Hyppää sisältöön

Ikäluokkatähdet Kriterium –finaaleissa Teivossa lauantaina 6.10. – jaossa suuret palkinnot

Varsatähdet kilpailevat suurista rahoista klassisen ikäluokkakilpailun Kriteriumin finaaleissa. 3-vuotiaiden lämminveristen finaalin voittajalle on luvassa 112 500 euron 1. palkinto ja 4-vuotiaiden suomenhevosten voittajalle 57 000 euroa.


Tänä vuonna erityisesti lämminveristen finaali on todella kovatasoinen. Lähdössä voidaan nähdä jopa tulevaisuuden kansainvälisiä tähtiä. Karsintojen voittajat Bosses Lady, Lewis Ale, Graceful Swamp ja Marrakesh olivat kaikki vakuuttavia.

Kotiradan Erkki-Pekka Mäkisen Graceful Swamp on kulkenut tänä vuonna voitosta voittoon. Ori voitti syyskuussa ajetun Oulu Express –finaalin ja tavoittelee lauantaina kruunua upealla kolmivuotiskaudelleen. Graceful Swampia haastamaan saapuu Ruotsista Timo Nurmoksen tallista Marrakesh, joka ei ole vielä kertaakaan hävinnyt urallaan. Oria ohjastaa yli 10 000 voittoa ajanut Jorma Kontio.

-Marrakesh on ollut jokaisessa kilpailussaan hyvä. Se voitti karsinnan helpolla tyylillä ja finaalista on hyvät odotukset. Matka suosii meitä, jos olisin saanut itse päättää millä matkalla Kriterium –finaali ajetaan, tämä 2600 metrin matka olisi juuri se. Marrakeshilla on hyvä fysiikka ja se on tehnyt tähän asti kaiken oikein kilpailuissaan, Kontio kertoo.

Nurmoksen talliin on jo tänä syksynä mennyt yksi Kriterium –voitto, kun hänen valmentama Inti Boko voitti viime sunnuntaina ajetun Ruotsin Kriteriumin. Kontio on ajanut myös monia Nurmoksen ruotsalaisia 3-vuotiaita.

–Jos vertaan Marrakeshia Nurmoksen Ruotsissa syntyneisiin 3-vuotiaisiin, on tämä ihan yhtä lahjakas kuin parhaimmat niistä. Marrakesh kuuluisi myös Ruotsissa aivan ikäluokan kärkihevosiin. Hyvillä mielin lähden lauantaina finaaliin. Menestystoiveita Marrakeshin kanssa on, vaikka ilman muuta Erkki-Pekka Mäkisen Graceful Swamp on pahin vastustajamme ja todistanut jo olevansa huippuhevonen, Kontio toteaa.

Antti Ojanperä hakee ensimmäistä Kriterium –voittoaan suomenhevosten finaalissa


Suomen kärkivalmentajiin kuuluva pihtiputaalainen Antti Ojanperä tunnetaan erityisesti hyvistä suomenhevosistaan. Valmentajana hän on ehtinyt jo voittamaan suomenhevosten Derbyn kaksi kertaa ja ravikuninkuuden kerran. Lauantaina Ojanperä tavoittelee ensimmäistä Kriterium –voittoaan. Ojanperän valmentama ja ohjastama Jostois voitti helposti karsintansa ja pääsee lähtemään finaaliin lähtöradalta yksi.

– Totta kai karsintavoiton jälkeen on paljon odotuksia myös finaalista. Jostois on hyvä varsa ja olen tykännyt siitä alusta asti, kun se tuli meidän talliin 2-vuotiaana. Se on kiltti ja hyväajoinen hevonen, Ojanperä kehuu 4-vuotiasta oria.

Ojanperä valmennuslistalla on myös Jostoisin isoveli Josveis. Tästä on ollut hyötyä Ojanperälle. –Jostois ja Josveis ovat tosi samanlaisia, niillä on paljon samoja piirteitä kuten samanlainen raviaskel. Olen oppinut monta asiaa isoveljeä valmentaessa ja sitä myötä osannut tehdä monta asiaa eri tavalla Jostoisin kanssa. Siitä on ollut paljon apua, että minulla on myös Jostoisin isoveli tallissa, Ojanperä kertoo.

Finaaliin Ojanperä on valmistautunut samalla tavalla kuin aiempiin lähtöihin. –Ei mitään maata mullistavaa olla kotona tehty. Jostois on ollut ravivarma lähdöissään, mutta totta kai Kriterium on aina vaikea lähtö voittaa ja näiden nuorien hevosten kanssa ei voi olla varma mistään. Monta hyvää vastustajaa on lauantaina, Sirukasson ja Vixeli ovat kovia kilpakumppaneita, Ojanperä toteaa.

Teivon Kriterium -ravit alkavat lauantaina klo 14. Ennen varsinaisia lähtöjä ajetaan 4-vuotiaiden shetlanninponien Poni-Kriterium klo 13.30. Suomenhevosten Kriterium nähdään päivän 7. lähtönä noin klo 16.12. ja lämminveristen Kriterium ravien 11. lähtönä noin klo 17.39.

Kuvia vapaaseen käyttöön päivitetään lauantaina tähän kansioon.