyn, miksi kaikille siirtyminen hevosiin ei onnistu yhtä helposti kuin hänellä.

”Minulla on ollut helppo ja kevyt siirtyminen hevosiin, mutta jos et ole raviperheestä tai hevosperheestä, siirtyminen on huomattavasti hankalampaa. Saat ajaa 16-vuotiaana hevoskortin, mutta valmennukseen hevosen saa ottaa vasta 18-vuotiaana. Jos sinulla ei ole vanhempaa, joka voisi toimia hevosen valmentajana, tulee hevosiin siirtymisestä todella hankalaa”, Laine pohtii.

Hevoset ovat kuuluneet Laineen elämään jo kauan. Perheen tallilla asuu tällä hetkellä 15 hevosta. Pääosin ne ovat ravihevosia ja siitostammoja. Ravihevoset ovat pääosin perheen omia kasvatteja ja he valmentavat niitä kohti raviratoja.

”Aktiivisesti olen mukana valmennustoiminnassa kotona. Minulla on oma 2-vuotias ori. Ohjastamisen lisäksi myös valmentaminen kiinnostaa, koska siinä näkee hyvin hevosen kehitystä”, Laine kertoo.

Ammattia Laine ei ensisijaisesti tavoittele raviurheilusta tai hevosalasta, vaan vakavasti otettavaa harrastusta. Hän opiskelee merkonomiksi ja on Rustassa kesätöissä. Tällä kaudella hänen tavoitteensa Juniorikypärissä ja ravien parissa on se, että hän pääsisi ohjastamaan useita erilaisia hevosia ja tasaisesti kilpaa. Toistaiseksi kaikki lähdöt hän on ajanut yhdellä ja samalla hevosella, mutta tiistaina asia muuttuu, kun Laine hyppää Tapio Leväsen valmentaman Las Robbien ohjiin.

”Aion tänään illalla valmistautua hyvin lähtöön, mutta hieman olen katsonut videoita hevosesta. Sen perusteella Las Robbie on tosi kivan oloinen hevonen, ja meillä on tasainen ja tasokas lähtö tulossa”, Laine kertoo.

Juniorikypärien lähtö ajetaan Jyväskylän ravien 8. lähtönä noin kello 20.34. Sen jälkeen sarjaa ajetaan kerran kuukaudessa, ja viimeinen osalähtö on 20. marraskuuta Jyväskylässä.

Juniorikypärät, osallistujat

Sara Hautamäki, asuinpaikka Kauhava
Santeri Juutinen, Pälkäne
Tomi Kitunen, Kouvola
Carolina Krokvik, Uusikaarlepyy
Riia Laine, Loppi
Henri Mäkinen, Keminmaa
Siiri Mäkinen, Juupajoki
Mira Peltonen, Riihimäki
Ronja Röpelinen, Sonkajärvi
Sandra Soininen, Haapajärvi
Johanna Säteri, Ypäjä
Onni Tuomela, Liperi