Hyppää sisältöön

Hullumies hyvästelee kotiratansa lauantaina

Hullumies on tehnyt näyttävän paluun kaviourille viimeisenä kilpailuvuotenaan. Loukkaantumisen vuoksi puolitoista vuotta sairastuvalla ollut ori tervehtyi ja pääsi vielä kilpailemaan maamme parhaita suomenhevosia vastaan. Viimeinen kausi on toistaiseksi tuottanut kaksi voittoa, seitsemän kakkossijaa ja yhden kolmosen.

Hullumies
Seppo Sarkola on valmentanut Hullumiestä oriin koko kilpauran ajan. Kuva: Suomen Hippos

Vuodenvaihteessa 16-vuotiaaksi kääntyvä Hullumies jää kaviourilta eläkkeelle ikänsä vuoksi. Suomenhevosilla kilpailuoikeus päättyy sen vuoden loppuun, jolloin hevonen täyttää 15 vuotta.

 

Käsillä ovat Hullumiehen uran viimeiset kilpailut, joista toinen koittaa lauantaina sen kotiradalla Tampereen Teivossa. Hullumies ravaa myös tapaninpäivänä Vermossa, missä järjestetään oriin ikätoverin ja täten myös eläköityvän kaksinkertaisen ravikuninkaan Köppisen kunnialähtö.

 

Hullumies on ollut sen koko uran ajan tamperelaisen Seppo Sarkolan valmennuksessa. Sarkola, 71, on legendaarinen Teivon ratavalmentaja, joka on valmentanut hevosia samassa paikassa jo vuodesta 1976 lähtien. Valmentaja on todennut, että fiilis Hullumiehen eläköitymisestä on tietyllä tavalla haikea, mutta ori on työnsä tehnyt ja ansaitsee tulevat eläkepäivänsä.

 

Hullumiehen ura käynnistyi hevosen ollessa viisivuotias, ja heti ensimmäinen kilpailukausi tuotti kahdeksan täysosumaa sekä Derbyn viitossijan. Kuusivuotiskaudelle meno vain vahvistui, ja sen kevään kuuden voiton putkeen mahtui muun muassa kymppitonnin arvoinen Satakunta Seniorin ykkössija. Vielä parempaa oli kuitenkin luvassa, kun ori spurttasi kesän Suur-Hollola-ajossa ylivoimavoittoon ja kuittasi Talli Hullumiehelle komeat 30 000 euron ykkösrahat.

 

Tulevina kausina Hullumies vakiinnutti paikkansa suomenhevosten ykköstasolla. Erityisen jännät hetket omistajilla oli Porin kuninkuuskilpailussa vuonna 2014. Ori lähti 3100 metrin päätöskisaan johtoasemasta voitettuaan kaksi avausmatkaa. Taipuminen takajoukkoihin pudotti Hullumiehen lopputuloksissa kahdeksanneksi. Paluu voittokantaan tapahtui heti seuraavassa startissa Teivon Erilo-juoksussa, ja keulavoiton Hullumies nappasi muutamaa viikkoa myöhemmin myös Vermon Tähtisprintteristä.

 

Vuonna 2015 Hullumiehestä tuli yksi kaikkien aikojen nopeimmista suomenhevosista, kun se Mikkelin Suurmestaruudessa paineli mailin 19,6-kyytiä ja hävisi tulevalle ravikuninkaalle Jokivarren Kunkulle vain täpärästi. 1.20-haamurajaa ori hätyytteli myös uusiessaan Vermon Tähtisprintterin voiton vuonna 2016.

 

Koko urallaan Hullumies on ehtinyt kilpailla 150 kertaa, joista voittoja on 34 kappaletta ja palkintorahoja ori on kerännyt lähes 300 000 euron edestä. Hullumiehen ovat kasvattaneet Kauppapuutarha Ylitalo Oy ja Esa Lähdekorpi ja sen omistaa Talli Hullumies.

 

Hullumiehelle lahjoitetaan lauantaina loimi koko oriin hienon uran kunniaksi. Loimen on lahjoittanut huittislainen Vampulan konepajayrittäjä Janne Survonen. Vaikka oriin kotirata on ollut koko uran ajan Tampereen Teivo, Hullumies on toiminut urallaan tietenkin myös Huittisten mannekiinina.

 

”Huittisissa on edelleen hullumiehen asennetta ja huumoria, ja Huittisten markkinointimies Hullumies ansaitsee loimensa”, yrittäjä Janne Survonen sanoo.

 

Hullumiehen lauantain Teivon lähtö kisataan ravien kymmenentenä lähtönä noin kello 17.15 ja se on kylmäveristen avoin 1600 metrin ryhmäajo. Hullumiestä vastaan asettuvat muun muassa kovakuntoinen Ellin Sisu sekä ruunaruhtinas Polara. Kilpailun voittaja palkitaan 7000 eurolla.

 

Teivossa ravataan lauantaina myös muita kiinnostavia lähtöjä. Lämminveristen avoimessa lähdössä kotiradan Bret Boko jahtaa kauden kymmenettä voittoaan. Suomenhevosten Pimara Cupin finaalissa nähdään, pystyykö tamma Hyvännäköinen nappaamaan jo neljännen peräkkäisen voittonsa.


Teivon lauantairavien lähtölistat ovat luettavissa Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmässä

 

Ravit alkavat kello 14, mutta tapahtuma avataan jo tuntia aiemmin. Teivossa aloitetaan kello 13 Lastenlauantai, jonka osana nähdään tunnelmallinen eläinten joulusiunaus raviradan etusuoralla. Tilaisuudessa tavattavissa ovat muun muassa rapsuttelua odottava Ossi-aasi sekä itse Joulupukki.

 

Lisätietoja:


Hanna Laakso
Tiedottaja
Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403

 

Päivi Lehtonen
Toimitusjohtaja

Tampereen ravirata Oy
paivi.lehtonen@teivo.fi
040 779 5583