Hyppää sisältöön

Juhannusviikko on todellista kesäravijuhlaa

Kokkola kesäravit kuva Teija Virkberg

Keskikesän juhla, juhannuskokko, sauna ja kesämökki sekä tietysti kesäravit. Mitä muuta voi juhannukselta toivoa? Tietysti lisää kesäraveja!

Juhannus on myös ravikansan juhlaa ja ravikansan juhliin ovat aina uudet kasvot tervetulleita. Raveja on juhannuksena tarjolla niin paljon, että on vaikea valita, missä juhannuksensa viettää. Raveja kyllä ravataan Suomessa joka päivä jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta, mutta juhannus on kattaus kansainvälistä huippuraviurheilua, maalaisraveja, legendaa ja tänä vuonna myös olympiamitalistia. Tästä ei valinnanvaraa puutu.

Juhannuksen huippukattauksen takaavat kesäraviradat, jotka nimensä mukaisesti ajavat raveja vain kesäkuukausina. Kesän suurkilpailu huumassa tällainen kesäravien superviikonloppu on jo itsessään ainutlaatuinen kokemus. Yleisö myös tunnetusti viihtyy kesäraveissa, sillä tunnelma on kesäradoilla aivan omaa luokkaansa, ja hevoset juoksevat vain kiven heiton päässä yleisöstä.

Juhannusviikon kesäravien voidaan katsoa alkavan jo tiistaina Lieksasta, jonka kauden avausravit ravataan klo 18. Lieksassa saa nauttia oikeasta vanhan ajan maalaisravitunnelmasta, ja samalla reissulla voi piipahtaa Kolin upeissa kansallismaisemissa.

Perinteisiä juhannusraveja ravataan sitten perjantaista alkaen usealla kesäradalla sunnuntaihin asti. Perjantaina klo. 18:47 voi nähdä olympiamitalisti Iivo Niskasen raviohjastajauran avauksen Vieremän kesäraveissa. Perjantaina kesäravihuumaa voi kokea myös Suomen uusimmalla raviradalla Härmän PowerParkissa.

Lauantaina alkunsa saa jo legendan maineessa ravattava Kokemäen kaksipäiväinen juhannus, jonka maankuuluja broilereita tullaan nauttimaan hyvinkin kaukaa. Härmän PowerParkin toinen ravipäivä tarjoilee kansainvälistä huippuraviurheilu Nordic King -lähdössä, jossa maamme parhaat suomenhevoset kohtaavat Ruotsin ja Norjan kylmäverihuippuja.

Sunnuntaina juhannuksen päättäjäisiä voi juhlia niin Kokemäellä kuin Kauhavalla. Ennen Kokemäen päätöspäivää ehtii uida ja suppailla Pitkäjärven leirintäalueella, josta on vain kävelymatka raviradalle. Kokemäelle kannattaa myös ottaa piknik-viltti mukaan ja nauttia juhannussunnuntaista keskellä ravirataa.

Sunnuntain juhannushuuma päättyy perinteen mukaan Kauhavalle, jonne voi suunnata jo lauantai-iltana juhannusetkoille tai -jatkoille. Kauhavalla saa kokea kesäravitunnelmaa, jossa sekoittuvat nykyaika ja vanhan ajan perinteet.

”Juhannus ei ole juhannus ilman Kokemäen kesäraveja”

Kokemäen juhannusravit. Kuva: Sataravi Oy
Kokemäen juhannusraveissa viihtyvät kaikki. Kuva: Suomen Hippos / Sataravi Oy.

Juhannus ja Kokemäen kesäravit vain kuuluvat yhteen. Maan kuuluja broilereita, piknik raviradan keskellä ja terassi aivan radan varressa – näitä kaikkia voi kokea Kokemäen juhannuksessa, jossa viihtyy juhannusviikonloppuna jopa 5000 katsojaa.

Kokemäen ravit järjestävän Sataravi Oy:n puheenjohtaja Meri Elomaa kertoo, että Kokemäellä odotetaan jo kovasti tavallista juhannusta pandemiavuosien jälkeen. Vaikka viime juhannuksina ravit ovat pandemiasta huolimatta olleet hyvät, Elomaa toivottaa nyt yleisön enemmän kuin lämpimästi tervetulleeksi.

”Perinteisyys on vahva valttikortti meillä Kokemäellä. Hevoset ovat niin lähellä yleisöä, on maalaistunnelmaa ja tietysti ainoat oikeat grillibroilerit, joita ei Suomessa miltään muulta raviradalta saa. Juhannuksena ihmiset tulevat varta vasten nauttimaan Kokemäen tunnelmasta ja tapaamaan tuttuja”, kertoo Sataravi Oy:n puheenjohtaja Meri Elomaa.

Kokemäen kesäravit nousevat pystyyn pienellä aktiivisella ydinporukalla, mutta ravipäivinä talkoolaisia saattaa hyvinkin olla jopa sata. Elomaa haluaakin muistuttaa, että ravit järjestävät henkilöt eivät järjestä raveja ammatikseen, vaan tekevät muuta päivätyötä. Kesäravien järjestäminen onkin monille eräänlainen harrastus ja ajanviettotapa.

Juhannus huipentuu Kauhavalle jo lauantaina – ”Meillä on ihan perinteeset vanahan ajan kilvanajot”

Toisen juhannuspäivän ohjelmaksi ovat vakiintuneet Kauhavan juhannusravit, jotka ovat pienen kesäradan vuoden päätapahtuma ja samalla paikkakunnan runsaan juhannustarjonnan huipennus. Joka vuosi parituhatta katsojaa seuraa radan varresta, kuinka perinteet ja nykyaika kohtaavat Kauhavan kesäradalla.

Kauhavan kesäravit.
Yleisöä Kauhavan kesäraveissa. Kuva: Suomen Hippos / Mia Jussila.

Vaikka Kauhavan juhannusravit ravataan vasta sunnuntaina, voi juhannusta tulla aloittelemaan tai tilanteesta riippuen myös jatkoilemaan jo lauantaina. Esimerkiksi Härmän PowerParkin juhannuksesta voi luontevasti siirtyä jo lauantai-illaksi Kauhavan raviradalle. Sunnuntain ravit starttaavat sopivasti puolen päivän aikaan, niin kotimatkallekin pääsee hyvissä ajoin.

”Toivotan kaikki tervetulleeksi Kauhavalle seuraamaan raveja ja tapamaan tuttuja. Paljon meillä käy sellaisia ihmisiä, jotka ovat muuttaneet pois Kauhavalta ja tulevat juhannusta nyt viettämään ja vanhoja tuttuja tapaamaan. Luvassa on myös hyvien hevosten hyviä suorituksia”, kommentoi Kauhavan Ravirata Oy:n puheenjohtaja Maria Mäkipelkola.

Kesäravien juhannuskattauksessa on siis tarjolla vanhan ajan tunnelmaa Lieksassa, legendaarinen juhannus Kokemäellä, kansainvälistä huipputasoa Härmässä, olympiavoittaja Vieremällä, ja loppuhuipennus Kauhavalla. Näitä juhannusraveja ei kannata jättää välistä!

Kesäravit Juhannusviikolla

Tiistai – Lieksa klo. 18.

Perjantai – Härmä klo. 14. & Vieremä klo. 18.

Lauantai – Härmä klo. 13 & Kokemäki klo. 14.

Sunnuntai – Kauhava klo. 12. & Kokemäki klo. 14.

Tutustu kaikkiin Suomen kesäraviratoihin ja vuoden 2022 kesäravipäiviin.