Hyppää sisältöön

Ikinuori tamma Ranch Kelly pesi oriit vieden 120 000 euron arvoisen Suur-Hollola-ajon

Suomalaisen hevoskasvatuksen juhlaviikonloppu Lahden raviradalla huipentui kylmäveristen ja lämminveristen Suur-Hollola-ajoihin. Lämminveristen lähdössä 120 000 euron ykköspalkinnon vei mäntyharjulaisen Anne Luttisen valmentama ja Kelly’s Teamin omistama 10-vuotias tamma Ranch Kelly. Hannu Torvinen ohjasti upean esityksen tehnyttä tammaa. Hevosen kasvattaja on Katri Rantala Asikkalasta. Kylmäveristen-lähdössä kotiradan suursuosikki Costello tyylitteli 37500 euron arvoiseen voittoon. Costellon omistavat Hanna ja Tommi Herttua. Costellon kasvattajat ovat Heli ja Matti Säteri Yläneeltä. Aurinkoiselle Lahden raviradalle oli saapunut lähes 8800 ravivierasta nauttimaan huippuraviurheilusta.

1L5A0573

Lämminveristen Suur-Hollola-ajo oli melkoinen jännitysnäytelmä, jossa Ranch Kelly vei pisimmän korren. Kuva Lotta Kosonen

Lämminveristen Suur-Hollola-ajo oli kunnon kilvanajoa lähdöstä maaliin. Auton takaa vauhdikkaimmin matkaan ampaisi Elian Web rattaillaan Santtu Raitala. Elian Web otti johtopaikan joutuen luovuttamaan sen 500 metrin jälkeen Jonesylle ja Tuomas Korvenojalle. Ranch Kelly ja Hannu Torvinen ottivat alkumatkan rauhallisesti, mutta Torvinen lähti hyvissä ajoin takajoukoista kiertämään kohti johtohevosta. Loppujen lopuksi Ranch Kelly jäi matkaamaan johtavan rinnalle.

Loppusuora oli kahden kauppaa. Elian Web sai kiritilaa Jonesyn takaa ja lähti hyökkäykseen. Se näytti jo saavan yliotteen, mutta Ranch Kelly oli päättänyt voittaa. Se taisteli itsensä johtoon ja työnsi päänsä ensimmäisenä maaliviivan yli. Elian Web oli toinen ja osoitti palaavansa sairastauon jälkeen takaisin huippuhevosten joukkoon. Jonesy piti kolmanneksi. Voittoaika 11,8,a oli uusi tammojen suomenennätys 2100 metrin matkalla.

Ranch Kellya valmentava Luttinen on amatöörivalmentaja. Ranch Kelly on ollut hänen omistuksessaan 4 kk:n ikäisestä pikkuvarsasta lähtien. 
”Meinasin huhtikuussa siirtää Ranch Kellyn jo siitokseen, mutta se pärjäsi aivan liian hyvin, Luttinen kertoi liikuttuneena. "Meille eilinen finaaliin pääsy tuntui jo voitolta, kun neljättä kertaa osallistuttiin välieriin. Koko kisan voittoon en uskonut. Mietin miten hevonen ottaa kilpailun toisena päivänä peräkkäin, mutta aamulla se lähti iloisesti korvat pystyssä taas töihin. Tämä on aivan upea tamma, kun tänään se tuntui vaan parantavan eilisestä".

Hevosen kasvattaja on Ranch-hevosia Asikkalassa kasvattava Katri Rantala. 
”Minulla on noin 100 kasvattia ja olen kasvattanut hevosia 25-vuotta. On varmasti väärä paikka sanoa Suur-Hollola-ajon voittajahaastattelussa, mutta varsana Ranch Kelly oli varsin tavallinen. Näinkin voi käydä. Varsoja meille syntyy tänäkin vuonna ja tällainen voitto antaa jaksamista ja uskoa kasvatukseen", Rantala kertoi.

Costello murskaavan ylivoimainen kylmäveristen Suur-Hollola-ajossa

Lähdössä Caijus ampaisi paalun turvin kärkeen Tommi Kylliäisen ohjastamana. Takasuoralla kylmäverilähtöjä hallinneen Costellon ohjastaja Risto Tupamäki teki kuitenkin hiljaisessa matkavauhdissa omat ratkaisunsa ja ajoi päättäväisesti kohti johtopaikkaa saaden sen helposti. Kierroksen väliaika oli edelleen kohtuullinen 24,0 ja Tupamäki päätti kiristää vauhtia. Loppumatka oli Costellon näytöstä. Maaliin se purjehti 50 metriä ennen muita kilpailijoita. Voittoaika oli 21,6. Toiseksi sijoittui viime vuoden voittaja Tähen-Toivomus/Pauli Raivio ja kolmanneksi hallitseva ravikuningas Köppinen/Ari Moilanen.

Costellon valmentaja Ville Herttua Orimattilasta nostaa hevosen korkeimmalle. 
”Hevonen on urheilija ja tekee työt. Kaikki kunnia kuuluu sille. Jos olisin itse kuin Iivo Niskanen ja voittanut juuri 50 kilometrin hiihdon olympialaisissa saattaisitte nähdä räväkämmän Ville Herttuan, valmentaja nauratti yleisöä. Nyt Costello jää pienelle tauolle ja se kilpailee seuraavan kerran vasta Kuninkuusraveissa.

Ohjastaja Tupamäki luotti Costelloon. 
”Costello lähti liikkeelle tänään oikein varmasti, volttilähtö ei ole sille mikään kompastuskivi. Välikilometrin kuultuani laitoin tarkoituksella vähän pökköä pesään, että muilta menisi kirihalut, Tupamäki paljasti. Oli helppoa lasketella tänään loppusuoraa. Costello on todella hieno hevonen myös ajaa, se tekee mitä kuski haluaa. En olisi pari vuotta sitten uskonut, että näin tulee käymään tämän hevosen kanssa. 

Varsatähti Graceful Swamp marssi helppoon voittoon Hambossa

Kolmevuotiaat lämminverihevoset juoksivat Lahdessa 10 000 euron ykköspalkinnosta. Ari Moilanen ohjasti suursuosikki Graceful Swampin lähdöstä johtoon ja siitä lahjakas varsatähti piti helposti voittoon.
”Hevonen on niin hyvä, että huhhuh. Sanattomaksi vetää, sanaili Graceful Swampin valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen. "Kyllä tässä hommassa on tunteet niin mukana, että itku meinaa päästä.”

Viikonloppuna Lahden Jokimaalla järjestettävä Suur-Hollola-ajo on Suomen merkittävimpiä ravitapahtumia. Lauantaina juostaan lämminveristen Suur-Hollola-ajon välierät. Huipennus on sunnuntaina, jolloin lämminveristen Suur-Hollola-ajon finaalissa voittajaa odottaa 120 000 euron ykköspalkinto. Suomenhevosille on luvassa 37500 euroa. Kaikkiaan viikonlopun palkintopotti hevosenomistajille on lähes 620 000 euroa.