Hyppää sisältöön

Juniorikypärät-kilpailusarjaa johtavalla Anna Hiltusella edessä jännittävät raviviikot

Nuorten ohjastajien kilpailusarja Juniorikypärät jatkuu Vermossa keskiviikkona 16. syyskuuta. Sarja on edennyt neljänteen osakilpailuun. Kilpailua 33 pisteellä johtava Anna Hiltunen on voittanut ajetuista osakilpailuista kaksi. Juniorikypärät-sarjan lisäksi Hiltunen pääsee jännittämään hoitohevosensa An-Dorran juoksua Kriterium-karsinnoissa.

Jukka Torvinen An-Dorra Anna Hiltunen oulu 12.9. kuva juho hämäläinen
Anna Hiltunen ja An-Dorra pääsivät juhlimaan Oulu Express -voittoa lauantaina. Kuva: Juho Hämäläinen

”Kausi on mennyt hyvin. Edellisessä osakilpailussa hevoseni laukkasi, ja se harmitti paljon. Mutta muuten on mennyt hyvin, ja odotan huomiseltakin paljon”, Hiltunen kertoo.

Hiltunen ohjastaa Vermon osakilpailussa Allan Borgin valmentamaa Leemark’s Feliciaa, josta hän on saanut positiiviset ennakkokommentit.

”Juttelin valmentajan kanssa, ja hevonen on hyvässä kunnossa. Jos saamme hyvän juoksun, odotan hevoselta paljon. Voimme olla aika korkealla lähdössä, vaikka muitakin hyviä hevosia on mukana”, Hiltunen kommentoi.

Nastolalaisen Hiltusen arjen täyttävät raviurheilu ja hevoset. Hän työskentelee Reino Palomäen tallilla ja suorittaa samaan aikaan hevosalan opintoja Koulutuskeskus Salpauksessa. Palomäellä Hiltunen on työskennellyt hieman yli 3 vuoden ajan.

”Käytännössä teen ihan kaikkea Reinolla. Osallistun hevosten valmennukseen ja hoitoon monipuolisesti. Ajamme Reinon kanssa hevoset, ja lisäksi vastaan hevosten päivittäisestä hoidosta”, Hiltunen kertoo.

85-vuotias Reino Palomäki on arvostettu valmentajana sekä hevosihmisenä. Hänen tallilla työskennellessään Hiltunen kertoo oppivansa paljon raviurheilusta. Palomäen tallilla Hiltunen saa nähdä raviurheilua ja hevosalaa laajasti, sillä tallilla harjoitetaan myös kasvatustoimintaa kilpahevosten valmentamisen lisäksi.

”Tulin töihin, kun nyt hyvin pärjännyt 3-vuotias An-Dorra oli varsa, joten olen nähnyt sen kasvun kilpahevoseksi Ja tälläkin hetkellä tallilla on yksi tänä kesänä syntynyt varsa An-Ladystä, ja ensi vuonna odotamme syntyväksi varsaa huippuori Maharajahista”, Hiltunen kertoo.

Edellä mainittu An-Dorra on Suomen kolmivuotisikäluokan parhaita hevosia. Tamma on voittanut muun muassa viime viikon lauantaina ajetun suurkilpailu Oulu Expressin finaalin. Seuraavaksi An-Dorralla siintää edessä Kriterium-karsinnat, jotka ajetaan tiistaina 22. syyskuuta Tampereella.

”Sinne lähdetään hyvillä mielin, vaikka karsinta tuleekin nopeasti Oulun lähdön jälkeen. Hevosella ajetaan ennen karsintoja 3-4 kertaa. An-Dorra on kiva ja mukava hevonen, joka osaa olla hieman tammamainen. Mutta perusluonteeltaan hevonen on kiltti, ja se on myös hyvä ajaa”, Hiltunen kehuu hoitohevostaan.

Jännitettävää riittää siis tulevien päivien aikana reilusti, kun An-Dorra hakee paikkaa ikäluokan tärkeimmän kilpailun finaaliin ja Hiltunen itse ohjastaa Juniorikypärien osakilpailussa.

”Enemmän kyllä jännittää omien lähtöjen ajaminen kuin An-Dorran lähtöjen seuraaminen. Olen aika kova jännittämään kilpailemista, mutta lähtöauton taakse ajaessa jännitys sitten kaikkoaa”, Hiltunen kertoo.

Tulevaisuudenkin Hiltunen näkee tiukasti raviurheilun parissa.

”Toivoisin, että minulla olisi tulevaisuudessa pieni kilpatalli, jonne saisin valmennettavia hevosia”, Hiltunen summaa.

Yhden toiveen Hiltunen heittää myös raviradoille ja valmentajille.

”Juniori- ja Salamakypärien lähtöjen lisäksi voisi olla enemmänkin lähtöjä nuorille ohjastajille. Ja olisi myös hienoa päästä ajamaan tavallisiakin lähtöjä. Nuoret ansaitsevat mahdollisuuden näyttää, että myös me osaamme”, Hiltunen sanoo.

Juniorikypärien osakilpailu ajetaan Vermon ravien kolmantena lähtönä. Kauden puolessa välissä olevan kilpailusarjan pistetaulukko on tasainen, sillä kärkikolmikko Anna Hiltunen, Sara Hautamäki ja Eveliina Sarismala ovat viiden pisteen sisällä toisistaan.

Juniorikypärät on 18-25-vuotiaille juniorilisenssin haltijoille tarkoitettu kilpailusarja. Juniorilisenssin saa henkilö, joka on suorittanut c-ajolupakurssin ja on enintään 25-vuotias. Vermon osakilpailun jälkeen Juniorikypärien kausi jatkuu vielä kahdella osakilpailulla Jyväskylässä 15.10. ja Lahdessa 7.11.

Anna Hiltunen Mobiilihepassa

Juniorikypärät, pistetilanne


1. Anna Hiltunen 33 pistettä

2. Sara Hautamäki 30

3. Eveliina Sarismala 28

4. Johan Hjelt 27

5. Mira Oksakari 26

6. Tiia Vehviläinen 24

7. Tomi Kitunen 22

8. Siiri Mäkinen 21

9. Ronja Röpelinen 18

10. Ronja Salo 17

11. Reetta Tervonen 15

12. Verna Sankari 13

 

Lähtölista Juniorikypärät Vermo 16.9.


1 Hataar The Brave / Reetta Tervonen

2 High Flying / Ronja Salo

3 Fernando Vixi / Ronja Röpelinen

4 Zeki Font / Sara Hautamäki

5 Leemark's Felicia / Anna Hiltunen

6 Catahecassa Zest / Eveliina Sarismala

7 Here I Go Again S / Verna Sankari

8 Fundover Match / Tomi Kitunen

9 Erna's King / Tiia Vehviläinen

10 BWT Crusader / Johan Hjelt

11 Baby Beyonce / Siiri Mäkinen

12 Eurythmic / Mira Oksakari

Anna Hiltunen. Kuva: Juho Hämäläinen