Hyppää sisältöön

Hyvinvointitarkastuksia laajennetaan

Kilpaileville ravihevosille on heinäkuusta lähtien tehty hyvinvointitarkastuksia viidellä maakuntaradalla. Hippoksen sääntövaliokunta on päättänyt jatkaa tarkastuksia ja laajentaa niitä kuudelle muulle maakuntaradalle. Tarkastukset ovat osa ravihevosten hyvinvoinnin kehittämisohjelmaa.

Kuva: Hippos / Ville Vuorinen


Hyvinvointitarkastuksissa tarkastelun kohteena ovat muun muassa hevosen yleiskunto, jalat, kaviot ja suu. Tarkastuksessa käydään läpi myös varusteet ja kärryt. Tarkastukset on otettu hyvin vastaan, ja niin kilpailijat kuin toimihenkilötkin ovat olleet sitä mieltä, että tällaiset tarkastukset ovat tarpeellisia ja luonnollinen osa ravikilpailutoimintaa.

Tarkastukset raportoidaan Hippokseen, jossa niitä tilastoidaan ja tarkkaillaan niissä esiintyviä huomioita. Tarkastukset ovat sujuneet hyvässä hengessä. Kilpailevat hevoset ja niiden varusteet ovat havaittu hyväkuntoisiksi, ja hevoset on valjastettu asianmukaisesti. Eniten puutteita on ollut siinä, ettei kilpailevilla hevosilla ole ollut raveissa mukana hevospassia. Joitakin puutteita on havaittu myös hevosten varusteissa, lähinnä niiden kunnossa ja huollossa. Erityistä huomiota toivotaan kiinnitettävän kuolaimiin, joiden kuntoa kilpailijoiden pitäisi itsekin seurata säännöllisesti. Syksyn aikana on todettu muutamia tapauksia, joissa kulunut kuolain on rikkoutuessaan aiheuttanut vaaratilanteen.

Hyvinvointitarkastusten tavoitteena on saada lisätietoa kilpailevien hevosten hyvinvoinnista, varusteista ja valjastamisesta. Tarkoituksena on edistää hevosten hyvinvointia ja kilpailujen turvallisuutta yhdessä hevosten taustavoimien kanssa.

Tarkastuksen suorittaa ensisijaisesti valjakkotarkkailija yhteistyössä kilpailueläinlääkärin ja kengittäjän kanssa. Tarkastus pyritään sopimaan ja toteuttamaan hevosen valmentajan kanssa siten, että se ei häiritse valjakon valmistautumista kilpailuihin.

Nyt hyvinvointitarkastuksia jatketaan pilottijaksossa mukana olleilla radoilla Forssassa, Kaustisella, Kuopiossa, Kouvolassa ja Oulussa. Näiden lisäksi mukaan tulee uusina ratoina Vermo, Teivo, Turku, Jyväskylä, Joensuu ja Lahti. Tarkastukset kirjataan Heppa-järjestelmään kilpailueläinlääkärin raporttiin, josta ne ovat myös hevosen taustavoimien nähtävissä.

Kilpahevosten hyvinvointia ja terveydentilaa tarkastellaan kaikissa ravikilpailuissa Suomessa. Hyvinvointitarkastukset ovat erillisiä valjakkotarkastuksia, kilpailueläinlääkärin normaalien valvontatoimien lisänä.

Lisätietoja:

Martti Tala, asiantuntijaeläinlääkäri

Suomen Hippos
martti.tala@hippos.fi
020 760 5244 / 040 354 0338