Hyppää sisältöön

Ikäluokkalähtöjen täyteinen syksy on käynnissä – lauantaina ratkotaan vuoden 2020 Poniderbyjen voittajat

Syksy on raviurheilussa ikäluokkakilpailujen aikaa. Lauantaina Killerin raviradalla jännitetään, ketkä vievät nimiinsä Poniderbyjen korkeimmat palkintokorokkeet. A-ponien Poniderby starttaa kello 12.50 ja B-ponien Poniderby kello 13.10.

Bea-Noora Kyynäräinen juhli viime vuonna A-ponien Poniderbyn voittoa Oo Sole Mion rattailla. Kuva:Hippos/Suvi Hakkarainen

Syksy on täynnä jännittäviä ikäluokkalähtöjä. A- ja B-ponien Poniderbyt ratkotaan lauantaina Jyväskylän Killerin raviradalla. Viime vuonna A-ponien puolella voiton Bea-Noora Kyynäräisen  sen ohjastama sekä valmentama Oo Sole Mio. B-ponien tittelin vei nimiinsä Tiia Vehviläisen ohjastama ja tuolloin Noora Nykäsen valmentama Circo. Tänäkin vuonna lähdöissä nähdään kivenkovia osallistujia.

A-ponien lähtöön ilmoittautui kahdeksan valjakkoa, mutta valitettavasti perjantaihin mennessä Specific’s Magic  joutui jäämään Jyväskylästä pois.

5-vuotiaiden lähdöstä löytyy useita lahjakkuuksia, jotka ovat aloittaneet kilpauransa lupaavasti. Yksi lähdön osallistujista on peräti viiden lähdön voittoputkessa kilpaileva Zemafori. Anniina Lindforsin omistama, valmentama sekä osakasvattama lahjakkuus saa ohjastajakseen toista kertaa urallaan Oona Halmeen. 

Kaksikko pääsi tutustumaan toisiinsa voitokkaasti tiistaina Forssan raveissa. Kauteen on mahtunut vasta kaksi starttia.

”Tiistaina ajoin ponilla ensimmäistä kertaa, niin sanotun viimeistely startin. Jäi heti kyllä tosi positiivinen ja kyseessä on todella lahjakas nuori poni”, ohjastaja Oona Halme kertoo.

Zemafori on tottunut menestymään ikäluokkalähdöissä. Viime kaudelta osoituksena tästä on Poni-Kriteriumin voitto. Ohjastaja on luottavainen kilpailupäivän aattona.

”Hyvillä fiiliksillä ehdottomasti voitosta lähdetään ajamaan ikäluokka tovereita vastaan”, Halme jatkaa.

Viime vuotisen Kriteriumin kärkikolmikko onkin edustettuna lauantain lähdössä. Kriterium-kakkonen Stormy Eve on myös startannut tänä vuonna kaksi kertaa. Elina Herttuan omistama, valmentama sekä ohjastama poni avasi kautensa voitokkaasti ja sijoittui reilu kuukausi takaperin Kaustisella viidenneksi. 

Elmeri Pussin treenaama, omistama sekä ohjastama Never Heard pyrkii kirkastamaan Kriteriumin pronssisijan. Kesän starteissaan Never Heard on tehnyt huimia nousuja takamatkalta, jotka ovat riittäneet maalisuoralle tultaessa aivan kärkikamppailuun asti.

Lapista Keski-Suomeen saapuu Mäntylahen Maileri, joka on yksi kuluneen kauden voitokkaimmista A-poneista. Aurora Haatajan ohjastama sekä valmentama poni on urallaan ollut voitokas näky pohjoisen radoilla. Jyväskylässä rattailla nähdään Riikka Haapasaari, joka pyrkii nappaamaan Mäntylahen Mailerin yhden uran suurimmista täysosumista. 


Aidan Wee, Charizard ja Romero Wee kilpailevat B-ponien tittelistä


A-ponien jälkeen Poniderbyn voitosta kamppailevat B-ponit. 4­–7 –vuotiaiden ponien lähdössä on myös harmittava poisjäänti, kun Margarita T ei kilpaile Jyväskylässä. Vaikka lähdössä nähdään vain kolme valjakkoa, on taso sitäkin kovempi. 

Yksi lähdön osallistujista on Aidan Wee, jonka ohjissa debytoi Oona Halme. Nina Hännisen ohjastama sekä valmentama tähtiravuri kellotti edellisessä startissaan 5-vuotiaiden oriiden ja ruunien uuden Suomen ennätyksen 52,2. Oriin kauden neljä kotimaan starttia ovat päättyneet voittoihin. 

”Todella mielenkiintoista päästä ajamaan Aidan Weellä. Aina on tullut lahjakkaita yksilöitä seurattua innolla ja tämän meno on miellyttänyt silmää. Poni on suorittanut varmasti, ja voittoprosentti kertoo riittävästi ponin kapasiteetista”, kertoo Oona Halme.

Saara Räsäsen omista sekä valmentama Charizard aloitti kilpailukautensa tänä vuonna vasta kesäkuun puolivälissä. Kauden viidestä startista on kertynyt kaksi voittoa sekä kaksi kolmossijaa. Kuntokäyrä osoittaa ylöspäin, johon viittaa ponin edellisestä startista saavuttama kauden volttiennätys 57,8. Julia Kiukas toimii Charizardin ohjastajana.

B-ponien Derbystä löytyy myös Romero Wee, joka kehittyy startti startilta eteenpäin. Jyväskylän lähtö on ruunan uran kymmenes, ja mielenkiintoista onkin nähdä, millainen suoritus autolähdössä nähdään. Romero Wee starttasi edellisen kerran ryhmäajossa yli kaksi vuotta sitten, sijoittuen tuolloin toiseksi. Ponin ohjasta, valmentaja sekä omistaja on Otto Saarinen.

Molemmat Poniderbyt kilpaillaan 1640 metrin ryhmäajoina.

Lähtölistat A-ponien Poniderby

Lähtölista B-ponien Poniderby