Hyppää sisältöön

Josveis kaatoi kuningas Costellon Valkeala-ajossa

Kouvolan Ravilauantain päälähdössä nähtiin yllätys, kun Antti Ojanperän valmentama ja Santtu Raitalan ohjastama Josveis vei Valkeala-ajon nimiinsä ennen hallitsevaa ravikuningasta Costelloa.

Josveis Santtu Raitala Valkeala-ajo Kouvola 23.3.2019 Teija Ahola
Santtu Raitala pääsi tuulettamaan Josveisin kärryillä Valkeala-ajon voittoa. Kuva: Hippos/Teija Ahola

Ravilauantain suurin mielenkiinto kohdistui kylmäveristen Valkeala-ajoon, jossa nähtiin myös iltapäivän suurin yllätys. Ennakkoon lähtöä pedattiin kovassa vireessä talvitauolta palanneelle Costellolle, mutta hallitseva ravikuningas joutui antautumaan Kouvolan loppusuoralla Santtu Raitalan ja Josveisin edessä.

”Josveis, kuninkaan kaataja. Voitto, jota kukaan meistä ei osannut odottaa tuntuu erityisen hyvältä tällaisessa perinteikkäässä lähdössä”, Raitala iloitsi.

Raitala kertoi keskittyneensä lähdön ajan taistelemaan Costellon takana kakkossijasta, mutta huomasi loppusuoran auetessa, että myös voittoon olisi mahdollisuus. Tasaisen urakan saanut Josveis löysi uuden kirivaihteen ja polki hyvällä otteella maaliin asti jättäen Costellon toiseksi.

Paul Lindgrenin omistama ja Antti Ojanperän valmentama kymmenvuotias ruuna vei lähdön nimiinsä ajalla 25,7/2120 metriä.

”Ajattelin, että Costellon perässä oli hyviä hevosia, joita vastaan meidän kuului ajaa kakkossijasta eikä tuhlata liikaa voimia Costellon kaatamisen yrittämiseen. Sitten kun hevonen pääsi rinnalle, se kuitenkin vaihtoi rytmiä tosi hienosti. Tänään sille olivat Antti ja Jutta (Ihalainen) laittaneet vetolaput ja se vastasi niihin tosi hyvin.”

Edelliset kaksi Valkeala-ajoa nimiinsä vienyt Costello ei lauantaina yltänyt parhaimpaansa, mutta mistään vakavammasta ei ohjastaja Risto Tupamäen mukaan ollut kyse.

”Se ei jostain syystä ravannut ollenkaan niin letkeästi kuin normaalisti, syytä sille en osaa sanoa. Rytmitön ravi väsyttää hevosta tosi paljon”, Tupamäki kommentoi.

Santtu Raitalan loistopäivän kruunasi Ravilauantain viimeinen lähtö, jossa hän pääsi tuulettamaan lämminveristen Hopeadivisioonan voittoa Atupemin rattailla.

Antero Tupamäen valmentama ja Artun-Tallin omistama kuusivuotias ori äityi huippuiskuun viime vuonna ja on voittanut tänä vuonna kauden kaikki kolme starttiaan. Kouvolassa voitto irtosi ajalla 15,1/2100 metriä.

”Se on riskimmän tuntuinen kuin viime kesänä. Tästä vuodesta voi tulla vielä aavistuksen viime vuotta parempi, jos kaikki menee hienosti”, Santtu Raitala uskalsi ennakoida.

”Tämä on tosi lunki hevonen, ja kun saimme keulahevosen nitistettyä, niin se vain rullaili maaliin. Olisi mielenkiintoista nähdä mihin se pystyy, jos tänä kesänä pääsisimme sellaiseen lähtöön, jossa sen pitäisi antaa kaikkensa.”

Iltapäivän valopilkkuihin lukeutui myös lämminveristen Haastajadivisioonakarsinta, joka päättyi Iikka Nurmosen ohjastaman Roberto Diverin vakuuttavaan voittoon. Kovassa seurassa Ossi Nurmosen valmentama kuusivuotias ruuna palasi kahden kilpailun jälkeen voittokantaan ravaten voittoon keulapaikalta ajalla 14,3/1600m.

”Sisäpuolella oli lähdössä kovia avaajia, enkä tiennyt ennakkoon pääsemmekö keulaan. Jatkoimme kiihdyttämistä niin kauan, että saimme keulapaikan. Rata on hieman hidas, mutta kun ensimmäinen kilometri mentiin kovaa niin ei auttanut enää ottaa kiinni. Hevonen teki kovan työn, mutta voitti varmasti”, Iikka Nurmonen totesi.

Ravilauantai juostiin Kouvolassa 23.3.2019. Päivän kaikki tulokset löydät Hippoksen Heppa-järjestelmästä.

Lisätiedot:

Suvi Hakkarainen, viestintäpäällikkö, Suomen Hippos
suvi.hakkarainen@hippos.fi
040 776 0530