Hyppää sisältöön

Hippoksen Jalostustietojärjestelmässä mielenkiintoinen artikkeli

Hippoksen Jalostustietojärjestelmässä on jälleen julkaistu mielenkiintoinen artikkeli. Tällä kertaa artikkeli käsittelee aihetta "Kutinaa ja irrallisia luunpaloja - jalostammeko perinnöllisiä sairauksia?". Artikkelin kirjoittaja Susanna Back on Hippoksen jalostusinformaatikko. Tässä tiedotteessa on vain pätkä artikkelista - käy lukemassa koko artikkeli alta löytyvästä linkistä!

jalostustietojärj kuvakaappaus

"Erirotuisilla hevosilla esiintyy huomattava määrä erilaisia perinnöllisiä sairauksia. Aihetta tutkitaan runsaasti ja uutta tietoa sairauksien taustoista saadaan jatkuvasti. Sairaus voi olla yksinkertaisesti periytyvä tai taustaltaan monitekijäinen, jolloin ilmenemiseen vaikuttavia geenejä ja muita tekijöitä on useita. Tällöin ympäristötekijöiden, kuten olosuhteiden, ruokinnan ja liikunnan, merkitys korostuu. Puhutaan myös niin sanotuista kynnysominaisuuksista, jolloin ominaisuus tai sairaus ilmenee vasta, kun tietty geneettinen alttius ylittyy. 

Perinnöllisen sairauden aiheuttava geeni voi olla joko dominoiva tai resessiivinen, se voi olla myös sukupuoleen sitoutunut tai hypätä jopa sukupolven yli. Jotkut niistä aiheuttavat yksilön kuoleman jo ennen syntymää tai pian sen jälkeen, osa vaikuttaa elämään haitallisesti myöhemmin."

Lue artikkeli täällä.