Hyppää sisältöön

Huikea dokumentti Saaga S voitti pääpalkinnon New Yorkissa elokuvafestivaaleilla

Saaga S – satu suomenhevosesta dokumentti kertoo upean ja koskettavan tarinan eräästä kaikkien aikojen menestyksekkäimmästä ravihevosesta, kolminkertaisesta Kuninkuusravit-voittajasta Saaga S tammasta. Dokumentti voitti viime yönä Suomen aikaa ensimmäisen palkinnon suurilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Equus Film Festival. Festivaaleilla nähtiin kolmen päivän aikana yli 80 hevosaiheista elokuvaa eri puolilta maailmaa, kymmenistä eri maista. Mukana oli myös todella suuren budjetin elokuvia.

Saaga lumisessa maisemassa

"Saagaa kiiteltiin todella koskettavasta tarinasta ja hienosta Suomen luonnon kuvauksesta. Jo mukaan pääsy oli yllätys ja voitto tietenkin ihan mahtavaa", kertoo elokuvan ohjaaja Kai Kuntola New Yorkista ja jatkaa: "Oli kerta kaikkiaan hienoa edustaa suomenhevosta täällä Amerikassa, kertoa sen taustoista sotahevosena ja muusta. Haluan omistaa tämän elokuvan suomenhevoselle ja tietenkin Saaga S tammalle, joka onnistuu yllättämään meidät kerta toisensa jälkeen! Myös Kuninkuusravit kiinnostivat kilpailuhenkisiä amerikkalaisia. Osallistuin myös kansainvälisille elokuvaohjaajille järjestettyyn paneeliin, jossa kerroin Saaga S elokuvasta ja sen synnystä."

Festivaaleilla oli kaksi pääteemaa, Amerikan villien mustangien pelastaminen ja hevosterapia maailmanlaajuisesti.

"Oma suosikkini elokuvista oli saksalaisen Leonard Hollmanin ohjaama Silent Comrade, joka kertoi Afganistanissa olleiden saksalaisten sotilaiden sotatraumojen hoidosta hevosterapian avulla. Tulokset siitä olivat hämmästyttävän hyviä", kertoi Kai Kuntola

Mistä kaikki alkoi


Saaga S – satu suomenhevosesta on tarina paitsi huippu-urheilijasta, myös koskettava tarina unelmien tavoittelusta ja niiden saavuttamisesta.  Suomenhevostamma Saaga S on eräs maamme kaikkien aikojen menestyneimpiä kilpahevosia. Se on voittanut Kuninkuusraveissa Ravikuningatar-tittelin kolme kertaa peräkkäin, 2015, 2016 ja 2017. Saaga S on elokuva huippu-urheilijasta Saaga S, mutta myös elokuva unelmien tavoittelusta ja siitä kuinka ne joskus toteutuvat.

Huikeasta menestyksestä ei ollut tietoakaan, kun taipalsaarelaiset hevosharrastajat Milla ja Ilkka Pyysalo ostivat Saaga S tamman – valokuvan perusteella. Koska heidän mielestään se näytti kilpahevoselta, ja Ilkalla oli vaatimaton unelma päästä joskus ajamaan yksi ravilähtö. Pyysalon kotitilalla, jota suku on asuttanut 1500-luvulta lähtien, on ollut hevosia aina, mutta nyt Ilkan mielessä välkkyi oikea kilvanajo. 

Tuli ensimmäinen ravilähtö ja tuli toinenkin ja Milla ja Ilkka alkoivat tajuta, että heillä olikin käsissään aivan poikkeuksellisen lahjakas hevonen. Loppu on historiaa.

Dokumentissa ohjaaja Kai Kuntola seurasi Saaga S –tamman ja sen omistajien ja lähipiirin elämää vuoden ajan. Milla ja Ilkka kertovat aidosti ja avoimesti tarinansa, vastoinkäymiset ja huikeat onnistumisen hetket. Dokumentti näyttää myös sen kovan työn ja kymmenet tuhannet treenikilometrit jotka menestykseen aina tarvitaan. Ja upeiden kuvien takana hehkuu Suomen luonto kauneimmillaan kaikkina vuodenaikoina.

Lisätiedot: ohjaaja Kai Kuntola 040-0551880