Hyppää sisältöön

Jorma Kontio metsästää uransa ensimmäistä Elitloppet-voittoa Elian Webin rattailla

Ohjastajalegenda Jorma Kontio ohjastaa sunnuntaina Elitloppet-suurkilpailussa huippukuntoista Elian Webiä. Kaksikon hienolle alkuvuodelle haetaan tuolloin jatkoa, ja samalla jännitetään, matkaako historian ensimmäinen Elitloppet-voitto Suomeen.

Jorma kOntio Solvalla Elitloppet  29052020 kuva Anu Leppänen
Jorma Kontio juhli voittoa jo Elitloppet-viikonlopun perjantaina. Kuva: Anu Leppänen

Urallaan yli 11 000 ravikilpailua ohjastajana voittanut Jorma Kontio on Euroopan ja maailman menestyneimpiä raviohjastajia. Tuhannet voitot ovat tuoneet miehelle palkintokaappiin toinen toistaan komeampia pokaaleita ja suurkilpailuvoittoja löytyy ympäri Eurooppaa. Miehen meriittilista on mittava mutta yksi suurkilpailu ohjastajalla on valloittamatta, nimittäin Ruotsin Solvallassa ravattava Elitloppet.

Vuoden oululaiseksi tänä vuonna valittu Kontio on nähty Elitloppetin historiassa suomalaishevosten rattailla useaan otteeseen mutta ohjastajalegendaa sekä suomalasiravureita voitto on kiertänyt vuosien mittaan. Tänä vuonna ”Jompella” on kuitenkin loistavat mahdollisuudet napata uransa sekä Suomen historian ensimmäinen Elitloppet-voitto.

Katja Melkon valmentama Elian Web starttaa sunnuntaina Kontion ohjastamana toisessa Elitloppet-karsinnassa radalta yksi. Alkuvuosi on ”Eetulla” sekä ”Jompella” sujunut erinomaisesti.

”Oikein hyvin on mennyt ainakin omasta mielestä, ja vuoden kohokohta oli, kun Elian Web voitti Paralympiatravetin finaalin. Elian on ollut paras hevonen mitä olen tänä vuonna ajanut", kertasi Kontio alkuvuoden tunnelmia.

Keskiviikkoisessa Suomen Hippoksen mediatilaisuudessa Katja Melkko oli hyvin luottavainen Elian Webin mahdollisuuksiin Elitloppetissa. Melkko totesi tuolloin, että hänen viikonlopun starttihevosista juuri Elian Webillä on suurimmat mahdollisuudet menestyä. Ruotsissa hevonen ei ole hävinnyt kertaakaan keulajuoksun päätteeksi ja lähtökohdat nostavatkin suomalaisravurin yhdeksi kilpailun ennakkosuosikeista.

”Se on kyllä hyvä hevonen jokaisella osa-alueella ja on tehnyt varmaa työtä. Katja ja Janne (Soronen) osaa pitää hevosen kunnossa ja se on ollut tänä vuonna joka starttiin mainio.”

”Asetelmat starttiin vaikuttaa hyviltä mutta vastuskin on kova. Paras mahdollinen lähtöpaikka sattui ja hevonen yleensä lähtee hyvin liikkeelle, niin ihan hyvillä toiveilla mennään huomiseen”, pohti Kontio hirmukunnossa kilpailevaa Elian Webiä ja erinomaisia asetelmia sunnuntain karsintaan.

Perjantaina Solvallassa Jorma Kontio pääsi juhlimaan voittoa Melkon sekä toisen suomalaisvalmentajan Timo Nurmoksen valmennettavilla. Elitloppet on tunnettu hienosta yleisöstään, mutta tänä vuonna Solvallan katsomot pysyivät tyhjinä. Ero normaaliin vuoteen onkin huomattava.

”Eihän se sama ole. Kyllähän se yleisö on aina tehnyt tämän viikonlopun, mutta näillä mennään,” harmitteli Kontio yleisön puuttumista.

Poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta ravikansalle tärkeää viikonloppua juhlitaan etäyhteyksiä pitkin ympäri Suomea. Sosiaalinen media on täyttynyt toinen toistaan hienommista kotikatsomoista. Ravisuomi hiljenee huomenna kello 18.20 ja 18.45 kun Elitloppet-karsinnat ajetaan. Elian Webin lisäksi Suomea edustaa viikonlopun pääkilpailussa Chief Orlando.

Yle TV2 esittää Elitloppet-finaalin suorana osana 21.00 alkavaa Kavionjälkiä-ohjelmaa. Jaksossa esitetään aikaisemmin päivän aikana kilpaillut karsintalähdöt sekä kuullaan raviasiantuntijoiden tunnelmia ennen Elitloppetia sekä kilpailun jälkeen. Käy tutustumassa tarkemmin vauhtiviikonlopun aikatauluihin. 


Sunnuntaina Elitloppetin tapahtumia pääset seuramaan suorana Digitan antennikotitalouksissa kanavapaikalta 26. Suorat lähetykset asiantuntijoineen tarjoaa Veikkauksen TotoTV, joka esittää ravit suorana netissä. TotoTV:n lähetystä voit seurata myös maksullisten Ruutu+ ja C More -palveluiden kautta. Sunnuntaina ravit alkavat klo 16.00.

Mikä ihmeen Elitloppet? Tutustu Yle Areenasta löytyvään Elitloppet kahdessa minuutissa –videoon!

Suomen Hippos seuraa tiiviisti Elitloppet-viikon tapahtumia. Vapaasti käytettäviä kuvia Elitloppet-kilpailijoista löytyy Hippoksen kuvapankista

Chief Orlando sai kutsun Elitloppetiin – mukana jo kaksi suomalaisravuria

Elian Web taisteli Paralympiatravet-finaalin voittoon, ja samalla varmistui paikka Elitloppet-suurkilpailuun – ”Onnen kyyneleitä valui nyt runsaasti”

Sinivalkoinen Elitloppet lähestyy – Elian Webille loistavat asetelmat karsintaan

Suomessa kasvaa ja kannattaa kasvattaa huippuhevosia – tapaus Elian Web

Elitloppet-osallistuminen on kasvattajan unelmien täyttymys

Suomenhevosravurit Polara, Josveis ja Vixus kamppailevat sunnuntaina Solvallassa Elitkampenin voitosta