Hyppää sisältöön

Huisi Hippu ja Marier Mili seppelöitiin Villinmiehen Tammakilvan sankarittarina

Huisi Hippu on ohjastaja Kim Åkerludille tärkeä hevonen (Kuva: Maisa Hyttinen)

Lappeenrannassa ravattiin tänään Villinmiehen Tammakilpa sekä Suomessa syntyneille neljävuotiaille lämminveritammoille että viisivuotiaille suomenhevostammoille. Lappeen raviradan vuoden pääkilpailuissa lämminverisille oli tarjolla 42 000 euron ja suomenhevosille 24 000 euron ykköspalkinto. Suomenhevosten tammakilvan voittajana seppelöitiin Huisi Hippu ja lämminveristen kilpailussa seppeleen sai kaulaansa Marier Mili.

Huisi Hippu tuli Lappeenrantaan voittamaan

Suomenhevosten tammakilvan finaalista odotettiin tiukkaa kilpailua kolmen karsintavoittajan kesken. Lopulta lähtöä hallitsi keulapaikalta Kim Åkerlundin ohjastama Huisi Hippu. Kilpakumppanit Hentun Liisa ja Landen Iita saapuivat maaliin aivan sen kintereillä.

“Olen ajanut sillä nättejä reissuja joka ikisessä lähdössä, mutta nyt ajettiin niin, että voitetaan kunnolla tai hävitään saappaat jalassa. Kaikki tai ei mitään. Siitä on rakennettu pitkäikäistä kilpahevosta”, ohjastaja Kim Åkerlund kertoi voittajahaastattelussa.

Valmentaja Karoliina Mustamo pitää tallia ohjastaja Kim Åkerlundin naapurissa Pinsiössä Pirkanmaalla. Kahden valmentajan yhteistyö on tiivistä, apua annetaan ja saadaan. Tammakilvan voitto on viittä hevosta valmentavalle Mustamolle valmentajauran toistaiseksi merkittävin.

“Jännitti ihan hirveästi ja kyyneleet tulivat lopussa. Tämä on yksi tähänastisen uran tavoitteista ja nyt me olemme täällä. Ihan mahtavaa. Toivottavasti tamma pysyy terveenä ja kehittyy, niin päästään vielä isompien tyttöjen kisoihin”, Mustamo kertoi.

“Huisi Hippu on äärimmäisen rehti ja lähtee aina innoissaan töihin. Vaikka ajaisit sen viisi kertaa päivässä, se tulisi aina portille vastaan, että taasko mennään. Ja se tekee aina kaikkensa”, Mustamo kehui valmennettavaansa.

Huisi Hippu on toteuttanut omistaja Suvituulia Kivipadon haaveen hyvästä suomenhevostammasta.

“Olen haaveillut lapsuudesta asti, että saisin hyvän suomenhevostamman. Myöhemmin elämässä tuli sellainen vaihe ja etsin hevosta aika kauan. Lopun viimein valitsin ilmoituksen perusteella juuri tämän. Se oli silloin pikkuvarsa. Suurimmat kriteerit olivat suku; emälinja ja mieluisa isäori. Ajattelin, että se saisi olla tamma ja mieluiten sellainen, joka ei ole pienimmästä päästä”, Kivipato kertoi.

Huisi Hipun on kasvattanut kouvolalainen Team Jovive. Samaan sisarussarjaan kuuluvat myös yli 100 000 euroa tienannut Huisi Hemmo sekä neljävuotias Huisi Helmi, joka aloitti uransa voitolla.

Marier Mili tuplasi Tammakilvassa voittosummansa

Mariel Mili ja Hannu Torvinen hallitsivat lämminveristen Villinmiehen Tammakilpaa lähdöstä maaliin. Voiton myötä vasta 13 kertaa kilpaillut tamma lähes tuplasi voittosummansa, joka on nyt 82 000 euroa.

“Karsinnasta jäi tosi hyvä maku. Finaaliin tehtiin pieniä muutoksia ja tuntuu, että nekin onnistuivat. Hevonen juoksi tänään ensimmäistä kertaa ilman kaikkia kenkiä, joka on aina vähän riskipeliä. Tuntui, että on hyvä ratkaisu kokeilla tänään. Tosi onnellinen olo koko porukan puolesta, että saatiin onnistuminen”, ohjastaja Torvinen kertoi voittajahaastattelussa.

Hollolalaisvalmentaja Christa Packalénille Tammakilvan voitto oli vuoden 39:s. Tallin hevoset ovat kilpailleet tänä vuonna huimalla voittoprosentilla 30 ja tienanneet lähes 200 000 euroa. Tammakilpaan lähdettiin karsintavoitosta huolimatta maltillisin odotuksin.

“Karsintajuoksun jälkeen tiesin, että hevonen on nyt hyvä, mutta nämä on niin kovia lähtöjä, että kaiken pitää onnistua. En osannut kuvitella, että pystyisimme voittamaan tämän”, valmentaja tiivisti.

“Minni on älyttömän mukava hevonen kaikin puolin. Se toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Nyt kun ikää on tullut, on sille tullut vähän myös omaa tahtoa, minkä koen olevan vain hyvä asia. Se rakastaa olla töissä ja lähtee aina tosi mielellään ajoon. Se on hyvä piirre ravihevosessa”, Packalén kehui.

Marier Milin on kasvattanut kouvolalainen Talli Raviriihi, jonka takaa löytyvä Mikko Liikkanen voitti H.P. Likan kanssa historian ensimmäisen suomenhevosten Tammakilvan vuonna 1981. Marier Milin omistaa niin ikään kouvolalainen Marko Kitunen.