Hyppää sisältöön

Juniori- ja Salamakypärien kilpailusarjat huipentuvat Jokimaalla lauantaina ajettaviin viimeisiin osakilpailuihin

Nuorten ohjastajien kilpailusarjat Juniori- ja Salamakypärät päättyvät lauantaina 7.11. Jokimaan raveissa Lahdessa. Molempien kilpailusarjojen voittajat palkitaan Levin matkapaketilla. Ennen viimeisiä lähtöjä Salamakypärissä voittaja näyttää selvältä, kun Niko Riekkinen on repinyt 16 pisteen eron muihin osallistujiin. Juniorikypärissä tilanne on erittäin tasainen, kuudella ohjastajalla on realistinen mahdollisuus voittaa kilpailusarja.


Juniorikypärät-kilpailusarja järjestetään tänä vuonna ensimmäisen kerran. Kilpailusarja on tarkoitettu vuosina 1995-2002 syntyneille juniorilisenssin haltijoille. Suurimpana erona Salamakypäriin on siis se, että Juniorikypärien ei tarvitse työskennellä ravitallilla osallistuakseen kilpailuun. Juniorikypärät-kilpailusarjan avulla haluttiin tarjota kilpailumahdollisuuksia myös juniorilisenssin haltijoille, joille ei ennen tätä ole ollut mitään omaa sarjaa. 

Juniorikypärissä on monta mahdollista kokonaiskilpailun voittajaa, sillä kuusi ensimmäistä ohjastajaa on kuuden pisteen sisällä toisistaan. Kilpailua johtaa Sara Hautamäki, joka on voittanut yhden ajetuista osakilpailuista. Kauhavalla asuva Hautamäki odottaa innolla lauantain viimeistä eli kuudetta Juniorikypärien lähtöä, jossa hän ohjastaa edellisen osakilpailun tapaan Ranch Rocky Roadia. Edelliskerralla valjakko sijoittui kolmanneksi.

”Uskon, että tutulla hevosella ajaminen on helpompaa kuin täysin vieraalla. Tietää vähän, mitkä ovat hevosen vahvuuksia ja miten olisin ajanut eri lailla viime startin, niin sellaisia parannuksia voi koittaa tehdä huomenna”, Hautamäki kertoo hevosestaan.

Hautamäki on pitänyt odotuksensa viimeiseen osakilpailuun maltillisina, vaikka johtoasemassa onkin pistetaulukossa. Hän johtaa kilpailua yhden pisteen erolla Ronja Röpeliseen ja kahden pisteen päässä hengittää Eveliina Sarismala.

”Toivotaan, että hevonen on normaali oma itsensä ja tekee hyvän juoksun, niin siihen olen tosi tyytyväinen. Ja toivottavasti kuskilta tulee hyvä ajosuoritus, niin sitten saa olla tosi tyytyväinen koko kilpailusarjan suorituksiin”, Hautamäki toteaa.

Arkena Hautamäen pitävät kiireisenä lukion viimeisen vuoden opinnot. Muu ajatteleminen ja tekeminen on ollut hyvä asia Hautamäelle finaaliviikolla.

”Jännittää niin paljon tuo kärkiasema, että olen yrittänyt keskittyä muihin asioihin ja miettiä, että se lähtö menee, miten menee. Tähän kaikkeen saa olla tyytyväinen, mitä on tähän asti jo saavuttanut tästä kilpailusarjasta”, Hautamäki sanoo.

Lauantain vastusta Hautamäki on luonnollisesti tarkastellut, mutta tärkeintä on ollut säilyttää positiivinen asenne kohti kilpailusarjan päätöstä.

”Olen yrittänyt luoda itselleni sellaista positiivista mieltä, että lähdetään ajamaan maksimisuoritus ja pidetään hyvä ryhmähenki yllä, että kaikilla on kiva ajaa viimeisen kerran yhdessä kilpaa. Toki olen lähtöä ja vastuksia vähän ennakkoon katsonut, mutta olen yrittänyt mennä sillä asenteella, että parhaamme tehdään hevosen kanssa ja se riittää mihin se riittää”, Hautamäki kertoo.

Kokelasohjastajien kilpailu Salamakypärissä saadaan lauantaina jo sarjan kahdeksas voittaja. Ensimmäisen kerran kilpailusarja järjestettiin vuonna 2012, jolloin Iikka Nurmonen vei voiton. Tänä vuonna voitossa on tiukasti kiinni viimeistä kertaa Salamakypärissä kilpaileva Niko Riekkinen, joka on aiemmilla kausilla yltänyt parhaimmillaan sijalle kolme kokonaiskilpailussa.

Timo Korvenheimon tallilla työskentelevän Riekkisen kausi on edennyt nousujohteisesti Salamakypärissä. Alkukauden keskivaiheen sijoitukset ovat loppua kohden vaihtuneet kärkipään sijoituksiin. Elokuun ja lokakuun osakilpailuista hän ohjasti voitot. Viimeisessä, kymmenennessä osakilpailussa Riekkinen ohjastaa Miika Tenhusen valmentamaa Cameleon Pressiä, joka on tänä vuonna voittanut suurkilpailu Pilvenmäki Specialin.

Riekkinen johtaa kilpailusarjaa 16 pisteen erolla Niko Huuskolaan, mikä tarkoittaa sitä, että Riekkiselle riittää lauantain osakilpailusta yksikin piste varmistamaan hänen voittonsa.