Hyppää sisältöön

Juhannus on myös suomalaisen raviurheilun juhlaa – Nordic King kruunaa PowerParkin kaksipäiväisen ravitapahtuman

H.V. Tuuri on yksi juhannuslauantaina ajettavan Nordic Kingin suomalaistoivoista. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

PowerParkin perinteiset juhannusravit kokoavat jälleen Alahärmään Suomen ja Pohjoismaiden parhaita ravihevosia. Juhannuslauantaina ajettava Nordic King –suurkilpailu kruunaa kaksipäiväisen vauhtijuhlan ja lähtöauton takaa löytyy mm. Elitkampenin kärkikaksikko Odd Herakles ja H.V. Tuuri.

Ravikesä ja suurkilpailut jatkuvat lauantaina Alahärmässä PowerParkin raviradalla. Juhannuksen kohokohtana nähdään 1609 metrin matkalla kilpailtava kylmäverihevosten Nordic King, jossa kotimaan huiput kohtaavat kaksi norjalaista kilpakumppania. Kilpailun voittajaa odottaa 50 000 euron ykköspalkinto.

Monien katseet kohdistuvat erityisesti kahteen hevoseen. Pohjoismaiden kylmäveriravureiden tämän hetken ykkösnimi Odd Heraklesiin sekä suomenhevoshuipulle huimia harppauksia tehneeseen H.V. Tuuriin. Toukokuun lopulla kaksikko mittelöi urhoollisesti Solvallassa Elitkampen-suurkilpailussa, ja tuolloin voitto meni niukasti Norjaan. Tuolloin Odd Heraklesin voittoaika painui lukemiin 18,6a. Nopeita kellotuksia sopii odottaa myös juhannuksena.

Elitkampenissa H.V. Tuuri ja Nyland olivat lähdön ainoat suomalaisedustajat, mutta Nordic Kingissä kotimaan huippuja haastaa Odd Heraklesin lisäksi vain Smedheim Solan. PowerParkissa kyseiset norjalaiset muistetaan erityisesti vuodelta 2019, kun kaksikko nappasi kilpailussa kaksoisvoiton.

Yksi suomalaisjoukkueen suurimmista tähdistä on Lissun Eerikki, joka on kilpaillut häikäisevässä vireessä koko kauden ajan. Suur-Hollolan alkuerissä puumalalaisori koki kauden ensimmäisen ”tappion” sijoittumalla Stallonen jälkeen toiseksi. Pekka Luukkosen valmennettava kellotti tasoitusajossa ajan 22,0/2180 metriä, eikä esitystä voi millään tavalla moittia. Monipuolinen kilpailija menestyy myös lyhyillä matkoilla, joten kärkisija ei yllättäisi juhannuksenakaan.

Nordic King –lähdössä nähdään mielenkiintoisissa määrin avoimella tasolla aloittelevia ravureita sekä huipulla pitkään menestyneitä konkareita. Yksi mielenkiintoisista avoimen tason tulokkaista on Tapio Perttusen valmentama Uljas Suomalainen, jonka kuluva kausi on sujunut loistavissa merkeissä. Ykkössijoja on kertynyt yhdeksään starttiin neljä kappaletta ja molempien lähetystapojen ennätykset ovat menneet uusiksi. Konkaripuolella uransa viimeistä kilpakauttaan juokseva Camri osoitti viime startissaan suuruutensa. Kotiradallaan Mikkelissä 15-vuotias ori hurjasteli viimeiset 500 metriä kilometriaikaan 13,0a, joka on suomenhevosten kaikkien aikojen nopein päätöspuolikas.

Viime vuonna PowerParkin juhannuksen päälähtö kulki nimellä Juhannusmaili ja tuolloin lähdön voiton vei Kimmo Taipaleen valmentama Välkyn Tuisku. Kyseessä on oriin edellinen voitto ja nopeudestaan tunnettu kilpailija pystyy menestymään myös tänäkin vuonna. Taipaleen valmennettavista lähtöön starttaa myös Tuurin Toivo.

Katseet kuningatarkandidaatteihin ja lämminverisiin

PowerParkin avauspäivänä perjantaina riittää myös jännitettävää. Nordic Queenissä nähdään lukuisia Seinäjoen kuningatarkilpailuun pyrkiviä valjakoita. Lähdön yksi mielenkiintoisimmista nimistä on hallitseva ravikuningatar Virin Camilla, joka aloittaa samalla kilpailukautensa. Lähtöön osallistuvat myös viime vuoden kuningatarkilpailun kaksi ensimmäistä osamatkaa voittanut Hetviina sekä kokonaiskilpailussa toiseksi sijoittunut Liisan Tulilintu. Molemmat kilpailijoista ovat tehneet vahvoja esityksiä alkuvuoden lähdöissään.

Viikonlopun mielenkiintoisimpiin kylmäverilähtöihin lukeutuu mm. perjantaina ajettava viisivuotislähtö, missä nähdään mukana Suomesta Ville Kalle, Huisi Hemmo, Maurizo ja Säfööri. Lauantaina mielenkiintoisen esiintymisen 3100 metrin tasoitusajossa tekee suurlupaus Parvelan Retu.

Kylmäveriset ovat selkeästi juhannuksen keskiössä, mutta luvassa on myös loistavia lämminverilähtöjä. Lauantaina avoimessa mailin ryhmässä kohtaavat mm. Next Direction, Grainfield Aiden ja kilpailukautensa aloittava Lexus Dream. Voittajaa odottaa komea 20 000 euron ykköspalkinto.

Juhannuksena ravataan PowerParkin lisäksi myös seuraavasti:

Perjantai

Vieremä – ravit alkavat kello 18.00

Lauantaina

Kokemäki – ravit alkavat kello 14.00

Sunnuntaina

Kauhava – ravit alkavat kello 12.00

Kokemäki- ravit alkavat kello 14.00

Kajaani- ravit alkavat kello 16.00

Nordic King 2021, lähtölista

 1. Välkyn Tuisku/Kimmo Taipale
 2. Uljas Suomalainen/Tapio Perttunen
 3. Lissun Eerikki/Ari Moilanen
 4. H.V. Tuuri/Iikka Nurmonen
 5. Tuurin Toivo/Veli-Erkki Paavola
 6. Caijus/Antti Teivainen
 7. Smedheim Solan/Olli Koivunen
 8. Polara/Antti Tupamäki
 9. Sheikki/Arto Hammar
 10. Nyland/Antti Ala-Rantala
 11. Camri/Terho Rautiainen
 12. Odd Herakles/Mats E Djuse