Hyppää sisältöön

Hevosten ja ihmisten hyvinvointi toistui Hevoset ja työ -webinaarissa. Katso tallenne YouTubessa!

TTS Työtehoseuran järjestämässä Hevoset ja työ -webinaarissa 2.12. suunnattiin huomio tallityöhön, jotta ala pysyy tulevaisuudessakin vetovoimaisena työpaikkana. Puheenvuoroissa toistuivat hevosalan vastuullisuus sekä ihmisten ja hevosten hyvinvoinnista huolehtiminen.


Hevosalan työllistävä vaikutus noin 7000 henkilötyövuotta, mikä vastaa Lapin matkailun työllistävyyttä. Jotta hevosala on kiinnostava työpaikka tulevaisuudessakin, tarvitaan vastuullisuutta niin ihmisten, eläinten kuin talouden huomioimisessa.  

"Olennaista on, millainen kuva hevosalasta julkisuudessa muodostuu. Kilpailu työntekijöistä koko ajan kasvaa eri toimialojen välillä. Ikäluokat pienenevät ja työvoiman saatavuus voi olla haastavaa", pohjusti erikoistutkija Markku Saastamoinen Luonnonvarakeskus Lukesta. 


Ajattelulle aikaa

Hyvinvoiva hevonen ei ole yrityksen ainoa menestystekijä vaan yhtä tärkeää on hyvinvoiva työntekijä ja yrittäjä. 

"Suomen Hippoksen uudessa strategiassa nousee vahvasti hevosen hyvinvoinnin rinnalla hyvinvoiva ihminen", kertoi Minna Mäenpää, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja.

Vastuullisuuden ohessa strategisten valintojen tärkeys korostui myös Suomen Ratsastajainliiton puheenvuorossa. 

"Uusia ideoita ja innovaatioita syntyy, kun meillä on aikaa ajatella. Voi myös pohtia, mikä on tuottavaa työtä ja kannattaako kaikkea tehdä itse", arvioi tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen.

Käytännön keinoja työprosessien kehittämiseen valotti Lean-ajatteluun perehtynyt Tiina Vainikainen Rautalammin Ratsastuskeskuksesta. 

"Tallitoiminnan prosesseja ovat kaikki arkipäivän työt, niin ruokinta, tarhaaminen kuin karsinoiden siivous. Työhön menevää aikaa voi seurata ja löytää keinoja hukan vähentämiseksi", kannusti Vainikainen.Arjen työssä arvot pohjaksi


Suomen maineikkaammaksi yritykseksi jo kolmannen kerran valitun Ponsse Oyj:n menestystarinaa avasi ravitaustastaankin tuttu hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgrén

"Tärkein Ponssen menestystekijä tulee historiasta ja se on arvomaailma. Ponssen vahvuutena on, että olemme arvojohdettu yritys. Valinnat, joita päivittäin tehdään, pohjautuvat arvoihin; rehellisyyteen ja luottamukseen", kertoi Vidgrén.

Arvomaailman tärkeys pätee yhtä lailla hevosyrittäjyyteen. "Hevonen on hieno kumppani ja työkaveri, viedään yhdessä tätä viestiä eteenpäin", jatkoi Vidgrén.


Hevoset ja työ -hankkeessa seuraavaksi työntutkimukset

TTS Työtehoseuran Hevoset ja työ -hanke toteuttaa talven ja kevään aikana työntutkimukset valikoiduissa yrityskohteissa Uudenmaan alueella. Tarkoituksena on havainnoida tallityön työaikaa ja työn kuormitusta. 

"Hevosalan työ on fyysisesti kuluttavaa ja raskasta. Työntutkimuksilla tarkastellaan, miten suuria kuormitustekijöitä arjessa onkaan. Tulosten myötä voimme arvioida, mitä näille asioille voimme yhdessä tehdä. Tavoitteena tulee olla sujuva, terveellinen ja turvallinen työ", kuvaili työntutkimuksen asiantuntija Tea Elstob TTS Työtehoseurasta.


Linkki webinaarin tallenteeseen on löydettävissä Hevoset ja työ -nettisivuilta www.tts.fi/hevosetjatyo


Hevoset ja työ -Facebookissa https://www.facebook.com/hevosetjatyo

Lisätietoja:

Iina Hulkkonen 

TTS Työtehoseura

projektipäällikkö 

041 730 2268

iina.hulkkonen@tts.fi


Hanke on saanut rahoitusta EU:n maaseuturahastosta, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma, Uudenmaan ELY-keskus.