Hyppää sisältöön

Iikka Nurmonen liittyi Tuhannen voiton klubiin Kuopiossa – ”Kyllähän se on iso saavutus nuorelle miehelle”

Lahtelainen Iikka Nurmonen, 27, ohjasti uransa 1000. voiton lauantai-iltana Kuopiossa. Tasatonni tuli Le Gros Billin rattailla. Komean rajapyykin rikkoutuminen vei Nurmoselta vain vajaat 7000 starttia.

Raviohjastajien Tuhannen Voiton Klubi täydentyi lauantaina 13. maaliskuuta Iikka Nurmosen nimellä, kun lahtelainen raviurheilija rikkoi Kuopion Superlauantai-raveissa 1000 voiton rajan. Vuonna 1993 syntynyt Nurmonen on verrattain nuori saavutukseen yltänyt raviohjastaja.

Ohjastajauransa vuonna 2009 aloittanut Nurmonen on noussut nopeasti Suomen kärkiohjastajien joukkoon. Uran tähänastisesti paras vuosi nähtiin vuonna 2017, kun Nurmonen ohjasti 161 ykkössijaa.

”Kyllähän se iso saavutus on nuorelle miehelle, kun ei tässä pitkään ole ajettu. Hieno merkkipaalu”, Nurmonen tiivistää saavutuksen merkityksen.

Nurmonen toiminut monien viime vuosien merkittävimpien suomalaisen raviurheilun merkkipaalujen kapellimestarina. St Michel –ajon voittoa Nurmonen on juhlinut kaksi kertaa vuosina 2017 ja vuonna 2020. Viime vuoden voitto menee historian kirjoihin Next Directionin voittoajan 08,9aly myötä. Kyseessä on Suomessa syntyneiden ravureiden absoluuttinen SE-tulos.

”Uran isoimmista voitoista mieleen nousee Midnight Hourin Åby Stora Prisin voitto sekä kaksi St Michel –voittoa. Etenkin Surprise Lord oli merkittävä hevonen uran alussa. Sillä kun alkoi pärjätä, niin sen jälkeen tuli paljon uusia ajettavia muutenkin. Sen merkitystä ei voi väheksyä”, Nurmonen muistelee uraansa taaksepäin.

Leppävirtalaisen Timo Hulkkosen lisäksi Nurmosen omat vanhemmat ovat olleet merkittävässä roolissa matkalla raviammattilaisuuteen.

”Surprise Lord oli ensimmäisiä hevosia jota ajoin Timolle ja hän ollut myös minun ajopukusponsorini. Lisäksi omat vanhemmat ovat olleet merkittävä tuki.”

Raviperheeseen kasvaneelle Nurmoselle ura hevosten parissa oli selviö jo nuoresta pitäen. Ohjastustöiden lisäksi arjen täyttävät oman valmennustallin työtehtävät. Viime vuonna Nurmosen valmennettavat juoksivat kaviourilla peräti 39 ykkössija ja voittosummalla mitatussa valmennustilastossa lahtelainen oli vuonna 2020 yhdeksäs.

”Eihän sitä aikoinaan mittakaavoista tiennyt, ja siitä onko ohjastaja vai valmentaja. Se on kuitenkin ollut lapsesta asti selvää, että haluan tehdä hevosten kanssa parissa töitä.”

Valmennustoiminnan sekä ohjastamisen yhdistäminen voi tuntua ulkopuolisesta työläältä yhdistelmältä, mutta Nurmonen on nykytilanteeseensa tyytyväinen.

”Työtilanne on puolisopiva tällä hetkellä. Aamulla tehdään aamutallit sekä treenataan hevoset ja illalla lähdetään raveihin. Kyllähän se oma valmennustoiminta rajoittaa lainaohjastamista, ja en lähde nykyisin ihan joka puolelle ajamaan vierailla hevosilla. Viihdyn töissäni joka puolella, ja tällä hetkellä menee kivasti”, Nurmonen taustoittaa raviammattilaisen arkea.

Tuhannen voiton rajan rikkoutuminen ohjastajana on komea merkkipaalu, ja vaikka tasalukuun mahtuu useita merkittäviä suurkilpailuvoittoja, löytyy nälkää myös tulevia koitoksia varten. Kotimaan ravivuoden suurkilpailut ovat etenkin lahjakkaan ohjastajan haaveissa.

”Isot kasvattajakilpailut ja Suomessa ajettavat kansainväliset lähdöt ovat vielä pääosin voittamatta. Esimerkiksi Finlandia-ajo ja Kymi GP olisi kiva voittaa, kun molemmissa on tullut toiseksi.”