Hyppää sisältöön

Hevosten hoito huippukylmähoitolaitteilla

Hevosen hoitoa ei suositella sellaisilla kylmähoitolaitteilla, joiden kaasusuihkun painetta ja lämpötilaa sekä käsiteltävän kudoksen lämpötilaa ei pystytä luotettavasti mittaamaan.

 Kylmähoitoja käytetään laajalti eri tarkoituksiin ihmisten ja eläinten hoidossa. Hoitotekniikat vaihtelevat perinteisistä, kudosta viilentävistä hoidoista (esimerkiksi kylmägeelit, kylmä vesi, jää, kylmä ilma) huippukylmähoitoihin, joissa kylmäaineena käytetään hiilidioksidia tai typpeä. Huippukylmähoitojen käyttö myös hevosten lihashuollossa on lisääntynyt, vaikka hiilidioksidin ja erilaisten kylmähoitolaitteiden käyttöä ja vaikutusta hevosille ei ole vielä tutkittu. Kaupallisesti saatavilla olevat, CE-hyväksytyt kylmähoitolaitteet, on kehitetty ihmisten fysioterapian avuksi. Näiden virallisen luokituksen saaneiden laitteiden käyttäjät saavat maahantuojan toimesta turvallisuus- ja käyttökoulutuksen ennen kuin ottavat laitteen käyttöön. Käytössä on myös itse rakennettuja laitteita.

Eläinsuojelulain 247/1996; 3 §:n mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Eläinsuojelulain 12 §:n mukaan sellaisten eläimen hoitoon, käsittelyyn, kiinniottamiseen, kuljettamiseen, tainnuttamiseen tai lopettamiseen tarkoitettujen välineiden, laitteiden ja aineiden, joiden käyttö ilmeisesti aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kipua tai tuskaa, valmistus, maahantuonti, myynti, luovutus ja käyttö on kielletty. Koska itse rakennetuissa laitteissa ei yleensä ole mahdollisuutta lämpötilan ja paineen tarkkaan kontrollointiin, eikä niiden teknisille ominaisuuksille ole asetettu laatuvaatimuksia, niiden käyttö voi aiheuttaa hevosille kipua tai jopa paleltumia. Itse rakennetut laitteet ja kouluttamattomat käyttäjät muodostavat turvallisuusriskin myös laitteen käyttäjälle ja muille lähellä oleville henkilöille. Hevosen hoitoa ei suositella sellaisilla kylmähoitolaitteilla, joiden kaasusuihkun painetta ja lämpötilaa sekä käsiteltävän kudoksen lämpötilaa ei pystytä luotettavasti mittaamaan.

Lisätietoja: 

Reija Junkkari

Asiantuntijaeläinlääkäri
020 760 5244
reija.junkkari@hippos.fi