Hyppää sisältöön

Hevosten hyvinvointitarkastusten pilottijakso ravikilpailuissa alkaa 1.7.

Kilpailevien ravihevosten hyvinvointitarkastukset aloitetaan viidellä eri raviradalla 1. heinäkuuta 2019. Tarkastukset ovat osa ravihevosten hyvinvoinnin kehittämisohjelmaa.

Hyvinvointitarkastukseen otetaan pilottijakson aikana kullakin mukana olevalla raviradalla kaikissa ravikilpailuissa viisi valjakkoa. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa hevosen yleiskunto, jalat, kaviot ja suu. Tarkastuksessa käydään läpi myös varusteet ja kärryt.

Tarkastuksen suorittaa ensisijaisesti valjakkotarkkailija, joka konsultoi tarpeen mukaan kilpailueläinlääkäriä ja kengittäjää. Tarkastus pyritään sopimaan ja toteuttamaan hevosen valmentajan kanssa siten, että se ei häiritse valjakon valmistautumista kilpailuihin.

Pilottijakso aloitetaan heinäkuussa Forssassa, Kaustisella, Kuopiossa, Kouvolassa ja Oulussa. Tarkastukset kirjataan kilpailueläinlääkärin raporttiin.

Hyvinvointitarkastukset on suunniteltu Suomen Hippoksen kilpailuosastolla asiantuntijaeläinlääkäri Martti Talan johdolla.

”Hyvinvointitarkastusten tarkoitus on edistää ravihevosen hyvinvointiohjelmaa. Saamme niiden välityksellä lisää raportoitua tietoa kilpailevien hevosten hyvinvoinnista, varusteista ja valjastamisesta eri puolilta Suomea. Haluamme kehittää hevosten hyvinvoinnin tarkastelua nimenomaan yhdessä hevosten taustajoukkojen kanssa”, Tala sanoo.

”Pilottijakson aikana kerätyn informaation perusteella päätetään, laajennetaanko hyvinvointitarkastukset koskemaan kaikkia raviratoja”, hän jatkaa.

Kilpahevosten hyvinvointia ja terveydentilaa tarkastellaan kaikissa ravikilpailuissa Suomessa. Nyt alkavat hyvinvointitarkastukset ovat erillisiä valjakkotarkastuksia, kilpailueläinlääkärin normaalien valvontatoimien lisänä.

Pilottijaksoon osallistuvien raviratojen lisäksi hyvinvointitarkastuksia tullaan suorittamaan myös Lahden Kuninkuusraveissa. 

Lisätietoja:

Martti Tala
Asiantuntijaeläinlääkäri
Suomen Hippos
martti.tala@hippos.fi
020 760 5244 / 040 354 0338