Hyppää sisältöön

Jääkiekkoilija Antti Pihlström suoritti raviohjastajan ajoluvan – avausstartti saattaa olla luvassa jo kesällä

Antti Pihlströmin hevosena ajokokeessa toimi Dugarry Zet. Kuva: Hippos/ Helena Hyvämäki-Mäenpää

Raveissa kilpailevien ohjastajien tulee olla suorittanut asianmukainen ajolupa. Eri puolilla Suomea järjestettävillä ajolupakursseilla tutustutaan hevosen käsittelyyn ja ravikilpailutoimintaan. Lauantaina 24.4. Vermossa järjestetyissä loppukokeissa ajoluvan sai mm. jääkiekkoilija Antti Pihlström.

Vermossa maaliskuussa käynnistyneelle C-ajolupakurssille osallistui 13 henkilöä, joista yksi oli jääkiekkoilija Antti Pihlström. Raviurheilussa Pihlström on kunnostautunut aikaisemmin huippuravureiden omistajana sekä kasvattajana.

”Kurssi meni tosi hyvin. Ajohommat olivat ihan hyvin hallussa mutta vähän noihin kirjallisiin kokeisiin joutui kertaamaan. Olen aika vähän noita valjastushommia tehnyt, niin sitäkin puolta piti harjoitella”, Antti Pihlström kertoo.

C-ajolupaan oikeuttavalle kurssille osallistuvilla henkilöillä saattaa olla takanaan vuosia hevosten käsittelyä ja toisilla kokemusta on lähdetty kartuttamaan juuri ajolupaa silmällä pitäen. Yhteistä kurssilaisille on aina kuitenkin yhteinen kiinnostus hevosia ja raviurheilua kohtaan.

Pihlströmin hyppäsi ensimmäistä kertaa ravihevosen rattaille yli vuosikymmen sitten.

”Olisiko se ollut 2007 kun hyppäsin ensimmäistä kertaa kärryille, kun kävin Southwind Tequilaa ajamassa Risto Airaksisella. Sen jälkeen hevosia on tullut ajettua välillä enemmän ja välillä vähemmän”, Pihlström kertoo.

Ajolupakurssin ajoharjoituksissa ja loppukokeessa jokainen kurssilainen ohjastaa omaa hevostaan. Pihlströmin ajoluvan suorituksessa ovat auttaneet siuntiolaisen ravivalmentajan Nina Pettersson-Perklénin suojatit. Reilun kuukauden kestänyt koulutus on sujunut Pihlströmin mukaan positiivissa merkeissä.

Loppukokeen ajokkina toimi ravuri Dugarry Zet.

”Kurssi on mennyt tosi hyvin. Varsinkin volttilähdöt ovat tuntuneet luontevilta. Jotenkin nuo juoksuradat ovat tuntuneet helpoilta ja ajoitukset ovat sattuneet hyvin.”

Ravikilpailusääntöjen mukaan C-ajoluvalla ohjastaja voi toimia kuskina lähdöissä, joissa ensimmäinen palkinto on enintään 2400 euroa. Pihlströmin kohdalla kiirettä kilvan ajoon ei ole. Kaviourat saattavat kutsua kuitenkin jo lähiaikoina.

”Kilpailemista ei ole vielä kerennyt kauheasti miettiä. Nyt kun kesä alkaa, niin kyllähän se kiinnostaa, että pääsisi rytmiin ja ajaisi enemmän kuin yhden startin. Näin saisi myös enemmän käsitystä siitä, millaista kilpaileminen on käytännössä”, Pihlström pohtii mahdollisia tulevia startteja.

Ajolupakurssille osallistuminen pyörii varmasti monen hevosihmisen mielessä. Vuosittain kurssille osallistuu 100-150 henkilöä ja vuonna 2019 kaviourilla esiintyi 1579 eri ohjastajaa.