Hyppää sisältöön

Hevosala tarvitsee tulevaisuuden osaajia – alan opiskelu vaatii motivaatiota

Kevään ammatillisen koulutuksen yhteishaku lähestyy, ja moni ysiluokkalainen miettii jo tarkkaan tulevan syksyn ja tulevaisuuden kuvioita. Ruukin maaseutuopisto tarjosi Liminganlahden koulun valinnaisaineoppilaille unohtumattoman kaksipäiväisen maatalousoppilaitoksen arjessa.

Liminganlahden koulun valinnaisaineoppilaat ottivat Ruukin maaseutuopistolla tuntumaa tallitöiden arkeen. Antti-poni oli juonessa mukana. (Kuva: Hanna Sipola)
 

Liminganlahden koulun 9.-luokkalaisten Harraste-eläimet ja yrittäjyys -valinnaisaineen oppilailla oli viime viikolla ohjelmassaan vähän erilaisia koulupäiviä. Ruukin Maaseutuopisto kutsui eläimistä ja eläinammateista kiinnostuneet valinnaisaineopiskelijat kahdeksi päiväksi leirikouluilemaan maaseutuopiston arkeen.

Ohjelmassa oli kaikkea sitä, mitä kuuluu normaalistikin perustutkinto-opiskelijan opiskeluun: talli- ja navettatöitä, maatalouden koneita, eläinten hoitoa. Suurimmalle osalla oppilaista eläinten hoito on tuttua omien lemmikkien kautta, ja ratsastuksen harrastajiakin ryhmästä löytyi, mutta esimerkiksi navetta oli monelle ihan uusi elämys.

– Olihan tämä oppilaille aivan huikea mahdollisuus päästä näkemään ja kokemaan sekä hevosalaa että maatalousalaa käytännössä, kiittelevät opettajat Essi Koskela ja Hanna Sipola. – Oppilaat pääsivät oikeasti tekemään kaikkea, ja huomaamaan myös sen, maataloudessa on töitä, jotka on tehtävä, oli keli mikä hyvänsä.  Monelle varmasti työn fyysisyys tuli yllätyksenä. Kaiken kaikkiaan kokemus oli mukava ja antoisa!

Monipuolisuus on maatalousalan vetovoimatekijä

Hevosalalla voi kouluttautua aina ammattikoulutason hevosenhoitajasta ammattikorkeakoulututkintoon hevosagrologiksi asti. Hevosalan opintoja voi suorittaa yli kahdessakymmenessä oppilaitoksessa ja niistä kolmessatoista suorittaa hevosalan tutkinnon.

– Hevosalan opiskelumahdollisuudet ovat erittäin monipuoliset ja myös tulevaisuudessa hevosalalla tarvitaan työhönsä sitoutuneita, motivoituneita ja asiakaspalvelu- ja mediataitoisia osaajia. Hevosalan ammattilaisia työllistyy monenlaisiin ammatteihin ja työtehtäviin, kertoo Suomen Hippoksen nuoriso- ja koulutustoiminnan koordinaattori Helena Hyvämäki-Mäenpää. – Suomalaisilla on hyvä maine myös maailmalla, ja suomalaisia ammattilaisia löytyy tänä päivänä monen kansainvälisen huippuhevosen taustatiimistä.

Ruukin maaseutuopiston tallin puolella Liminganlahden ysiluokkalaiset tutustuivat niin ratsujen kuin ravihevostenkin hoitoon ja treenaamiseen – hevosen perushoitoa unohtamatta. Hetket satulassa ja ravihevosen kärryillä nousivat monen kokemuksissa päivien huippuhetkiksi. 15-vuotiaalle Emma Rumpuselle hevosala on ollut ammatinvalintatoive jo kauan:

­– Kaikki tallityöt ja hevoshommat olivat ihan tuttuja, mutta metsätyökonetta pääsin nyt ajamaan ensimmäistä kertaa! Tutustuminen kouluun vahvisti, että aion kyllä hakeutua hevosalalle ja Ruukin maaseutuopistolle opiskelemaan.

Ruukin maaseutuopiston opiskelijoilla oli suuri rooli päivien onnistumisessa. Opiskelijat olivat suunnitelleet omatoimisesti ohjelman valinnaisaineryhmälle ja saivat näin hyvää harjoitusta tuotteistamisesta, asiakaspalvelusta ja ohjaamisesta.

­– Limingan oppilaat pääsivät kokeilemaan ratsastuksen, ajamisen ja hevosenhoidon lisäksi varustekorjausta, talli- ja navettahommia sekä traktorilla-ajoa. Kierrätimme ryhmää koululla ja hevoskeskuksella ja kerroimme samalla opiskelusta Ruukissa. Iltaohjelmana oli norsupalloa maneesilla ja pelien pelaamista opiskelijoiden tiloissa, kertovat Hev19-ryhmän opiskelijat Aada Paasovaara ja Rasmus Åman. –- Oli kivaa suunnitella ja toteuttaa tätä vierailua, huippujuttu että tällaisia mahdollisuuksia järjestetään!

Hevosala kaipaa tulevaisuuden osaajia

Hyväntuulisen vierailupäivän taustalla oli myös tulevaisuuteen tähtääviä tarkoitusperiä. Hevosalalle kaivataan ammattilaisia tulevaisuudessakin, joten alan ja opiskeluarjen tuntemus jo ennen opiskelemaan hakeutumista on niin opiskelijoiden kuin oppilaitoksen etu.

­– Tänä päivänä moni hevosalalle hakeutuva ei välttämättä tiedä, millaista opiskelu tai alan työarki oikeasti on. Kuvitellaan opiskelu jonkinlaiseksi kolmen vuoden ratsastusleiriksi. Näin jo opiskeluvaiheessa saattaa työn fyysisyys tai sitovuus tulla yllätyksenä ja pettymyksenä. Siksi tartuimme innolla Liminganlahden koulun ideaan valinnaisaneryhmän käytännön opiskelupäivistä, kertoo Ruukin maaseutuopiston hevostalouden lehtori Riikka Pajuvesa-Korkala. – Tällaisten kokemusten perusteella opiskeluvalinnoillakin on realistisempi pohja. Ammattina hevosala vaatii motivaatioita, joten kiinnostuneille nuorille on hyvä muistuttaa, että hevoset ovat hyvä valinta myös harrastuksena, vaikka niistä ei ammattia tulisikaan.

Tutustu hevosalan koulutukseen! Tarkemmat tiedot opinnoista ja hakemisesta löydät kunkin oppilaitoksen omilta sivuilta.




Lisätietoja:


Nuoriso- ja koulutustoiminnan koordinaattori 

Helena Hyvämäki-Mäenpää

Puh. 020 760 5246
helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi