Hyppää sisältöön

Herra Heinämies vei kotiyleisön edessä suomenhevosen Derbyn

Jyväskylän Killerillä ravatusta suomenhevosten Derbyssä nähtiin todellinen taisto. Janne Soronen ohjasti ennakkosuosikki Vixuksen päättäväisesti johtopaikalle. Kotiradan suosikki Herra Heinämies piti paikan johtavan takaa ja niissä asemissa marssittiin maltillista vauhtia aina loppusuoralle saakka. Loppusuoran alussa Antti Ojanperän ohjastama Herra Heinämies sai tilaa Vixuksen takaa ja veti pidemmän korren näiden kahden hevosen erittäin tiukassa taistelussa. Maalinkameran kuvaan turvauduttiin ennen kuin voittaja julkistettiin. Ykköspalkinto 45 000 euroa matkasi näin Pihtiputaalle.


tasaista sh derby
Maalissa tasaista, Kuva Merja Ahola-Turpeinen

”En edes yrittänyt tavoitella johtopaikkaa, kun tiesin, että ei meillä ole mahdollista saada sitä. Ajelin rauhassa johtavan takana, mutta ajattelin, että kyllä me ainakin haastetaan. Loppusoralla tultiin sitten niin kovaa kuin päästiin, Ojanperä kertoi. ”Aivan mahtava tunne voittaa kotiradalla.”

Herra Heinämies on sen ohjastaja-valmentaja Antti Ojanperälle tuttu hevonen kaksivuotiaasta lähtien.

”Silloin kun ensimmäisen kerran tavattiin, oli se kyllä melkoinen vempula, Ojanperä kertoi Herra Heinämiehestä. Se on onneksi rauhoittunut ja sitä ei tarvitse ruunata. Voidaan haaveilla sen kanssa Kuninkuusraveista. Se on iso, hyväraaminen ja kevyt hevonen. Siitä kehittyy ihan varmasti huippuhevonen ajan myötä, Ojanperä povaa.

Herra Heinämiehen omistavat ja ovat kasvattaneet sisarukset Petri Säteri ja Terhi Saaranen. Suvussa on kasvatettu hevosia jo usean sukupolven ajan. Herra Heinämies on ensimmäinen oikea tähtihevonen.

”Ollaan itsekin harrastettu urheilua, Herra Heinämiehen Petri Säteri kertoi. Ravit on harrastus, missä voi toteuttaa unelmia ja tyydyttää kilpailuviettiä. Valmensin Herra Heinämiestä kotona talven ajan ennekuin se siirtyi Ojanperän valmennukseen kesäkauden alussa. Tästä voitosta on unta jo nähty, Säteri iloitsi. 

Kylmäveristen tammojen lähdössä jymy-yllätys –Suvi Kevätön voittoon

Kylmäveristen tammojen lähtö näytti jo etukäteen kivenkovalta, kun yhdeksän kuningatar-kilpailuun Rovaniemellä osallistunutta tammaa asettui lähtöauton taakse. Matkana oli keskipitkä 2640 metriä, ja ennakkosuosikkina oikeutetusti matkaan lähti hallitseva ravikuningatar Akaasia. Kakkosradalta matkaan lähtenyt Akaasia ampuikin alussa kärkeen, mutta luovutti lopussa paikkansa väkivahvalle Huimariinalle. Näin taitettiin matkaa. Suvi Kevätön matkasi neljännessä parissa ulkona, nousten jo hyvissä ajoin kiriin. Pitkä kiri kulki loppusuoralle asti ja tamma vyöryi voittoon saalistaen näin liudan kovia päänahkoja.

”Hevosella ajettiin tänään ensimmäistä kertaa ilman takakenkiä, ohjastaja Joni-Petteri Irri vahvisti. Hevosella on kaikki patit vielä tallilla, kun se ei pyörähtänyt Rovaniemellä. Se on nousemassa ihan huippukuntoon.”

Suvi Kevättömän omistaa ja sitä valmentaa vasta eläkeiällä raviurheilusta tosissaan innostunut Juhani Kruus Sastamalasta.

”Muutin eläkkeellä Sastamalaan ja kävin siinä naapurissa ajelemassa hevosia, kun muutakaan tekemistä ei ollut. Siitä se kipinä lähti ja tässä ollaan. Hienoahan se on, kun ollaan Suvi Kevättömän kanssa voitettu jo ruunat ja oriit ja nyt sitten parhaimmat tammat. Ensi vuoden Kuninkuusraveihin tähdätään tietenkin.”

Kuvia vapaaseen käyttöön Hippoksen kuvapankista

Päivän tulokset heppajärjestelmästä 

Lisätietoja:

Killerin raviradan toimitusjohtaja Kari Nyyssönen
puh.  050 518 5060