Hyppää sisältöön

Jääravien SM-kultaa isälle ja tyttärelle

kuvituskuva

Varma-Konsti ja Tiia Vehviläinen voittajahaastattelussa, kuva: Maisa Hyttinen

Kylmäveristen monté oli Tiia Vehviläisen ja Varma-Konstin ylivoimaa. Lämminveristen kärryvaljakkojen SM-kilpailussa Tiian isä Sami Vehviläinen päihitti tyttärensä finaalissa Benjamin Songin kanssa. Jääravien SM-kulta ratkottiin tänään yhteensä kuudessa eri lähdössä Jyväsjärven jäällä.

 

Jääravien Suomen mestaruudet ratkaistiin tänään Jyväsjärven jäällä perinteisin suoranajoin. Hevoset ohjastajineen kilpailivat pareina hevonen hevosta vastaan välierissä, joiden voittajat kohtasivat finaalissa. Hevosten kilpailumatka oli 400 metriä ja ponien 250 metriä.

 

Päivän aloitti kylmäveristen monté, jonka voittajaksi kiri ylivoimaisesti Varma-Konsti ja Tiia Vehviläinen.

 

”Karsintalähtöön tuli alkuun laukka ja se loi jännitystä peliin, mutta sen jälkeen ei ollut hätäpäivää. Toiseen lähtöön hevonen vain paransi menoaan. Se on yleensä sellainen pitkän matkan menijä, ei niin nopea, mutta tänään oikean paikan tullen löytyi vauhtia”, Tiia Vehviläinen kertoi.

 

Vehviläinen kehui vuolaasti Varma-Konstia.

”Se on älyttömän hieno hevonen, yrittää aina parhaansa ja sille käy kaikki. Siitä on tullut itselleni lyhyessä ajassa oikein tärkeä kilpakaveri”, Vehviläinen jatkoi.

 

Vehviläinen kilpaili myös päivän huipentaneessa lämminveristen kärryvaljakkojen finaalissa, jossa vastaan asettui isä Sami Vehviläinen. Finaalin vei kovaa lähtenyt Benjamin Song isä-Samin kanssa Tiian ohjastaman Stick Matchin sortuessa laukkaan.

 

”Tiukkaa oli, kovaa lähdettiin. Tiesin, että minulla on salama-avaaja ja saan alussa yliotteen, mutta Tiiakin lähti huolestuttavan kovaa. Hevosella oli varmuuden vuoksi korvissa vedettävät huput ja mietin, että sitä tarvitaan, mutta silloin Tiian hevonen hyppäsi laukalle. Kiva oli voittaa, mutta kaikista kivoin olisi ollut voittaa vain ihan tiukasti”, Sami Vehviläinen nauroi.  

 

Molemmat ohjastajat kehuivat jäärataa ja kilpailun tunnelmaa.

”Todella hyvältä tuntui, jää on tuttu alusta meille ja me on ajettu lähiseudulla jääraveissa joka talvi ja vähän treenattukin. Oli mahtava päästellä siinä runsaan yleisön edessä”, Vehviläiset kommentoivat.

 

Raviurheilevan perheen arki jatkuu hevosten parissa.

”Tulevalla viikolla olen keskiviikosta eteenpäin koko loppuviikon raveissa, aina ajetaan kilpaa, kun vaan saa”, Tiia jatkoi.

 

Kaikkiaan päivän aikana kukitettiin kuusi Suomen mestaria. A-ponien mestaruus ratkesi tarkan tuomariarvion jälkeen, molempien finalistien Mosson ja Jokimäen Citruunan laukatessa. Voitto julistettiin Mossolle ja Elena Honkoselle, joka taitavasti siirsi ponin raville noin metri ennen maalilinjaa. B-kategorian poneissa voiton vei Amazon ja Moona Espo. Kylmäveristen kärryvaljakkojen SM-voiton vei Venlan Vekkuli ja Tero Lahtinen, finaalivastustaja Mustamanin sortuessa laukkaan. Lämminveristen montén ykkönen oli Albino King ja Heta Huuskonen.

 

Jääravit toivat Jyväskylän keskustaan Jyväsjärven jääradalle arviolta 5 000 katsojaa.

”Raviurheilun juuret ovat jäällä ajettavissa hevoskilpailuissa ja suoranajoissa. Olympiakomitean SM-viikko oli erinomainen hetki kunnioittaa tätä arvokasta perinnettä SM-kilpailujen voimalla. Sekä kilpailijoille että yleisöille tämä oli varmasti elämys”, kertoi iloisesti Killerin raviradan toimitusjohtaja Miika Lähdeniemi.

 

Jääravien SM-tulokset:

Kylmäveriset, monté-valjakot

 1.  Varma-Konsti / Tiia Vehviläinen
 2.  Meno-Missi / Petra Katalkin
 3.  Villin Viksu / Reetta Tervonen  
 4.  Olaus Magnus / Paula Keränen

 

Lämminveriset, monté-valjako

 1. Albino King / Heta Huuskola
 2.  Violette Face / Karoliina Sinkkilä
 3.  Love You Desiree / Maria Muhli
 4.  Pharaon Face / Miisa Pulkkanen

 

Kylmäveriset, kärryvaljakot

 1. Venlan Vekkuli / Tero Lahtinen
 2. Mustamani / Ville Koivisto
 3. Mitt Hjärtas Tango / Pekka Vehviläinen
 4. Kartello / Sami Vehviläinen

 

Lämminveriset, kärryvaljakot

 1. Benjamin Song / Sami Vehviläinen
 2. Stick Match / Tiia Vehviläinen
 3. Uconn Grif / Pekka Vehviläinen
 4. Rage Breeze / Eeva Naukkarinen

B-kategorian ponit, kärryvaljakot

 1.  Amazon / Moona Espo
 2. Goldenwild’s Dragonsoul / Isla Ruhkala
 3. Fabled Luna / Anni Halinen  

A-kategorian ponit, kärryvaljakot

 1. Mosso / Elena Honkonen
 2. Jokimäen Citruuna / Eerika Koskenvalta
 3. Kantolan Whole Lotta Rosie / Veera Tiainen
 4. Hietarannan Kasper / Elli-Noora Romppanen

Lisätietoja:  

Toimitusjohtaja Miika Lähdeniemi, Killerin ravirata, p. 050 554 7719 tai miika.lahdeniemi@killeri.fi