Hyppää sisältöön

Hepsis Teamin poniravikoulu sai Suomen Hippoksen hyväksynnän

Suomen Hippoksen alaiset poniravikoulut saivat tänään vahvistusta joukkoonsa, kun Varsinais-Suomessa sijaitseva pieni ponitalli HEPSIS Team ja talliyrittäjä Maret Ehrlund saivat Suomen Hippoksen hyväksynnän toimia poniravikouluna

HEPSIS Teamin talli sijaitsee Ruskolla Vahdon kylässä, Turusta noin 30 km päässä maaseudun rauhassa. Tallista löytyy neljä kilttiä oppikonkaria, tallin omat shetlanninponit Docke ja Leffi sekä Varsinais-Suomen Poniraviliigan poni Comsu ja omalla kimpallaan ylläpitolainassa oleva Pauski. Tulevaisuuden haaveisiin kuuluu vielä se puuttuva B-poni, eli opetustoimintaan sopiva kiltti russponi. Tarkoituksena on myös laajentaa harjoittelukenttää sekä ajolenkkiä. 

kypara

HEPSIS Teamin historia yltää yli 13 vuoden taakse, jolloin se syntyi ja jatkoi alun perin yhteistyössä Metsämäen raviradan kanssa perustetun Metsämäen poniravikoulun kavionjäljissä. Toiminta jäi silloin kuitenkin pidemmälle tauolle ja aktivoitui taas keväällä 2015 ravinuorisotyötä tukevan Varsinais-Suomen Poniraviliigan toimesta. Silloin vanhaan ponikantaan kuuluva Docke ja Leffi saivat vahvistusta liigan omasta Smedens Commander - oriista, jonka kanssa kolme uutta ravinuorta pääsivät opettelemaan ja harrastamaan poniraviurheilua aktiivisesti. Uusi isompi startti otettiin kesällä 2017 yhteistyössä Varsinais-Suomen Hevosjalostusliitto ry:n PONIPOWERII! -Leader-hankkeen tiimoilta, jonka myötä starttasi PONIPOWERII! - ponistarttiryhmät. Hankkeen tarkoitus on nostaa alueen ravinuorisotoimintaa jälleen ylös ja tarjota toimintaa uusillekin harrastajille.


On tosi hienoa, että hanke saatiin toteutumaan, vanha haave heräsi henkiin taas. Itse sain kipinän ravihevosmaailmaan isäni kautta ala-aste ikäisenä, jolloin isällä oli tässä samassa paikassa ravihevosia. Oma poni tuli talliin 1986. Sitten yläkouluikäisenä tulikin oltua jo ravitalleilla oppimassa, käytyä Ypäjän koulut ja siitä ravitalleille töihin, kertoo Maret Ehrlund. 


Tällä hetkellä eri poniryhmiä HEPSIS Teamilla on neljä ja viikonloppuisin käy kokeneemmat poniohjastajat sekä talilla pyörii ns. lyhytkurssit. Aktiivisimmat poniharrastajat ovat 5 – 16-vuotiaita. Nuoremmatkin ovat tervetulleita Ponihetkisiin ja aikuisille omia valjastus- ja ajokursseja on tulossa. Ponien kanssa on turvallista tutustua lajiin ja opetella ajamaan. Toiveille ollaan tietysti avoimia. Kesälle 2018 PONIPOWERII! -hankkeen kautta suunnitellaan leirejä Metsämäen raviradalle ja kaikenlaista raviponiaiheista toimintaa yhdessä. HEPSIS Team on myös Turun Metsämäen raviradan alainen poniravikoulu ja rataoppiin sekä erilaisiin tapahtumiin lähdetäänkin Metsämäen raviradalle aina tarpeen tullen.

Ryhmät muodostuvat aina alkeista ja ponin turvallisesta käsittelystä alkaen valmennusoppeihin saakka. Täällä omalla pienellä harjoituslenkillä ja kentällä opetellaan ensin hallitsemaan poni ja sitten myöhemmin voidaan mennä harjoittelemaan raviradalle. Se on turvallistakin näin, eikä isojen hevosten joukossa pääse niin herkästi syntymään vaaratilanteita, kun on ensin omalla pikkuporukalla opeteltu perustaidot kuntoon. Minusta tärkeää on opetella oikeanlainen käsittely ja toiminta ponien kanssa heti alusta. Näin ongelmia ei pääse sitten toivottavasti syntymäänkään. Hevosmiestaitoja tulisi vaalia ja opittuja taitoja jakaa eteenpäin, opastaa Ehrlund.  

Ravikouluille kysyntää Suomessa

Olisi hienoa, että ravikouluja saataisiin Suomeen enemmän. Kyllä se on tämän lajin juttu, josta uusia lapsia ja nuoria saadaan mukaan. Toiminta on kuitenkin vielä niin uutta monelle, että se vaatii paljon työtä tutuksi tuomiseen, lasten ja nuorten harrastuksena. Ilman yhteistyökumppaneita tämäkään ei olisi ollut, ja tuskin tulee olemaankaan mahdollista. Tukijoita tarvitaan aina, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus halutessaan tulla mukaan. Ilman Varsinais-Suomen Poniraviliigan mahtavia tyyppejä ja Comsu-ponia ei varmaan oltaisi taas tässä, vuosien raviponikouluhaave toteutuneena. Täällä ollaan sellainen yhtenäinen tiimi, jonka päätarkoitus on tarjota kivaa yhdessä oloa ja oppia raviponiharrastuksen parissa, toivottaa Maret Ehrlund kaikki tervetulleeksi HEPSIS Teamin poniravikouluun harrastamaan. 


Poniravi- ja ravikoulu on ratsastuskoulun tapaan toimiva turvallinen paikka ohjattuun toimintaan ponien ja hevosten kanssa. Poniravi- ja ravikoulussa perehdytään ajamisen lisäksi ponien hoitoon, ruokintaan ja muihin tärkeisiin aiheisiin. Kursseja järjestetään eritasoisille harrastajille poninhoidon alkeista kilpailuihin ja valmentamiseen keskittyviin kursseihin saakka.

 

Suomen Hippos ry:n alaiset poniravi- ja ravikoulut tarjoavat laadukasta ja turvallista toimintaa. Poniravikoulu tai ravikoulu voi toimia raviradan alaisuudessa tai yksityisenä kouluna. Poniravikoulut ja ravikoulut tarjoavat mahdollisuuden raviurheilun aloittamiseen helposti, ohjatusti ja turvallisesti.

Suomen Hippoksen alaiset ravi- ja poniravikoulut

Lisätietoja:

HEPSIS Team
Maret Ehrlund

Lavamäentie 392

21310 Vahto

044 3579 573

hepsisteam@gmail.com

hepsis.com

facebook.com/hepsisteam

instagram/hepsisteam

Suomen Hippos ry
Helena Hyvämäki-Mäenpää

nuorisotoiminnan koordinaattori
020 760 5246

helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi