Hyppää sisältöön

Huima Lento ja Rose’s Tara Villinmiehen Tammakilpailun uudet sankarittaret

Perinteinen Villinmiehen Tammakilpailu on järjestetty vuodesta 1981 alkaen Lappeenrannan raviradalla. Kilpailu on yksi vuoden tärkeimpiä kilpailuja 4-vuotiaille lämminverisille tammoille ja 5-vuotialle suomenhevostammoille. Lauantaina Lappeenrannassa selvisivät kilpailun uudet sankarittaret.

1L5A0679
Huima Lento, valmentaja Noora Rinne-Nirva ja omistaja Chanette Rothin isä Frans Roth (Kuva: Hanna Närhinen)

Suomenhevosten finaali oli etukäteen tasaisempi lähtö kuin lämminveristen finaali. Johtopaikalle kiihdytti Miika Tenhusen ohjastama N.P. Liitotähti. Sen takaa haki paikan Esa Holopaisen ohjastama Huima Lento. Loppukaarteessa Huima Lento sai kiritilat ja nousi loppusuoralla selvään voittoon ennen hyvin kirinyttä Lilyä ja N.P. Liitotähteä.

Huima Lento otti jo toisen arvovoittonsa, sillä tamma voitti aiemmin kesällä Varsakunkku –finaalin. Sen omistaa Chanette Roth. – Huima Lento on meille syntynyt ja meillä kasvanut. Tähän lähtöön oltiin tähdätty ja voitto tuntuu todella hyvältä, Chanetten isä Frans Roth kommentoi ensimmäisiä fiiliksiään.

Karsinnoissa Huima Lento sijoittui toiseksi, mikä ei huolestuttanut valmentaja Noora Rinne-Nirvaa. –Itse osasin odottaa menestystä, vaikka hevonen jäi kakkoseksi karsinnassa. Se oli silloin jo hyvä ja finaaliin riisuttiin vielä kenkiä hevoselta. Se auttoi Huima Lennon vielä paremmaksi tänään, Rinne-Nirva kertasi.

Ohjastaja Esa Holopainen oli myös luottavainen jo ennen lähtöä. –Huima Lento tuntui tänään jo lämmityksessä niin hyvältä, että odotukseni nousivat sen myötä. Voiton kannalta oli ratkaisevaa, että mahduin kääntämään johtavan selkään alussa. Villinmiehen Tammakilpailu on tärkeä ja suosittu kilpailu tammojen omistajien kesken, ja on hienoa että tällainen kilpailu on tammoille, Holopainen kehui Lappeenrannan kilpailua.

Finaalin voitostaan Huima Lento ansaitsee 30 000 euroa. Voittoaika oli 28,0ake.

1L5A0703
Rose's Tara ja omistajat Team Arat (Kuva: Hanna Närhinen)

Lämminveristen finaalissa nähtiin kaksi ikäluokan eniten tienannutta tammaa, joista Derbyssä kolmanneksi sijoittunut Gloria Web oli kilpailun suuri ennakkosuosikki. Gloria Web kuitenkin laukkasi alussa kuten teki myös toinenkin karsintavoittaja Willow Pride. Johtoon avasi Club Nord Elit. Hannu Hietasen ohjastama Rose’s Tara sai hyvän paikan kolmannesta ulkoa.

Loppukaarteessa ulkoradoille suunnannut Rose’s Tara ajoitti kirinsä täydellisesti ja ehti juuri ennen maalia niin ikään hienosti kirineen Callela Lisbethin ohi. Kolmanneksi lähdöissä sijoittui hienosti laukkansa paikannut Willow Pride.

Rose’s Taraa valmentaa pitkän linjan ravivalmentaja Timo Salmela. –Rose’s Tara on aina ollut kyvykäs hevonen, mutta sillä on ollut urallaan epäonnea. Näin, että Hannu otti riskejä loppusuoralla ja se kannatti. Tamma tulee aina kovaa loppua. Tämä on ehdottomasti koko urani suurin voitto, Salmela hehkutti.

Ohjastaja onnistui riskinotossaan. –Rose’s Tara on joskus saattanut rullia yli loppusuoralla, mutta nyt ajattelin, että pakko ottaa riski ja kokeilla kaikkensa, että voitetaan. Tamma oli tänään tosi hyvä. Ajoin Rose’s Taralla kerran lounasraveissa voiton ja silloin mietin, että tämä hevonen voittaa vielä jotain suurta. En ajatellut etukäteen, että se voitto tulee juuri tänään, Hietanen kehui hevosta.

Villinmiehen Tammakilpailun voittaja Rose’s Tara ansaitsee 52 500 euroa. Rose’s Taran omistaa Team Arat, jossa on useita kimpanjäseniä ja voittajan on kasvattanut Team Aikamiehet. Voittoaika oli 14,4ake.

Lappeen raveissa oli Villinmiehen Tammakilpailun lisäksi muitakin kovatasoisia lähtöjä. Suomen paras tamma Ranch Kelly oli ennakkosuosikki lämminveristen avoimessa lähdössä. Lopulta lähdöstä muodostui kuitenkin Tapio Mäki-Tulokkaan valmentaman Attack Diablon näytös keulapaikalta. Antti Teivaisen ohjastama Attack Diablo teki mailin matkalla uuden Lappeenrannan rataennätyksen 10,7aly. Attack Diablon omistaa Esa Himanen.

Vapaasti käytettäviä kuvia

Lisätietoja,

Kari Tiainen, toimitusjohtaja

puh. 0500 493 760

e-mail kari.tiainen@lappeenravit.fi

1L5A0698
Rose's Taran omistajat Team Arat (Kuva: Hanna Närhinen)