Hyppää sisältöön

Juhlavuoden kummiori Esu tekee työn kuin työn voimalla ja tyyneydellä

Monien mahdollisuuksien kummihevonen on suomenhevosori Esu.

0317 Esu AL 20


Suomenhevosori Esu, 15, on loistava esimerkki siitä, miten monipuolinen kansallisrotumme suomenhevonen on. Esusta on moneksi: sillä on ravitaustaa, työmestaruuskokemusta, matka- ja kouluratsastuskisoja ja ajelutustehtäviä yleisötapahtumissa. Esu on nimetty Mahdollisuuksien hevonen -hankkeen ja hevosalan Suomi 100 -juhlavuoden kansalliseksi kummihevoseksi.

 

Liinakkoharjainen ori tekee työn kuin työn suomalaisen tyynellä asenteella. 

 

- Esu lähtee aina mielellään hommiin. Villiksi Esu heittäytyy korkeintaan silloin, kun on romanssia ilmassa. Muutaman tallikaverin joukosta löytyy mielitietty, tamma Sähyn Leimu. Olosuhteiden pakosta pariskunta joutuu kuitenkin vielä pysyttelemään erossa toisistaan. Työt tulevat ennen huveja, osaomistaja Heini Kuukka naurahtaa.

 

- Romanssi alkoi viime kesän loppupuolella ja jatkuu tänä vuonna työmestaruuksien jälkeen, mutta ei ennen sitä.

 

Vaalealla hurmurilla on edessään mielenkiintoinen kevät, sillä Esu vierailee Hevoset Kaivarissa -suurtapahtumassa yleisön ja fanien tavattavissa 20.-21. toukokuuta. Viikkoa myöhemmin Esu esittelee voimansa valtakunnallisissa työhevosten mestaruuskilpailuissa Ypäjällä. Työmestaruuskisoihin Esu osallistui jo viime vuonna.

 

- Mestaruuksiin pyritään, jos Esu vain pysyy kunnossa. Koko talvi on tehty voimatreeniä erilaisilla kärryillä ja putkireellä. Esulla käy myös pari henkilöä ratsastamassa säännöllisesti. Sille käy melkein kaikki paitsi esteratsastus. Kerran hypättiin esteitä, mutta sen jälkeen tuli puolen vuoden saikku, Kuukka kertoo.

 

Esu asustelee nykyään Ummeljoella Kymenlaaksossa. Sen päätymisessä Heini Kuukan ja Maarit Ruokolaisen omistukseen oli johdatusta mukana, sillä molemmat olivat toisistaan tietämättä iskeneet silmänsä hevoseen samalla hetkellä.

 

- Bongasin myynti-ilmoituksen netistä ja sattumalta samaan aikaan Maarit oli käymässä Esun silloisella kotitallilla. Hermoilin, kun Maarit ei heti vastannut puhelimeen, mutta hän olikin jo paikan päällä ja oli oikeastaan sopinut jo kaupatkin, Kuukka nauraa.

 

Lisää tarinaa ja kuvaa Esusta oheisella videolla!

 

Esu on Mahdollisuuksien hevonen -hankkeen kummihevonen. Hevosalan järjestöt osallistuvat itsenäisyyden juhlistamiseen yhteisellä Mahdollisuuksien hevonen -kokonaisuudella, joka on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Luvassa on tuhat tapahtumaa, kärkenä Hevoset Kaivarissa -suurtapahtuma Helsingin Kaivopuistossa 20.-21.5.


Esua voi seurata myös Facebookissa.

 

Julkaisuvapaita kuvia Esusta
Video Esusta
Muita kuvia: Hevoset Kaivarissa / Mahdollisuuksien hevonen