Hyppää sisältöön

Juniorikypärät Mira Peltonen ja Onni Tuomela harrastavat raviurheilua tosissaan

Juniorikypärien osallistujat 2021

Juniorikypärät 2021. Kuva: Hanna Närhinen

Juniorikypärien kausi jatkuu Lahden Jokimaan raveissa torstaina 23. syyskuuta. Sarjaa johtaa kolmen osalähdön jälkeen Sara Hautamäki. Yhteensä osalähtöjä ajetaan kuusi. Tänä vuonna Juniorikypärien osallistujat ovat kotoisin laajasti ympäri Suomen. Riihimäellä asuva Mira Peltonen ja Liperistä kotoisin oleva Onni Tuomela osallistuvat sarjaan ensimmäistä kertaa. Peltonen on sijalla kuusi ja Tuomela sijalla seitsemän pistetaulukossa.

Juniorikypärä Onni Tuomela
Onni Tuomela. Kuva: Hanna Närhinen

Kuten monella muullakin nuorella ohjastajalla, Tuomelalla innostus raviurheiluun on tullut perheen kautta. Tuomelan perheellä on ollut aina hevosia kotona, ja hän on ollut niiden kanssa tekemisissä koko ikänsä. Tuomelan kotona on tällä hetkellä seitsemän suomenhevosta, joista kolme on ajohevosta.

”Vanhempieni kanssa porukassa hoidetaan ja treenataan. Tavoitteena olisi pärjätä omilla kasvateillamme mahdollisimman hyvin”, Tuomela kertoo.

Peltonen puolestaan innostui ensin ratsastuksesta 6-vuotiaana ja kiinnostus raviurheilua kohtaan heräsi myöhemmin, kun hän kokeili ajamista. Tällä hetkellä Peltosella ja hänen äidillään on omassa tallissa seitsemän hevosta.

”Niistä muutama on ajossa olevia, siitostammoja on kaksi ja muut varsoja, joita työstämme yhdessä perheen ja puolisoni kanssa hänen innostuttua myös hieman hevosista”, Peltonen sanoo.

Moni Juniorikypärien osallistuja on ohjastanut aktiivisesti kilpaa myös poneilla, mutta Peltosella ja Tuomelalla on pelkästään hevoslähdöistä kokemusta. Tuomelaa kyllä kiinnostivat ponitkin, mutta lopulta poni jäi ostamassa ja innostus lajiakin kohtaan laantui hetkeksi. 7-luokalla kiinnostus raviurheilua kohtaan heräsikin uudestaan.

”Rupesin kyselemään vanhemmiltani, että jos ostettaisiin minulle harjoitteluhevonen. Rippilahjaksi sainkin jo kokeneen starttihevosen. Kyseisellä lämminveritammalla opettelin ajamisen perusteet. Korttikurssille menin heti 16-vuotiaana ja samana kesänä ajelinkin ensimmäiset startit tuttujen hevosilla”, Tuomela kertaa.

Hevoset ovat näkyvä osa sekä Peltosen että Tuomelan arjessa, vaikka raviurheilu ei olekaan heidän päätyönsä vaan harrastus. Tällä hetkellä Tuomela suorittaa viimeistä vuotta sähkö- ja automaatioasentajan tutkintoa ammattikoulussa Joensuussa.

”Aion pitää raviurheilun harrastuksena koulun ja töiden ohella. Ehkä saatan jossain vaiheessa käydä jollain tallilla opissa”, Tuomela sanoo.

Juniorikypärä Mira Peltonen
Mira Peltonen. Kuva: Hanna Närhinen

Peltonen on jo työelämässä, hänen arkeensa kuuluu kolmivuorotyö lähihoitajana. Hevosetkin kuuluvat tiiviisti tulevaisuuden suunnitelmiin.

”Tavoitteina olisi pärjätä oman tallin nuorilla ja saada muutama ohjastettava ja valmennettava ulkopuolelta myös kuvioihin”, Peltonen kertoo.

Peltonen ohjastaa neljännessä osalähdössä hänelle jo entuudestaan tuttua Markus Vanea. Peltonen ohjasti Vesa Vehviläisen valmentamaa ruunaa myös kauden ensimmäisessä lähdössä. Tuolloin sijoitus oli viides.

”Odotukset ovat maltilliset, pyrin ajamaan siistin ja ehjän juoksun. Katsotaan mihin se riittää. Ajoa helpottaa ensimmäisestä startista tuttu hevonen, jonka kanssa yhteistyö sujui viimeksikin jo hyvin”, Peltonen toteaa.

Tuomela ohjastaa Jokimaalla Angry Beatia, jota valmentaa Marjaana Tuominen. Starttiin lähdetään hyvillä mielin.

”Lähtö on aika tasainen. Odotukseni oman ajokin suhteen on puolenvälin paikkeilla, sillä hevonen tuli edelliseen starttiin vuoden tauolta. Koitetaan antaa nätti reissu ja toivoa, että tuurit olisivat meidän puolella”, Tuomela sanoo.

Neljäs osalähtö ajetaan Jokimaan ravien toisena lähtönä kello 18.27. Monella Juniorikypärällä on vielä hyvät mahdollisuudet kokonaiskilpailun voittoon, kun kausi on puolivälissä. Kilpailua johtava Hautamäki ja toisena oleva Ronja Röpelinen ovat mukana sarjassa toista kertaa. Jokimaan osalähdön jälkeen vuorossa ovat vielä Vermossa 6.10. ja Jyväskylässä 20.11. ajettavat osalähdöt.

Mira Peltonen Mobiilihepassa >>

Onni Tuomela Mobiilihepassa >>

Pistetilanne 3. osalähdön jälkeen

1. Sara Hautamäki 37 pistettä
2. Ronja Röpelinen 33
3. Henri Mäkinen 28
4. Santeri Juutinen 26
4. Siiri Mäkinen 26
6. Mira Peltonen 20
7. Onni Tuomela 19
8. Riia Laine 18
8. Tomi Kitunen 18
10. Sandra Soininen 15
11. Carolina Krokvik 13
12. Johanna Säteri 12