Hyppää sisältöön

Järvsöfaksin poika Smedsbo Faksen voitti isänsä nimikkokilpailun Pariisin kylmäveriottelussa

Pariisin kylmäveriottelun toinen kilpailu oli ruotsalaisten juhlaa. Björn Goopin ohjastama ja Jan-Olov Perssonin valmentama Smedsbo Faksen voitti kilpailun ja 9 000 euron ykköspalkinnon ajalla 23,9a/2100 metriä. Kilpailu Prix des Pays Nordiques - Trophee Järvsöfaks oli nimetty Smedsbo Faksenin legendaarisen isän Järvsofaksin mukaan, joka voitti urallaan uskomattomasti 201 kilpailua. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat norjalaiset Wik Emil ja Finnskog Fokus. Suomenhevosista paras oli Pireus, joka seurasi suvereenin keulavoittajan peesistä neljänneksi tuloksella 24,9a. Nelossija tuotti 1 600 euroa matkarahaa. Pireuksen rattailla nähtiin ranskalainen Matthieu Abrivard.

IMG_4619
Herra Hanuri (vas.) ja Pireus (oik.) onnistuivat suomenhevosista parhaiten Vincennesin kylmäveriottelussa. Kuva: Henna Halme

Pireuksen valmentaja Jouni Miettinen antoi täyden tunnustuksen ranskalaisohjastajan työlle. Iinan Maestrolle povattiin torstain esityksen perusteella yllätysmahdollisuuksia, mutta laukka pilasi sen juoksun alkumatkalla.

- Sitten, kun uskalsi alkaa hengittää kiihdytyksen jälkeen, tuli harmittava laukka. Muuten olisi voinut mennä hyvin, Koivunen totesi.

Ilman kaikkia kenkiä kilpaillut Herra Hanuri oli kahdeksas ja Pikku Hyvä yhdeksäs.

Torstain kilpailu ravattiin Vincennesin ulommalla radalla, jonka profiiliin kuuluvat nousut ja laskut.

Suomenhevosten matka sujui kokonaisuudessaan hyvin. Ne viihtyivät Grosbois’n valmennuskeskuksessa, söivät ja joivat hyvin. Suomen joukkue aloitti paluumatkansa heti torstain ravien päätyttyä.


Kilpailua kautta historia on hallinnut Norja, jonka joukkueen kylmäveriravuri on voittanut kilpailun 19 kertaa ja sijoittunut toiseksi 18 kertaa. Toisena on Ruotsi yhdeksällä voitolla ja 11:llä kakkostilalla. Suomenhevoset ovat ottaneet neljä voittoa ja kolme kakkostilaa.

Viimeisin suomalaisvoitto on vuodelta 2012, jolloin Suikun Rilla voitti Franck Nivardin ohjastamana.

Suomalaisten aikaisempi menestys kilpailussa