Hyppää sisältöön

Hevosten rekisteröintiprosessi sujuvoituu ja uudistuu asiakkaan eduksi

Hippoksen rekisteröintiprosessi uudistuu: 2020 syntyvästä ikäluokasta alkaen varsomisilmoitukset käsitellään suoraan Hippoksessa, ja samalla myös laskutus selkeytyy.

Oma Talli -järjestelmän kautta on vaivaton hoitaa hevosen paperiasiat - varsan ensi päivistä lähtien. Kuva: Neena Kuukasjärvi
Kuluvana vuonna on Suomen Hippoksessa otettu käyttöön varsomisen ilmoittaminen uudessa Oma Tallissa. Iso uudistus on ollut myös se, että ikäluokasta 2020 lähtien varsomisilmoitukset käsitellään Hippoksessa, ei enää hevosjalostusliitoissa. Tavoitteena on lyhentää erityisesti varsan tunnistuksen ja passin saamisen välistä aikaa.

 

Kun kasvattaja on tallentanut varsomisen uudessa Oma Tallissa, kunkin rodun rekisteröijä tarkistaa heti varsaa Heppa-järjestelmään tallentaessaan 

o  nimen sopivuuden 

o  ravikilpailuoikeuden 

o  varsan statuksen tunnistuslainsäädännön nojalla: merkitäänkö varsa johonkin Suomen Hippoksen ylläpitämään kantakirjaan* (rekisteröity hevoseläin) vai onko se ”muu kuin rekisteröity hevoseläin”.

o  vanhempien dna-näytteiden olemassaolon, jotta ne ehditään hankkia valmiiksi varsaa varten 

Kun varsan perustiedot on tarkistettu ja kirjattu järjestelmään jo varsomisilmoituksen yhteydessä, myöhempi passiprosessi nopeutuu. Tunnistuksen saapuessa kaikki muu polveutumismääritystä ja tunnistemerkintöjä lukuun ottamatta on rekisteröintiä varten valmiina.  

Passien ja tunnistusten laskutus on myös muuttunut: 

o  tunnistus, polveutumismääritys ja varsinainen rekisteröinti maksetaan samalla kertaa (tunnistaja lähettää tunnistuksen suoraan Hippokseen eikä jää odottamaan sen maksamista hevosjalostusliittoon). Lasku tulee Hippoksesta. 

o  Vuonna 2020 muiden kuin rekisteröityjen hevoseläinten laskutuksen hoitaa Hippoksen sijasta Ruokavirasto  


Rekisteriin merkitty omistaja vastaa varsan tunnistus- ja rekisteröintikuluista. Ruokaviraston laskut ovat suoraan ulosottokelpoisia. 

Suomen Hippoksen sähköisiä palveluita kehitetään jatkuvasti. Oma Talli -palvelussa hoituvat omilla pankkitunnuksilla varsomisilmoituksen lisäksi esimerkiksi omistajanvaihdokset ja hallintaoikeuden siirrot. Oma Talli -palvelu myös muistuttaa käyttäjää vaikkapa kesken olevista omistajanvaihdoksista ja saapuneista laskuista. 

 

*Katso Suomen Hippoksen ylläpitämät kantakirjat täältä.

 

Lisätietoja: 

Sanna Uotila

jalostusassistentti

Puh. 020 760 5257
sanna.uotila@hippos.fi

Krista Nyqvist

jalostusassistentti

Puh. 020 760 5262

krista.nyqvist@hippos.fi

Rotukohtaisesti löydät rekisteröintejä hoitavien henkilöiden yhteystiedot Hippoksen Kasvattajan ja omistajan palveluista