Hyppää sisältöön

Islanninhevosoriiden jalostukseen hyväksymiseen poikkeuksia kaudella 2020

Islanninhevosoriiden jalostukseenhyväksymiskäytäntöihin on päätetty tehdä muutamia poikkeusmenettelyitä kaudelle 2020.


Bráinn frá Bjartavatni. Kuva: SIHY

Kevään näyttelyn siirtymisen johdosta on islanninhevosoriiden jalostukseenhyväksymiskäytäntöihin päätetty tehdä muutamia poikkeusmenettelyitä kaudelle 2020. Poikkeuslupien lisäksi aiemmin jalostukseen hyväksytyille oreille voidaan lunastaa yleinen jalostukseenkäyttöoikeus normaaliin tapaan maksamalla vuosittainen orilisenssi. Muualla arvostelluille oriille voidaan hakea FEIF-arvostelun vahvistusta. Mikäli oritta ei ole arvosteltu yleiseen lupaan riittävin kokonaispistein, sille voidaan hakea tammakohtaisia lupia.

Seuraavat poikkeusmenettelyt tulevat voimaan kaudelle 2020 koskien orien jalostukseenkäyttöoikeuksia:

- Vuonna 2019 rakennearvostelun ja juoksutuskokeen perusteella jalostukseenkäyttöoikeuden saanut tänä vuonna 4-vuotias ori saa jalostukseen käyttöoikeuden kaudelle 2020 samoin ehdoin kuin vuonna 2019, rajoituksena 10 tammaa/vuosi. Orille tulee lunastaa orilisenssi kaudelle 2020.

 

- Mikäli kokonaisarvostellulla orilla on määräaikainen jalostukseenkäyttöoikeus, joka on päättynyt 31.12.2019 ja jonka jatkaminen vaatisi orin esittämistä näyttelyssä, jatketaan lupaa 30.9.2020 asti. Kaudelle on lunastettava orilisenssi normaaliin tapaan.

 

- 3 –4-vuotias ori voi saada rajoitetun jalostukseenkäyttöoikeuden enintään 10 tammalle 30.9.2020 saakka, mikäli oriin BLUP-indeksi on vähintään 115 ja oriin terveydentila on tarkastettu voimassa olevien sääntöjen mukaisesti. Jalostukseenkäyttöoikeutta on anottava Suomen Hippokselta 15.6.2020 mennessä ja luvasta peritään FEIF-arvostelun vahvistamisen mukainen maksu.


Jalostusnäyttelyä suunnitellaan tällä hetkellä heinä-elokuun vaihteeseen, mikäli se on rajoitusten puolesta mahdollista järjestää.

Jos jalostusnäyttely toteutuu, oreille voidaan myöntää jalostukseenkäyttöoikeus seuraavasti:

- Kokonaisarvosteltavat oriit voivat saada jalostukseenkäyttöoikeuden normaalien voimassa olevien sääntöjen mukaisesti.

 

- 3-vuotiaat oriit voivat saada jalostukseenkäyttöoikeuden rakennearvostelun ja juoksutuskokeen perusteella 30.9.2021 saakka enintään 10 tammalle/vuosi.

 

- 4-vuotiaat oriit voivat saada rajoitetun jalostukseenkäyttöoikeuden rakennearvostelun ja juoksutuskokeen perusteella 30.9.2020 saakka enintään 10 tammalle.


Poikkeusmenettelyllä tai FEIF-arvostelun vahvistusta hakevia pyydetään olemaan yhteydessä sähköpostitse tea.niemi@hippos.fi. Normaaliin tapaan yleistä tai tammakohtaista orilisenssiä hakevat voivat hakea lisenssiä suoraan Heppa-järjestelmän kautta.

Lisätietoja:

Tea Niemi

Suomen Hippos ry

04056565466

tea.niemi@hippos.fi

Marika Moring

Suomen Islanninhevosyhdistys/Jalostusvaliokunta

jalostus@islanninhevonen.net