Hyppää sisältöön

Hierro Boko edustaa Suomea lämminveriravureiden MM-kilpailussa Amerikassa

Hierro Boko sijoittui Ruotsin arvostetussa Hugo Åbergs Memorialissa kolmanneksi (Kuva: Maisa Hyttinen)

Hierro Boko seuraa Charme Asserdalin jalanjälkiä Amerikkaan. Se on tehnyt nopean nousun Euroopan parhaiden ravihevosten joukkoon ja edustaa Suomea seuraavaksi arvostetussa International Trot –kilpailussa New Yorkissa. 

Amerikkalaisen raviurheilun perinteinen International Trot -kilpailu ajetaan Yonkersin raviradalla New Yorkissa lauantaina 9. syyskuuta. Suomesta kilpailuun on kutsuttu Hierro Boko, ensimmäisenä suomalaishevosena sitten vuoden 2017. 

International Trotia pidetään lämminveriravureiden epävirallisena MM-kilpailuna. Kymmenen haluttua kutsua ovat tarjolla parhaille hevosille ympäri maailman. International Trot kilpaillaan 2 011 metrin matkalla, jonka päätteeksi voittaja saa puoli miljoonaa dollaria. 

Heinäkuussa Hierro Boko voitti kansainvälisen St Michel -ajon Euroopan kärkiajalla 08,3aly ja sijoittui Ruotsin perinteisessä Hugo Åbergs Memorialissa kolmanneksi. Tämän kauden ansiot ovat jo lähes 280 000 euroa ja koko uran voittosumma hipoo puolta miljoonaa euroa. 

Hierro Bokoa valmentaa Hannu Korpi ja sitä hoitaa Eetu Salmi. Hevosen omistavat Fire-Talli (Hannu Korpi), Toni Sarkama, Eero Salokangas, Ari Mäenpää ja Jyrki Viitala. New Yorkissa Hierro Bokon kärryille hyppää Hannu Korpi. 

Rakettimainen nousu Euroopan parhaiden ravihevosten joukkoon

Ruotsissa syntynyt Hierro Boko saapui Suomeen kesäkuussa 2022. Tuolloin sen omisti ravivaikuttaja Kari Lähdekorpi perheineen. Ruotsissa Hierro Bokoa oli valmentanut Karin tytär Hanna Lähdekorpi. Suomessa valmentajaksi valikoitui pirkkalalainen Hannu Korpi, joka osti hevosen syksyllä itselleen. 

Alku oli lupaava – kuusi ensimmäistä kilpailua Suomessa toivat neljä voittoa. 2. marraskuuta 2022 Hierro Boko sijoittui Vermon Käpylä GP:ssä toiseksi, jonka jälkeen se ei ollut kertaakaan ulkona kahden parhaan joukosta ennen maaliskuuta 2023. Tuolloin hevonen sijoittui kolmanneksi tasokkaassa kultadivisioonafinaalissa Ruotsin Solvallassa. 

Sen jälkeen Hierro Boko on voittanut 12 000 euron arvoisen Kultaloimi-lähdön Porissa, yli 14 400 euron arvoisen kilpailun Norjan Bjerkessä, 20 000 euron arvoisen Käyttöauto-mailin Härmässä, 7 000 euron arvoisen Festivaali-ajon Kaustisella sekä 90 000 euron arvoisen St Michel -ajon Mikkelissä. 

Kansainvälisten suurkilpailujen sarjan Hierro Boko aloitti huhtikuussa Seinäjoki Racessa. Sen jälkeen hevonen on voittamiensa kilpailujen lisäksi ollut mukana Finlandia-Ajossa Vermossa, Kymi GP:ssä Kouvolassa sekä Ruotsin perinteisissä ja arvostetuissa kilpailuissa Sweden Cupissa, Hugo Åbergs Memorialissa ja Åby Stora Pris’sä. 

Suomalaisväriä löytyy myös yhdysvaltalaisedustaja Veneraten takaa

Kutsun International Trotiin on saanut myös viisivuotias yhdysvaltalaisori Venerate, jonka ovat kasvattaneet Steve Stewart ja Kemppi Stable. Hevosen omistavat Courant Inc., Holly Lane Stud East, Kemppi Stables ja Venerate Partners. Kemppi Stablen takaa löytyy Kimmo Kemppi, joka omistaa ja kasvattaa hevosia myös Yhdysvalloissa. Veneraten emä on Yhdysvaltoihin rekisteröity Peaceful Kemp. 

Venerate myytiin vuotiaana Lexingtonin huutokaupassa 90 000 dollarilla. Vuonna 2020 se valittiin Amerikan vuoden kaksivuotiaaksi oriiden ja ruunien kategoriassa. Venerate on tienannut urallaan yli miljoona dollaria ja juossut ennätyksen 08,5. 

Yonkers International Trot – lämminverihevosten maailmanmestaruuskilpailu

International Trot järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1959 Roosevelt Racewayn kilparadalla New Yorkin Westburyssa. Sen tarkoitus on ollut kerätä maailman parhaat hevoset kilpailemaan Amerikkaan ja toimia epävirallisena MM-kilpailuna lämminverisille ravihevosille. 

“On monia vanhempia ja suuripalkintoisempiakin kilpailuja, mutta yhdessäkään ei ole sellaista glamouria ja jännitystä kuin Roosevelt International Trotissa”, kirjoitti New York Times vuonna 1961. 

Kolmea vuosikymmentä myöhemmin Roosevelt Raceway suljettiin, jonka myötä International Trot siirtyi Yonkers Racewaylle vuonna 1988. Vuoden 1995 jälkeen kilpailu jäi tauolle, mutta palasi kilpailukalenteriin jälleen vuonna 2015. 

Vuonna 2023 International Trotin kokonaispalkintopotti on miljoona dollaria, josta voittaja saa amerikkalaiseen tapaan puolet. Yonkers Raceway on puolen mailin mittainen rata ja International Trotin virallinen kilpailumatka on 1 ¼ mailia eli noin 2 011 metriä. 

Suomalaishevoset ovat olleet haluttuja myös Amerikassa

Suomalaishevoset ovat vuosien varrella kiinnostaneet myös amerikkalaisia kilpailunjärjestäjiä. Aikansa kansainvälinen suurtähti Charme Asserdal osallistui International Trotiin vuosina 1978 ja 1979. Vuonna 1978 se sijoittui viidenneksi ja vuotta myöhemmin kolmanneksi. 

Kun International Trot palasi kalenteriin vuonna 2015, Suomesta kutsun sai Seabiscuit. Sen kanssa ei kuitenkaan haluttu matkustaa Amerikkaan kilpailemaan. Vuonna 2016 International Trotiin kutsuttiin Jonesy. Se sijoittui kilpailussa kahdeksanneksi. Vuonna 2017 Suomea edustivat yhdeksänneksi sijoittunut Midnight Hour sekä seitsemänneksi sijoittunut Shadow Woodland. 

Vuosina 2018, 2019 ja 2022 International Trotissa ei nähty suomalaisedustusta. Vuosina 2020 ja 2021 kilpailua ei järjestetty koronan vuoksi. 

Yonkers International Trot 2023

Get A Wish (Bo Westergård) – Tanska
Aldebaran Zeus (Brent Liley) – Australia
Jiggy Jog (Åke Svanstedt) – Ruotsi
Vivid Wise As (Alessandro Gocciadoro) – Italia
Etonnant (Richard Westerink) – Ranska
Bengurion Jet (Alessandro Gocciadoro) – Italia
Hierro Boko (Hannu Korpi) – Suomi
It’s Academic (Ron Burke) – Yhdysvallat
Venerate (Marcus Melander) – Yhdysvallat
Fashion Frenzie (Richard Moreau) – Kanada