Hyppää sisältöön

Ikäluokkakilpailut kruunaavat syksyn ravitarjonnan – ”Ne ovat hevosenomistamisen huippuhetkiä”

Timo Korvenheimon valmennettavat ovat tuttu näky lämminveristen ikäluokkakilpailuissa. Kuvassa tallin nelivuotislupaus Quite A Lover. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Nelivuotiaiden suomenhevosten ja kolmivuotiaiden lämminveristen Oulu Express –finaalit juostaan lauantaina Oulun Äimäraution raviradalla. Nuoret ravikyvyt ovat valmistautuneet kovatasoisiin ikäluokkalähtöihin pitkään ja syksyn suurkilpailut ovatkin juhlan hetkiä varsinkin hevosten taustajoukkoille. Ikäluokkakilpailujen täyteisestä syksyä taustoittaa valmentaja Timo Korvenheimo.

Raviurheilussa syksyn tulo tietää yhtä asiaa – ikäluokkakilpailuja. Tavallisesti termillä tarkoitetaan kilpailuja, jotka on rajattu tiettyinä vuosina syntyneille hevosille.

Suomenhevoset merkittävimmät ikäluokkakilpailut ajetaan perinteisesti neli- ja viisivuotiaana, kun taas lämminveristen suurimmat kilpailut keskittyvät kolmi- ja nelivuotiskausiin. Molemmissa roduissa nähdään merkittäviä kilpailuja myös kyseisten ikäluokkien molemmin puolin.

28. elokuuta Oulussa ajetaan perinteiset Oulu Express –finaalit. Kilpailut ovat itsessään merkittävät, onhan suomenhevosten ykköspalkinto 10 000 euroa ja lämminveristen 14 000 euroa. Monelle kilpailu toimii myös tietynlaisena näyttämönä ikäluokan pääkilpailuja, Kriteriumeja, varten.

Vuotta vanhempien suomenhevosten sekä lämminveristen kauden pääkilpailu taas on perinteinen Derby.

Ikäluokkakilpailuissa katseet kiinnittyvät monesti maineeseen ja mammonaan, mutta nuorten lahjakkuuksien kohtaamiseen kiteytyy myös paljon muuta. Siitä huolimatta, että hevoset ovat kilpauransa alkupuolella, on suuriin kilpailuihin valmistauduttu pitkään ja hartaasti.

Orimattilalaisen ravivalmentajan Timo Korvenheimon valmennettavat ovat tuttu näky ikäluokkakilpailuiden lähtölistoilla, eikä poikkeusta nähdä Oulussa, kun mukana on peräti neljä tallin hevosta kun Fantom Factor, Stick Match, Starry sekä Meadow Miracle starttaavat Äimärautiolla. Syksyä on odotettu myös valmentajan puolella.

”Siihen pyritään, että tallin hevoset olisivat syyskuukausina kunnossa. Varsinkin nuorilla hevosilla koko vuosi ollaan odotettu näitä kuukausia”, Korvenheimo taustoittaa.

Ikäluokkakilpailut ovat korkeiden palkintojen myötä monien valmentajien ja omistajien tähtäimessä varsan ensihetkistä lähtien. Suurimpien ikäluokkakilpailujen ennakkomaksut alkavat jo varsan ensimmäisten ikävuosien aikana ja kilpailujen lähestyessä suuresta joukosta vain osa selvittää tiensä esimerkiksi lauantaina ajettaviin Oulu Express –finaaleihin.

Ikäluokkakilpailut ovat ravimaailman arvostetuimpia koitoksia, mutta hevosten yksilöllinen kehitys määrää sen, milloin ja mihin kilpailuihin hevosilla osallistutaan. Nuorten hevosten suuret harppaukset ja samoin yllättävät pettymykset kuuluvat asiaan.

”Näissä lähdöissä hevoset pystyvät juoksemaan lyhyessä ajassa tosi hyvän voittosumman. Valmentajana on myös hienoa treenata nuorta hevosta alusta asti ja nähdä sen kehityksen mitä ne tekevät. Osa saattaa nousta hetkessä aivan odottamatta todella hyväksi kilpailijaksi ja toisaalta osan kohdalla pettymyksetkin kuuluvat asiaan”, Korvenheimo pohtii ikäluokkakilpailuja valmentajan näkökulmasta.

Taustajoukkojen juhlapäivä

Ikäluokkakilpailut ovat hevosten taustajoukoille syystäkin juhlapäivä. Pitkä odotus on palkittu ja monesti taustalla on useiden vuosien mittainen taival oman hevosen rinnalla.

Korvenheimon tallissa asustaa yksittäisten henkilöiden omistuksessa olevia hevosia, mutta tallissa on mukana myös paljon kimppahevosia. Oli omistusosuus mikä tahansa, on suurkilpailua edeltävien päivien jännitys käsin kosketeltavaa.

”Kyllä sitä huomaa omistajissakin syksyllä selvän eron. Puhelin soi ja omistajat jännittävät enemmän hevostensa startteja. Ne ovat hevosenomistamisen huippuhetkiä ja omistajilla on perhosia vatsassa, kuten kuuluukin”, Korvenheimo kuvailee taustajoukkojen tunnelmia.

Ravikansalle kilpailut ovatkin ravivuoden kohokohtia, ja lähdöissä esiintyy monesti raviurheilun tulevaisuuden suurnimiä. Keskiviikkona 25. elokuuta Vermossa ratkottiin lämminveristen Derbyn finaalipaikat, ja finalistihevosista useita sopii odottaa huippulähtöihin myös tulevaisuudessa.

Ikäluokkalähtöjen tunnelmaa on vaikea olla aistimatta paikan päällä. Lähdöissä konkretisoituu pitkä työ ja odotus. Kilpailujen monet ulottuvuudet voivat kuitenkin olla raveja vähemmän seuraavalle vaikea hahmottaa, mutta syksyn kilpailut tarjoavat elämyksiä myös raveihin vähemmän perehtyneille.

”Esimerkiksi kaverin matkassa raveihin lähteminen on hyvä tapa päästä sisälle ikäluokkakilpailuihin. Se on niin pienestä kiinni, tuleeko hevonen voittajana vai viidentenä maaliin. Samalla huomaa miten jännittävästä lajista on kyse”, Korvenheimo kannustaa.

Ikäluokkakilpailut kiinnostavat luonnollisesti myös tulevaisuuden hevosenomistajia. Unelma oman hevosen esiintymisestä suurkilpailussa elää monen mielessä.

Reittejä ravihevosen omistajaksi on useita. Osa hevosten kasvattajista toimii edelleen ravureiden omistajina, kun taas osa kasvateista on päätynyt eteenpäin uusien omistajien käsiin.

Esimerkiksi kaksi lämminveristen Oulu Express –finalisteista on myyty vuoden 2019 Ypäjän varsahuutokaupassa. Perinteinen huutokauppa on jälleen vuorossa 11. syyskuuta ja huutokaupattavia varsoja on tarjolla yli 100 kappaletta. Huutokaupan historiassa on myyty mm. viime vuoden Derby-voittaja Mascate Match. Lisätietoja huutokaupasta.

Muutamia syksyn ikäluokkakilpailuja:

Oulu Express –finaalit 28.8.2021 (3v. sh, 4v. lv), Oulu

Suuri Suomalainen Derby 4.9.2021 (4v. lv), Helsinki

Midnight Race 11.9.2021 (4-5v lv), Tornio

Junnustartti-finaali 15.9.2021 (2v. lv), Helsinki

Villinmiehen Tammakilvan karsinnat 16.9.2021 (5v. sh, 4v. lv), Lappeenranta

Kriterium-karsinnat 21.9.2021 (4v. sh, 3v. lv), Teivo

Villinmiehen Tammakilvan finaalit 25.9.2021, Lappeenranta

Kriterium-finaalit 2.10.2021, Tampere

L. Fabritius Memorial – 5-vuotispalkinto 9.10.2021 (lv), Turku

Kasvattajakruunu-finaalit 10.10.2021, (2- ja 4-vuotiaat sekä 5-vuotiaat tammat, lv), Turku

Satakunta-ajon karsinta 15.10.2021 (4v. sh), Pori

Varsakunkku-finaali 19.10.2021 (3v. sh), Kuopio

Kymenlaakso-ajon karsinnat, 21.10.2021 (3v. lv), Kouvola

Satakunta-ajo 23.10.2021, Pori

Kymenlaakso-ajo 30.10.2021, Kouvola