Hyppää sisältöön

Hippos suosittelee 14 vuorokauden karanteenia talliin muuttaville sekä ulkomailta palaaville hevosille

Espanjassa vakavia tartuntaryppäitä aiheuttanut hevosten herpesvirus EHV-1 uhkaa ratsastuskilpailuiden lisäksi myös Euroopan ravikilpailuiden järjestämistä. Mahdollisten tartuntaketjujen katkaisemiseksi Hippos suosittelee ulkomailta palaaville sekä talliin uusina muuttaville hevosille 14 vuorokauden karanteenia muista hevosista.

Hevosten herpesvirus voi itää jopa kaksi viikkoa, joten vaikka hevonen olisikin terveystarkastettu ja oireeton talliin saapuessaan, voi hevonen kantaa mahdollista herpestartuntaa.

Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana, mutta ne voivat levitä myös virusta sisältävien eritteiden likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä. Tartunnoille on tyypillistä, että virus jää elimistöön piilevästi ja voi aktivoitua myöhemmin stressin tai tiineyden yhteydessä. Sairaus esiintyy kolmena muotona: hengitystieinfektiona, sikiön vaurioitumisena sekä halvauksena. Virus säilyy huonosti hevosen ulkopuolella, ja se on herkkä desinfektioaineille.

Suomessa uusia herpestartuntoja ei ole havaittu, mutta Valencian ratsastuskilpailuista hevosia on palannut mm. Ruotsiin. Herkästi tarttuvan taudin leviäminen Suomeen voi pahimmillaan johtaa jopa ravikilpailutoiminnan keskeytykseen, joten valmentajien sekä hevostenpitäjien rooli taudin ennaltaehkäisyssä on hyvin tärkeää.

”Euroopassa tautia on pidetty turhankin paljon ratsuhevosten kirouksena, mutta jos herpes alkaa levitä Euroopan ravikilpailuissa, voi kilpailutoiminnan katkos olla helposti edessä myös täällä. Ratsu –ja ravihevoset kulkevat maiden välillä monesti yhteiskuljetuksilla, ja olisi suorastaan yllätys, jos herpes ei tavoittaisi jollain tasolla myös ravihevosia”, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala kommentoi.

Karanteenissa hevosen ei tulisi kilpailla, mutta jos hevosessa on havaittavissa merkkejä sairastumisesta, tulisi hoitavaan eläinlääkäriin olla välittömästi yhteydessä.

”Suomi on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että olemme täällä pohjoisessa. Tällä hetkellä on kuitenkin olemassa riski siitä, että tautia olisi levinnyt Ruotsiin, joten suosittelemme kaikkia ulkomailta Suomeen palaavia hevosia noudattamaan 14 vuorokauden karanteenia. Ymmärrämme, että kilpailukuntoisen ravurin eristäminen kahdeksi viikoksi voi tuntua suurelta uhraukselta, mutta jos olemme siinä tilanteessa, että tauti leviää Suomessa, puhutaan jo aivan eri mittaluokan asioista”, Tala painottaa.

Lisätietoja herpesviruksesta.