Hyppää sisältöön

Hippolis mukaan hevosalan yhteistyöhön Euroopassa

Suomesta Hippolis - Hevosalan osaamiskeskus ry on hyväksytty Euroopan Horse Networkin (EHN) jäseneksi vuoden 2012 alusta. EHN on Euroopan laajuinen hevosalan yhteistyöverkosto, joka tekee hevosalaa ja sen vaikuttavuutta tunnetuksi päättäjille ja vaikuttaa alan toimintaedellytyksiin. EHN pyrkii ennakoimaan ja vaikuttamaan tulevaisuuden toimintaympäristöön muuttuvassa Euroopassa. Verkosto tuottaa hevosalasta eri maista yhteen koottuja tietoja tunnusluvuista ja vaikutuksista päätöksenteon tueksi ja edistää alaan liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä.

Euroopassa arvioidaan olevan vähintään kuusi miljoona hevosta. Tämä hevosmäärä laiduntaa yhteen laskettuna noin kuuden miljoonan nurmihehtaarin kokoisella alueella, josta osa vaikeasti viljeltäviä ja luonnonlaitumia. Euroopan laajuisesti hevosalalla on 100 miljardin euron taloudellinen vaikutus ja ala tarjoaa päätoimisen työn suoraan noin 400 000 henkilölle. Unionin alueella ratsastajien määrä kasvaa 5 % vuosittain.

EHN:ssä on ensi vuonna 15 jäsenyhteisöä, muun muassa kansainvälinen ratsastusurheilun kattojärjestö FEI ja Euroopan raviliitto UET. Verkosto perustettiin Ruotsissa Equus 2009 –seminaarin yhteydessä. EHN:n puheenjohtaja on ruotsalainen Stefan Johanson, joka toimii Hästnäringens Nationella Stiftelsenin toimitusjohtajana.

Verkosto kokoontuu seuraavan kerran tammikuussa, jolloin ohjelmassa on myös yhteistapaaminen europarlamentaarikkojen kanssa hevostukipolitiikkaan liittyen. Hippolista edustaa hallituksen jäsen,  dosentti Markku Saastamoinen, joka työskentelee tutkijana Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitoksessa.

-Yhteistyöryhmällä on vahva ote hevosalan kehittämiseen ja edunvalvontaan Euroopassa -, ja on hienoa, että Suomi sai oman edustajan verkostoon, summaa Hippoliksen projektipäällikkö Anne Laitinen.

-Odotamme tiivistä yhteistyötä ja ajatusten vaihtoa hevosalaan liittyvässä keskustelussa. Voimme olla mukana eturintamassa vuonna 2011 aloitetuissa europarlamentaarikkojen hevostalouteen liittyvissä tapaamisissa.

Hevostalous liittyy poliittisesti muun muassa maatalouteen, kilpailulainsäädäntöön, eläinsuojeluun, liikunta- ja nuorisotyöhön sekä pelaamiseen. Hippoliksen taustaorganisaatiot ovat Hevosopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu, Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto, Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, ProAgria ja Ypäjän kunta.

Lisätietoja:

www.hippolis.fi 

www.europeanhorsenetwork.eu

Hippolis, projektipäällikkö Anne Laitinen puh. 040 766 0830