Hyppää sisältöön

Huisi Hemmo starttaa karsintavoittajana suomenhevosten Kriterium-finaaliin – ”Kyllä me ollaan omistajien kanssa hevoseen uskottu”

Huisi Hemmo starttaa suomenhevosten Kriterium-finaaliin karsintavoittajana. Nelivuotiaan suomenhevosen takaa löytyy kymmenhenkinen omistajaporukka Scuderia Orso Polare. Ikäluokkatähteä valmentaa pihtiputaalainen Antti Ojanperä.

Huisi Hemmo Kriterium-karsinnan voittaja 22.9.2020 kuva Maisa Hyttinen
Huisi Hemmo voitti oman Kriterium-karsintansa vakuuttavalla tavalla. Omistajaporukka Scuderia Orso Polaresta voittoa juhli osakas Tommi Kärnä. Kuva: Maisa Hyttinen

Suomenhevosten Kriterium-finaali tulevana lauantaina on yksi Teivon ravien herkkupaloista. Nelivuotisikäluokan kerma kokoontuu lähtöauton taakse ja 2100 metrin jälkeen selviää kuka vie nimiinsä 57 000 euron ykköspalkinnon.

Finalistit karsittiin kahdesta karsintalähdöstä, joista toisen voitti Antti Ojanperän valmentama Huisi Hemmo. Ikäluokkakilpailuiden finaaleihin pääsy on kaikkien hevosten taustajoukoille suuri saavutus ja jännittävät hetket ovatkin luvassa myös Huisi Hemmon kymmenhenkisellä omistajaporukalla Scuderia Orso Polarella.

Omistajaporukan kimpanvetäjä Rami Koivisto on toiminut yli kymmenen vuotta hevosenomistajana, eikä vastaavaa ole vielä miehen kohdalle sattunut, vaikka menestystä on hevosenomistajana kertynyt.

”Valiant Kempillä oltiin Kymenlaaksoajossa kolmansia ja pärjättiin lauantairaveissa. Lisäksi mm. Anaheim Kemp voitti Jokimaa Tekee Tähtiä –lähdön aikanaan. Aikaisemmin ei ole tullut oltua tämmöisessä perinteisessä kasvattajakilpailun finaalissa”, tunnelmoi Rami Koivisto.

Huisi Hemmo on avannut ikäluokkakilpailuiden lisäksi ovet myös suomenhevosten maailmaan. Kyseessä on myös ensimmäinen suomenhevonen, johon aikaisemmin pääasiassa lämminverikimpoissa mukana ollut haukiputaalainen lähti mukaan.

”Lämminverikimppoja on ollut 15:n vuoden aikana yli 20 kappaletta. Huisi Hemmon bongasin itse netistä, ja yritin sitä sieltä huutaa, mutta teknisten ongelmien takia se ei onnistunut. Tykästyin silloin hevoseen ja kiinnostus heräsi. Kävimme kerran sitten katsomassa yhtä lämminveristä samalla suunnalla, mutta lopulta se oli Huisi Hemmo, joka siltä reissulta päätyi matkaan”, naureskelee Koivisto.

Huisi Hemmon ura käsittää vasta kahdeksan lähtöä. Ura käynnistyi viime vuonna oululaisen Mauri Jaaran valmennuksesta, mutta toukokuussa osoite vaihtui piirun etelämpään pihtiputaalaisen Ojanperän talliin.

Uudesta osoitteesta jälki on ollut vakuuttavaa. Kriteriumin karsintavoiton lisäksi Huisi Hemmo sijoittui Oulu Express –finaalissa hienosti toiseksi.

”Silloin kun hevonen siirtyi Antille, niin naureskelin, että hevosella ollaan ikäluokkakilpailuiden finaaleissa. Kyllä me ollaan omistajien kanssa hevoseen uskottu, ja kyllä me näiden isojen kisojen finaaleihin nähdään kuuluvamme. Kuitenkin tämmöinen menestys on ollut positiivinen yllätys kaikille”, kommentoi Koivisto.

Pitkään ravilähtöjä omistajana jännittänyt Koivisto on ottanut ikäluokkakilpailun finaalin rauhallisesti vastaan. Mies toivo Helsingistä Haukiputaalle levittäytyneelle omistajaporukalle ilon hetkiä myös pitkästi Kriteriumin jälkeen.

”Hieno homma kimpan kannalta, että tuli tämmöinen varhaiskypsä ja vielä ravivarma juoksija, niin ollaan päästy jo nyt jännittämään koko rahan edestä vaikka uran toivottavasti vasta alkutaipaleella. Ollaan jo finaalipaikasta tosi iloisia, ja pääasia että hevonen on lauantaina terve ja saisi ehjän juoksun.”

Hevosenomistajalle ravilähdöt ovat melkoista tunteiden vuoristorataa, ja vaikka rutiini auttaakin Koivistoa, on lauantain sähköisyys aistittavissa.

”Ei voi sillein sanoa, että jännittäisi mahdottomasti, mutta on tämä erilainen tunne. Edellisinä öinä unet on meinannut jäädä, tänäänkin sitä heräsi itsekseen ennen herätystä, että kyllä se mielessä pyörii”, kuvaili Koivisto hevosenomistajan tuntemuksia.

Torstaina Pihtiputaalta oli omistajille kuulunut pelkkää hyvää, eli kaikki vaikuttaisi olevan valmista Huisi Hemmon koitokseen.

Huisi Hemmon lisäksi Kriterium-finaalin kuumimpiin nimiin lukeutuvat toinen karsintavoittaja Kinderi, jota valmentaa jämsäläinen Aimo Vuorisalo. Lisäksi kovaa panosta voi odottaa lapualaisen Jouko Paavolan valmentamalta Ville Kallelta. Lisäksi kärkisijoja tavoittelee kahdella valmennettavallaan Teemu Okkolin, jonka tallista finaaliin starttaavat Säfööri ja Suvelan Rinssi.

Kriterium-ravit käynnistyvät lauantaina kello 13.00 A-ponien Poni-Kriterium -lähdöllä. Päivän ensimmäinen lähtö esittäytyy kello 13.30. Suomenhevosten Kriterium-finaali ajetaan kello 16.00 ja illan kruunaa lämminveristen Kriterium kello 16.52. Kriteriumien välissä ajetaan lämmin - sekä kylmäveristen Kavioliiga-osakilpailut. Suorat lähetykset Teivon raveista on nähtävillä Veikkauksen TotoTV:n sekä MT26 -kanavan kautta.


Kriterium-finalistien esittelyt

Suomenhevoset

Lämminveriset


Lähtölistat, Kriteriumit 2020

Suomenhevoset

Lämminveriset