Hyppää sisältöön

Historian ensimmäisen kylmäveristen Kavioliiga Grand Prix’n osallistujat esittelyssä

Kavioliigan ensimmäiset Grand Prix’t ajetaan Vermossa ja Seinäjoella lauantaina 16. marraskuuta. Seinäjoella mittaa toisistaan ottavat 10 huippuiskussa olevaa kylmäveristä.

1 KOSKELAN AKSELI 

Lammitys Koskelan Akseli 0616 AL
Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Ruuna, s. 2009 Suomi

Kavioliigassa 3. sijalla / 47 pistettä

Koskelan Akseli oli hyväntekeväisyyshevonen vuoden 2017 ajan, jolloin sen palkintorahat suunnattiin raviurheilun nuorisotoiminnan hyväksi. Hevonen menestyi hyvin ja vuoden päätteeksi projektista jaettiin peräti 15 900 euroa eri ratojen nuorisotoimintaan.

Koskelan Akseli on jatkanut hyvää työtä myös projektin jälkeen. Kaudella 2018 se ei voittanut kierrettyään kovia lähtöjä, mutta Ylivieskan ensimmäisestä Ruunaruhtinas-kisasta tuli kakkossijat Polaran jälkeen. Tänä vuonna Koskelan Akseli voitti alkuvuodesta kolme kertaa pääradalla Vermossa.

Koskelan Akselin ohjastaja-valmentaja Jukka-Pekka Kauhanen on pitkän linjan ravivalmentaja, jonka suuri yleisö muistaa etenkin Santeri Dahlian ja Jexpress Dahlian takaa.

Ohjastaja Jukka-Pekka Kauhanen

Valmentaja Jukka-Pekka Kauhanen

Hoitaja Sanna Taimela

Kasvattaja Tapio Keskitalo

Omistaja Korpiniemi Arja & Matikainen Eero

2 VIXEN

Vixen Kunkkarioriit PRINTTI Kuva Anu Leppänen
Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Ori, s. 2008 Suomi
Tilanne kavioliigassa 2. sijalla / 47 pistettä
 
Vixen on huippuhevonen poikkeuksellisen menestyneeltä emälinjalta. Suuresta voittosummastaan huolimatta se on emätammansa Xenan toiseksi menestynein jälkeläinen, sillä Kriterium-voittaja Vixus on kerännyt isommat ansiot. Vixus ja kova viisivuotias Vixeli ovat molemmat Vixenin täysveljiä ja kyseessä on melkoinen veljestrio!
 
Vixenin uran suurimmat ansiot ovat tulleet Kriteriumin kakkossijan ja Kirppu-Ajon voiton myötä. Markus Porokan treenattava on ollut mukana kolme kertaa kuninkuuskilvassa sijoituksin 5-6-9. Tällä kaudella Vixen on voittanut kolmesti ja tuorein voitto tuli komeassa paikassa Vermon EM-raveissa.

Ohjastaja Markus Porokka
Valmentaja Markus Porokka
Hoitaja Jenni Porokka
Kasvattaja Tenhunen Anna-Kaisa & Smolander Juha-Matti
Omistaja Talli Pääpäivä
 

3 JOSVEIS

Kuva: Hippos/Suvi Hakkarainen

Ruuna, s. 2009 Suomi
Tilanne kavioliigassa 1. sijalla / 100 pistettä
 
Kavioliiga-pistetaulukon ykkönen Josveis on maan parhaita suomenhevosruunia. Helmikuussa 2018 se kävi nappaamassa harvinaisen tuplavoiton Ranskan pääradalla Vincennesissä järjestetyssä kylmäveriottelussa. Sen jälkeen nousukiito on jatkunut erityisesti tänä vuonna, jolloin Josveis on voittanut mm. Valkeala-Ajon, Pelimanni-Ajon ja Oulu Grand Prix’n.
 
Kansainvälinen menestys on myös jatkunut, sillä ”Jussi” on käynyt lisäksi nappaamassa kakkossijan Solvallan Elitkampenista ja kolmossijan Oslo GP -päivän kylmäverilähdöstä. Syksyn aikana Antti Ojanperän valmennettava on voittanut peräti neljä Kavioliigan osakilpailua.
 
Vakio-ohjastaja Santtu Raitala ajaa ennätyskauttaan ja myös valmentaja Antti Ojanperän talli on rikkomassa viime vuoden voittosumman pian.
 
Ohjastaja Santtu Raitala
Valmentaja Antti Ojanperä
Kasvattaja Maaranen Janne & Ruokolainen Maarit
Omistaja Paul Lindgren
 

4 JORIINI

Kuva: Hippos/Hanna Närhinen

Ori, s. 2009 Suomi
Tilanne kavioliigassa 7. sijalla / 28 pistettä
 
Kotiradan toivo Kavioliiga Grand Prix’ssa on laihialaisen Hannu Hietasen ajama ja valmentama Joriini, jonka omistaja-kasvattaja Kalle Korkiavuori on myös pitkän linjan raviurheilija Seinäjoelta.
 
Joriinin tämä kausi on ollut melkoisen menestyksekäs, sillä se on vuoden aikana lähes tuplannut voittosummansa ja murtautunut suomenhevosten huipulle. Ori oli mukana myös Lahden kuninkuuskilpailussa, jossa ylsi kokonaiskisassa komeasti viidenneksi. Menestyskauteen mahtuu kaikkiaan kuusi ykkössijaa.
 
Hannu Hietasen vuosi on ollut niin ikään mainio, sillä ohjastajana hänellä oli Kavioliiga GP -viikon alussa 110 ajettua voittoa ja valmentajana lähes 132 000 euron tienestit.
 

Ohjastaja Hannu Hietanen
Valmentaja Hannu Hietanen
Hoitaja Sara Hietanen
Kasvattaja Kalle Korkiavuori
Omistaja Kalle Korkiavuori
Omistusoikeuden vuokraaja Mauri Korkiavuori
 

5 VINKSA

Kuva: Hippos/Pekka Salonen

Ruuna, s. 2011 Suomi
Tilanne kavioliigassa 6. sijalla / 30 pistettä
 
Vinksa on ollut valkealalaisen Arsi Skytän valmennuksessa ja Skytän perheen omistuksessa kaksivuotiaasta saakka. Alku-uralla laukat sotkivat menoa, mutta kahden vuoden ajan Vinksa on parantanut koko ajan otteitaan ja noussut sarjoissaan.
 
Vinksa on kilpaillut kärrylähtöjen lisäksi raviratsastus- eli montélähdöissä, joista sillä on yhdeksällä yrittämällä kaksi voittoa. Kärrylähdöissä uran kohokohta lienee St Michel -viikonloppuna 2018 tullut voitto tuloksella 22,3, joka on Vinksan edelleen voimassa oleva ennätys.
 
Skytän perheen edellinen menestyshevonen oli omanlaisensa tuhkimotarina: Vinkan Hovi maksoi vain sata euroa eikä ollut Skytälle tullessaan juurikaan menestynyt, mutta ansaitsi lopulta kilparadoilta yli satatuhatta euroa.
 
Ohjastaja Jarmo Saarela
Valmentaja Arsi Skyttä
Hoitaja Heli Taipale
Kasvattaja Laura Vesalainen
Omistaja Metsäyhtymä Skyttä Arsi & Taipale Tarja
 

6 VÄLÄHDYS

Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ori, s. 2009 Suomi
Tilanne kavioliigassa 5. sijalla / 34 pistettä
 
Kymenlaakson vauhtiori Välähdys on aikamme parhaita suomenhevosia. Ville Korjuksen silmäterä on vakiinnuttanut paikkansa rodun huipulla viimeisten reilun kolmen vuoden aikana.
 
Välähdys on voittanut yli puolet kilpailuistaan ja ykkössijojen joukkoon mahtuu mm. Pohjoismaiden mestaruuden ja Nordic Kingin voitot vuonna 2017 sekä kuninkuuskilpailun osamatkavoitot Turussa 2016 ja Rovaniemellä 2018.
 
Valmentajan lisäksi Välähdystä on ajanut Mika Forss, mutta hän on Kavioliiga GP -päivänä Vermossa ja Seinäjoella ohjastajana on jälleen Ville Korjus.

Ohjastaja Ville Korjus
Valmentaja Ville Korjus
Kasvattaja Arto Nieminen
Omistaja Korjus Samuli & Ville & Majander Teija
 

7 LARVAN HURMOS

Kuva: Hippos/Hanna Närhinen

Ori, s. 2010 Suomi
Tilanne kavioliigassa 11. sijalla / 19 pistettä
 
Pitkän linjan suomenhevosvalmentaja Jouni Miettisen tallia edustaa Larvan Hurmos, jonka juuret ovat Pohjanmaalla. Ilmajokelainen Markku Ojala kasvatti Larvan-alkuliitteellä tunnettuja suomenhevosia ja hänen menehdyttyä toimintaa on jatkanut hänen tyttärensä Riikka Takaneva, jonka puoliso Ari on tunnettu etenkin Graceful Swampin kasvattajana.
 
Larvan Hurmoksen läpimurto alkoi syksyllä 2017, jolloin se juoksi peräti seitsemän peräkkäistä voittoa. Sen jälkeen nousu on jatkunut niin, että tänä vuonna on ollut jo avointen lähtöjen vuoro. Elokuussa ori osallistui ensimmäistä kertaa kuninkuuskilpailuun Jokimaalla, mutta laukat pilasivat mahdollisuudet kahdella avausmatkalla.
 
Ohjastaja Juha Länsimäki
Valmentaja Jouni Miettinen
Kasvattaja Markku Ojala
Omistaja Hurmos Talli
 

8 POLARA

Polara Antti Tupamäki Solvalla 260519 kuva Hippos Hanna Laakso
Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ruuna, s. 2010 Suomi
Tilanne kavioliigassa 8. sijalla / 26 pistettä
 
Ohjastaja Antti Tupamäki
Valmentaja Antti Tupamäki
Kasvattaja Petteri Salonen
Omistaja Tiainen Janne & Tupamäki Antti
Omistusoikeuden vuokraaja Antti Tupamäki
 
Petäjäveden kestomenestyjä Polara oli vuosina 2017-2018 maan menestyneimpiä suomenhevosia, eikä huonosti ole mennyt tämäkään kausi. Keväällä 2017 Polara kävi voittamassa suomalaisfanien riemuksi Elitkampenin Solvallassa Elitloppet-sunnuntaina ja Oslo GP -päivän lähdöstä tuli kakkossija. Vuonna 2018 sijoitukset menivät toisinpäin: Elitkampenista komea kakkossija ja voitto Oslosta.
 
Polara on alittanut kolmesti 1.20-rajan ja uran tienestit ovat jo komeasti yli 440 000 euroa. Ylivieskan Ruunaruhtinas-kilpailu on järjestetty kaksi kertaa, ja Polara on kruunattu molemmilla kerroilla ruhtinaaksi.
 
Polaran omistavat vanhat koulukaverit Antti Tupamäki ja Janne Tiainen, joka on myös Killerin raviradan hallituksen puheenjohtaja.
 

9 METKUTUS

Kuva: Hippos/Hanna Närhinen

Ori, s. 2004 Suomi
Tilanne kavioliigassa 22. sijalla / 8 pistettä
 
Metkutus nousi Pajas Facen kanssa Kavioliiga Grand Prix -lähtöön yleisöäänestyksen perusteella. Yleisön sympatiat on helppo ymmärtää, sillä vahva ja ahkera Metkutus on kovien suomenhevoslähtöjen vankkoja kestonimiä. Isänsä Liptuksen tavoin Metkutus kilpailee ahkerasti ja tekee aina rehtiä työtä.
 
Valmentaja ja osaomistaja Juha-Matti Paavola on ajanut valtaosan hevosen 337 kilpailusta, mutta Pariisin kylmäveriottelussa 2013 ja 2014 tuntumaa ottivat myös Ranskan kärkiohjastajat Jean-Michel Bazire ja Eric Raffin.
 
Rehdin kilpahevosen ruumiillistuma Metkutus hakee vauhtia suurlähtöön vielä perjantai-iltana Ylivieskan raveista. Komea ura on loppusuoralla, sillä Metkutuksen kilpailuoikeus päättyy vuodenvaihteessa.
 

Ohjastaja Juha-Matti Paavola
Valmentaja Juha-Matti Paavola
Kasvattaja Juha-Matti Paavola
Omistaja Paavola Juha-Matti & Lampela Teija
Omistusoikeuden vuokraaja Juha-Matti Paavola
 

10 NOPSAN VAUHTI

Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ruuna, s. 2006 Suomi
Tilanne kavioliigassa 8. sijalla / 26 pistettä
 
Kun Nopsan Vauhti täräytti kesällä 2016 Mikkelissä hurjan voittotuloksen 19,9, sitä tituleerattiin maailman nopeimmaksi kylmäveriruunaksi. Sittemmin Polara on vielä petrannut tuota tulosta, mutta joka tapauksessa Nopsan Vauhti on yksi niistä harvoista suomenhevosista, joka on kyennyt alittamaan maagisen 1.20-rajan.
 
Joutsenolaisen Ismo Truhposen silmäterä voitti elokuussa Ylivieskan Ruunaruhtinas-kilpailun avausmatkan ja oli kokonaiskisan kolmas. Nopsan Vauhdin tavaramerkki on nimeen hyvin sointuvasti nopeus. Kuninkuusraveissa ajetussa Speed Racessa se paineli 600 metrin matkan 17,7-ajassa.
 
Ohjastaja Niko Jokela ajaa parhaillaan uransa parasta kautta, sillä isänpäivän jälkeen kasassa oli jo 112 voittoa.

Ohjastaja Niko Jokela
Valmentaja Ismo Truhponen
Kasvattaja Jauho Jarkko & Mirva
Omistaja Tuulimäen Talli

Kavioliigan pistepörssit >

Kavioliiga GP:n lähtölista >