Hyppää sisältöön

Iivo Niskasen raviohjastajaura käynnistyy juhannusaattona Vieremältä – ”Oikein kiva mennä ensimmäiseen starttiin”

Iivo Niskasen juhannus sujuu kotiseuduilla Vieremällä. Perjantaina olympiavoittaja debytoi raviohjastajana. Kuva: Anu Leppänen

Niskanen ohjastaa Vieremän ravien kolmannessa lähdössä lupaavaa lämminveriravuria E.V. Eskoa. Maanantain lähtörata-arvonnassa Niskaselle valikoitui lähtöpaikaksi kuudes rata, joka on tasoitusajossa eli volttilähdössä oivallinen starttipaikka. Vieremän kolmas lähtö starttaa aikataulujen mukaisesti kello 18.47.

Iivo Niskanen tunnetaan raviurheilun ystävänä, mutta olympiavoittajalla on perjantaina edessään täysin uusi aluevaltaus, kun vuorossa on uran avausstartti raviohjastajana.

Ravilähtöön osallistuvan ohjastajan tulee suorittaa ajolupakurssi, jonka aikana kuskikokelaat tutustuvat raviurheilun teorian lisäksi käytännön asioihin. Aivan untuvikkona kurssille ei pääse, vaan kokelailla tulee olla aikaisempaa kokemusta hevosen käsittelystä.

Useita ravihevosia aikojen saatossa omistanut Niskanen on viihtynyt hevosten rattailla ja Kuopion ajolupakurssin hän suoritti hyväksytysti. Raviyleisön ei tarvinnut odottaa avausstarttia pitkään.

”Siitä tulee ihan mielenkiintoinen lähtö. Hyvä lähtöpaikka tietysti, sillä kuutosnumero voltista ei ole kaikista vaikein. Siitä pystyy hyvin Kimmoa (Kärkkäinen) seurailemaan. Oikein kiva mennä ensimmäiseen starttiin”, Niskanen kommentoi lähtölistojen julkaisun jälkeen.

Niskanen hyppää perjantaina E.V. Eskon rattaille. Kasvattajanimi E.V. tulee Ponssen perustajalta Einari Vidgréniltä. Kuusivuotias lämminveriori on menestynyt urallaan hyvin ja 22 starttiin on mahtunut viisi voittoa. Hevosta valmentaa Matti Nisonen.

”Vidgrénin hevosia tulee tiiviisti seurattua, ja aina puolin ja toisin tulee onniteltua. Esko teki viimeksi Oulussa oikein hyvän startin.”

Taustatietoa perjantain lähtöön on kuulemma saatu myös valtakunnan kärkiohjastaja Santtu Raitalalta, joka vastasi E.V. Eskon Oulun startin kakkossijasta. Raitalan kokemusta kannattaakin kuunnella, sillä vuonna 2021 voittoja ohjastajalle kertyi huimat 357 kappaletta.

”Santun kanssa on muutama viesti vaihdeltu. Pitää sieltä kysyä tarkemmat ohjeet ja imeä vielä Matilta tiedot, jotta saisi tarjottua hevoselle hyvän suorituksen kuskista huolimatta”, Niskanen taustoittaa lähtöön valmistautumista.

Niskasen ja E.V. Eskon ensitapaaminen tapahtuu torstaina, kun juhannuksena aikaa Vieremällä viettävä hiihtäjä vierailee Nisosen tallilla viimeistelytreenin merkeissä.

”Torstaina käyn sitten viimeistelyt ajamassa Matin luona. En ole aiemmin päässyt Eskolla ajamaan, ja kun olen Vieremällä muutenkin juhannuksen vietossa, niin näppärää käydä tallilla pyörähtämässä, niin saa jonkinlaisen tuntuman hevoseen.”

Etukäteisasetelmat lähtöön ovat perin hyvät, mutta ennakkosuosikin viittaa saattaa lähdössä kantaa E.V. Eskon tallikaveri Episode Nine.

”Tallikaveri on varmasti lähdön paras hevonen, eikä Matti varmasti anna suosiolla keuloja, tulee mielenkiintoinen startti.”

”En tiedä, onko Esko millainen starttaamaan, pitää katso miten se lähtee liikkeelle. Sillä pystyy ajamaan monenlaisista asetelmista, eli se ei ole juoksupaikkariippuvainen. Semmoisen jonkinlaisen suunnitelman voisi torstaina luoda, että miettisi taktiikkaa ja lähtisi sitä toteuttamaan. Ajetaan, miten valmentaja näkee parhaaksi”, Niskanen pohtii perjantain lähdön taktisia kuvioita.

Tutustu E.V. Eskoon Hippoksen Mobiiliheppa-palvelussa.

Tutustu E.V. Eskoon Hippoksen Heila-jalotusjärjestelmässä.

Vieremän juhannusravien 3. lähtö kello 18.47

 1. Taiga Caramell  /  Ville Koivisto 2140m
 2. Austin  /  Heikki Mikkonen
 3. Episode Nine  /  Matti Nisonen
 4. Leemark’s Fabrizio  /  Leif A Flink
 5. Excel Porsche  /  Jani Suonperä
 6. E.V. Esko  /  Iivo Niskanen
 7. Chumlee  /  Kimmo Kärkkäinen
 8. Bluehouse’s Power  /  Mauri Jaara 2160m
 9. Motivated Second  /  Terno Grönstrand
 10. Miss Mythos  /  Niko Riekkinen
 11. Quattro Tilly  /  Harri Partanen
 12. Bella Follo  /  Elina Pakkanen
 13. Global Army  /  Pekka Vehviläinen