Hyppää sisältöön

Josveis ja Mr Golden Quick juhlivat Kavioliigassa, Parvelan Retu ja Raskolnikov Frido Oulu Express -finaalien voittajat

Suomalaisen raviurheilun historiassa käännettiin uusi sivu, kun Oulussa ajettiin ensimmäiset Kavioliiga-osakilpailut. Pistepörssien kärkipaikat ottivat haltuunsa Josveis sekä Mr Golden Quick. Perinteisissä Oulu Express -finaaleissa ykkösijat valloittivat Parvelan Retu sekä Raskolnikov Frido.

Santtu Raitala ja Antti Ojanperä juhlistivat Josveisin rinnalla Kavioliiga-osakilpailun voittoa. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Kylmäveristen historian ensimmäisessä Kavioliigan osakilpailussa voiton vei Antti Ojanperän valmentama ja Santtu Raitalan ohjastama Josveis. Kauden avaus sai arvoisensa voittokamppailun, kun hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus prässäsi Josveisin rinnalla aivan maalipaalulle asti. Josveis osoitti sisukkuutensa ja pinnisti turpansa ensimmäisenä maaliviivalle kuitaten voitosta 25 pistettä ja Kavioliigan kärkipaikan.

”Kyllä tultiin loppusuora tosi kovaa, ja Tähen Toivomus kävi mielestäni puolessa välissä suoraa jonkun millin edelläkin. Josveis tuli kuitenkin vielä takaisin ja teki oikein hienon suorituksen taas. Hevonen palasi sille huipputasolle, millä se keväällä oli”, Raitala iloitsi ajalla 25,3a/2120 m tulleen voiton jälkeen.

Josveisin omistaa Paul Lindgren ja sen ovat kasvattaneet Janne Maaranen sekä Maarit Ruokolainen. Raitala on kymmenvuotiaan ruunan ohjaksissa tuttu näky.

”Tykkään ”Jussista” tosi paljon, meillä on ollut monta hienoa hetkeä sen kanssa. Hevonen on ollut Antilla tosi pitkään ja kävin sitä varsana jo ajamassa, kun olin Antilla töissä. Siitä se on mennyt siitä ihan huiman paljon eteenpäin.”

Kesän aikana harvakseltaan kilpaillut Josveis on Raitalan mukaan yksi potentiaalisista Kavioliigan kokonaiskilpailun menestyjistä, ja Ojanperän mukaan talvikauden kilpailut sopivat hevoselle helteitä paremmin.

”Josveis tykkää, kun kelit vähän viilenevät. Toivotaan, että kamppaillaan Kavioliigan voitosta”, Kavioliigan valmentajapörssin kärkipaikan napannut Ojanperä paalutti.

Kylmäveristen Kavioliiga-osakilpailun tulokset >

Mr Golden Quick (9) kiri kilpakumppaneiltaan karkuun Oulun pitkällä maalisuoralla. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Lämminveristen Kavioliiga-osakilpailussa nimensä historiankirjoihin jätti Mika Haapakankaan valmentama ja Petteri Joen ohjastama Mr Golden Quick, joka hyökkäsi maalisuoralla toiselta radalta ohi kärkipaikkaa hallinneen Sobel Conwayn.

Kun kilpakumppanit käyttivät voimiaan kurakelissä huippukovaan 08,0-avaukseen, kuusivuotias Antti Mykkäsen omistama ruuna pääsi hyödyntämään tasaisen matkavauhdin.

”Sen kanssa pitää reissata keulan rinnalle tasaista vauhtia, jolloin se tulee pitkänkin kirin ja pystyy näköjään voittamaan siltäkin paikalta”, tuumasi Ruotsissa tallia pitävä Haapakangas.

Nina Segerlundin ja Tina Mykkäsen kasvattama Mr Golden Quick on ollut Haapakankaan valmennuksessa reilut pari vuotta, ja valmentajan suunnitelmissa on nostaa hevonen Suomen lähdöissä talven aikana pykälää kovemmalle tasolle.

”Olisi mukava, jos se vielä vähän kehittyisi, mielestäni se siihen pystyy. Ruotsin kultadivisioonaan ei meillä ole vielä asiaa, mutta jos saisimme sitä vietyä Suomessa vähän eteenpäin, niin josko se ensi vuonna pystyisi juoksemaan jo Ruotsissakin”, Haapakangas suunnitteli.

Petteri Joki pääsi Oulussa pukemaan ylleen Kavoliigan osakilpailuvoittajan nauhan ja pitää lauantain jälkeen hallussaan Kavioliigan ohjastajapörssin toista sijaa Santtu Raitalan takana. Mr Golden Quickiä ohjastaja kehui vauhdikkaaksi menijäksi.

”Lämmittäessä se ei ole mikään leijona eikä tunnu maailmanluokan hevoselta, mutta kun startti tapahtuu, sillä on oikea ote menemiseen. Se tykkää tästä hommasta ja sillä on juoksemisen ilo, se tykkää kilpailla – ei hiljennä vielä maalipaalullakaan vaan painelee takasuoralle asti”, Joki kuvaili.

Lämminveristen Kavioliiga-osakilpailun tulokset >

Kavioliigan pistetilanne >

Piia Riihuhdan (vas.) hoitama Raskolnikov Frido seppelöitiin Oulu Express -finaalin voittajaksi. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Kavioliigan ensimmäisten osakilpailujen ohella Oulun ravipäivää tähdittivät nuorten hevosten Oulu Express –finaalit.

Lämminveristen finaalista ei tapahtumia puuttunut, kun kolmivuotiaat huippulupaukset ottivat yhteen. Laukkojen ja juoksunpaikkojen muutosten jälkeen nähtiin vielä todellinen loppusuoran taisto, kun Markku Niemisen valmentamat Sahara Peyote ja Raskolnikov Frido ratkoivat keskenään voittajan. Pitkään johtanut Sahara Peyote joutui taipumaan viime metreillä, kun hurjan kirivaihteen silmään saanut Raskolnikov Frido kiihdytti Santtu Raitalan ohjastamana voittoon.

Hevosen omistaa ja sen on kasvattanut Trading-Steiner Oy ja sitä hoitaa Piia Riihuhta.

”Viimeisestä kurvista kun selvittiin, niin oli vielä vetolaput vetämättä. Ne kun vedin silmille, niin hyvin lähti ja Oulun maalipaalun siirto oli kuin tehty Rasmukselle”, Raitala nauroi viitaten aiempaa pitempään loppusuoraan.

Suurkilpailun finaalissa nähtiin kaksi Raviliigan hevosta, kun mukana olivat Tapparan Marshall Match sekä Kärppien Mercedes Match. Näiden suorituksia varjostivat kuitenkin alkumatkan laukat ja molemmat tulivat hylätyksi.

Tulokset Mobiilihepassa >

Hannu Torvisen ohjastama Parvelan Retu purjehti muilta karkuun suomenhevosten Oulu Express -finaalissa. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Nelivuotiaiden suomenhevosten kilpailuun suurimpana suosikkina lähti Parvelan Retu, joka nappasikin 12. peräkkäisen ykkössijan vakuuttavalla suorituksella. Hannu Torvisen ohjastama ja Petri Laineen valmentama ori on tehnyt ikäluokkansa muista vastustajista selvää startista toiseen ja kerännyt palkintokaappiinsa muun muassa Pikkuprinssin, Derbyn, Kaustisen Pikkupelimannin ja nyt Oulu Epxressin voitot.

”Voitto tuli tosi helposti, hevonen oli lähdön aikana oikein hyvän ja rennon tuntuinen. Se malttoi kivasti mennä keulassa ja tänään tuntui, että se on mennyt paljon eteenpäin”, Torvinen kommentoi.

Parvelan Retun omistaa Lakos Team Ay ja sen on kasvattanut Marjo Vanninen. Hevosta hoitaa Emmi Laine.

Tulokset Mobiilihepassa >