Hyppää sisältöön

Henri Bollströmin kilpailukielto puretaan välittömästi – alkometri antoi virheellisen tuloksen 

Hippos-logo

Ammattiohjastaja Henri Bollström määrättiin maanantaina 10.4. Kuopion raveissa kolmen kuukauden kilpailukieltoon alkoholin vaikutuksen alaisena esiintymisestä. Ravikilpailusääntöjen mukaan kolmen kuukauden kilpailukielto asetetaan, jos ohjastaja puhaltaa ohjastajien alkotestissä 0,5–1,0 promillen lukeman. Suomen kaikissa totoraveissa puhallutetaan kaikki ohjastajat sisäänkirjoituksessa.  

Bollström puhalsi maanantaina 10.4. hieman päälle 0,5 promillea ja uusintapuhalluksessa lukema laski, mutta oli myös jälkimmäisessä puhallutuksessa yli 0,5 promillea. Bollström ei ehtinyt ajaa yhtään hevosta ennen puhallusta.

Henri Bollström pyysi Kuopion ravirataa tarkistustestaamaan alkometrin ammattilaisen toimesta, koska hänen mielestään laitteen osoittama luku oli liian korkea. Drägerin valtuuttama huoltoliike Savon Palokalusto Ky tutki raviradan alkometrin, ja tiistaina 18.4. toimitetussa kirjallisessa lausunnossa todetaan, että testattu laite, Dräger Alcotest 6510, antoi testattaessa virheellisen tuloksen: testikaasun pitoisuus mittauksessa oli 0,62 promillea, ja mittarin näyttämä tulos poikkesi testikaasun arvosta näyttäen tulosta 1,01 promillea. Testin tuloksen mukaan ei ole mahdollista, että Bollströmin veren alkoholipitoisuus olisi ollut puhallutushetkellä yli 0,5 promillea. 

”Alkometri on huollettu valmistajan ohjeen mukaisesti, ja se on kalibroitu viimeksi kolme kuukautta sitten. Laitteessa ilmennyt mittausvika on huoltoliikkeen mukaan erittäin harvinainen, eikä se ikävä kyllä ollut ennakoitavissa. Olemme hyvin pahoillamme tapahtuneesta Henri Bollströmin puolesta”, Kuopion raviradan toimitusjohtaja Marita Huttunen sanoo.

Kuopion ravirata on ilmoittanut lausunnon saatuaan tuloksesta välittömästi Suomen Hippoksen kilpailuosastolle. Suomen Hippoksen ravikilpailujohtaja Jari Haanniemi kertoo keskusteltuaan Savon Palokalusto Ky:n asiantuntijan ja Marita Huttusen kanssa sekä tutustuttuaan Hippokseen toimitettuun lausuntoon, että Suomen Hippos purkaa Bollströmin ajokiellon välittömästi. 

”Suomen Hippoksen puolesta olemme äärimmäisen pahoillamme tapahtuneesta, tällaista ei saisi tapahtua. Käymme jokaisen raviradan kanssa läpi alkometrilaitteistojen kalibrointitarpeen ja toimintaohjeet puhallustilanteissa, jotta voimme jatkossa varmistua mittaustulosten oikeellisuudesta. Haluamme myös muistuttaa jokaista ohjastajaa, että epäselvissä tilanteissa on aina oikeus vaatia verikokeen ottamista tai tarkkuusalkometrin käyttöä”, raviurheilujohtaja Jari Haanniemi kommentoi. 

”Suomen ravikilpailuissa vastaavia tilanteita sattuu äärimmäisen harvoin. On erittäin tärkeää, että urheilijat voivat luottaa radan toimihenkilöiden toimintaan ja laitteistoon”, Haanniemi jatkaa. 

Henri Bollström otti tiedon ajokieltonsa päättymisestä ilolla vastaan.

”Tämä oli epäonnisten sattumien summa. Onneksi asiat päättyivät hyvin, ja pääsen jälleen kilvanajon pariin. Minun osaltani asia on loppuun käsitelty”, Bollström vakuutti.

Lisätietoja: 

Toiminnanjohtaja Marita Huttunen, Kuopion ravirata, marita.huttunen@kuopionravirata.fi tai p. 050 522 9799 

Ravikilpailujohtaja Jari Haanniemi, Suomen Hippos, jari.haanniemi@hippos.fi tai p. 040 623 5725